Rákkeltőek lehetnek a műfüves focipályákban található fekete golyócskák

A So Foot havilap ehavi száma közzétette egy vizsgálat eredményét, ami megerősíti azokat a korábbi feltevéseket, miszerint a műfüves labdarúgópályák gyepszőnyegében található fekete gumiabroncsőrlemények, amelyek kis fekete golyócskák formájában láthatók, rákkeltőek lehetnek. Több országban betiltották a műfüves pályák használatát, miután 2016-ban fény derült a lehetséges rákkeltő hatásra. A mostani fejlemények után további szigorítások jöhetnek.

A So Foot francia labdarúgó-magazin ehavi számában közli egy, a műfüves pályák gyepszőnyegében alkalmazott gumigranulátum rákkeltő hatásairól készített vizsgálat eredményeit. Franciaországban a mostani szezontól tilos bajnoki mérkőzéseket műfüves pályán rendezni. Korábban például a most másodosztályú Lorient csapata is műfüvön játszotta élvonalbeli meccseit. A magazin mostani beszámolója szerint úgy tűnik, helyes döntés volt a tilalom elrendelése a francia liga részéről. Az eredményekből ugyanis kitűnik, hogy az amatőröknél rendkívül népszerű műfüves pályák gyepszőnyegébe kevert gumigranulátum valóban rákkeltő lehet. A vizsgálat kimutatta, hogy a műfüves pályákba kevert gyepgranulátumok autógumik maradványaiból származnak, és 190 mérgező vagy rákkeltő anyagot, kémiai nevükön policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaznak. A probléma az, hogy az autógumik őrlésével előállított granulátum – amely a műfű rugalmasabbá tételét szolgálja – toxikus vegyületeket, például higanyt, ólmot, benzolt és arzént tartalmaz. Ezek a nyári melegben mérgező gázokat bocsátanak ki. A bőrre kerülve pedig már kis mennyiségben is károsak lehetnek az egészségre. Nem meglepő módon az is kiderült, hogy a mérgező anyagok a kapusokra jelentik a legnagyobb veszélyt, hiszen a földre vetődések alkalmával rengetegszer érintkeznek a gumiőrleményekkel, de rajtuk kívül a kisgyerekekre nézve is különösen veszélyesek lehetnek, mivel alacsony magasságuk miatt könnyebben belélegzik ezeket a gázokat.

239 vérrákos eset

Nem a mostani az első vizsgálat, amely a szintetikus (műfüves) labdarúgópályák esetleges rákkeltő hatásaira figyelmeztet. A holland televízió 2016-ban már rámutatott a mesterséges gyepek jelentette egészségügyi kockázatokra egy riportban, amelynek hatására országszerte mintegy harminc amatőr mérkőzést töröltek akkoriban. Még aggasztóbb, hogy 2014-ben egy amerikai egyetemi tanár, aki évek óta kutatta a témát, 239 olyan vérrákos megbetegedést talált, amelyet olyan sportolóknál diagnosztizáltak, akik kizárólag műfüves pályán játszottak. Félelmetes megállapítást tett a szakember, amikor kijelentette, hogy már úgy is kialakulhat az emberben a rák, ha ezek a finom részecskék belekerülnek a zokniba, vagy rátapadnak a bőrre, vagy akár a sebekre is. Ennek a mesterséges felületnek a kifejlesztése, amely világszerte 23 ezer gumiabroncs őrlését teszi szükségessé, jelentősen lelassulhat, akár teljesen le is állhat, ha újabb megbetegedésekre derül fény.

Egy magyar példa

A Ferencváros egykori kiváló csatára, a leukémiából kigyógyult Dzurják József korábban két évig edzősködött a Maldív-szigeteken. Műfüves pályákon. Korábban soha, semmilyen komoly betegségem nem volt, ezért bennem is él a gyanú, hogy a szintetikus pályák okozták a rákomat” – vallotta be az NB II-es Soroksár volt segédedzője egy, a Borsnak tavaly októberben adott interjúban. “A vallási előírások miatt az edzéseket tizenhat órakor, rekkenő hőségben tartottuk, és nagyon erősen éreztem a gumiszagot. Örülök, hogy itthon sok műfüves pálya épült, de ha minden kétséget kizáróan kiderül, hogy károsak az egészségre, akkor az katasztrófa” – folytatta a szakember.

Az MLSZ rengeteg hagyományos granulátummal készült pályát adott át a közelmúltban, de a magyar szövetség tájékoztatása szerint mindig a legújabb technológiákkal készítették ezeket, így a hazai pályák nem lehetnek olyan károsak, mint a 10–15 éve átadottak. A Telkiben 2016-ban felhúzott új, nagy műfüves pálya is a legújabb technoló­giával készült.

A fő fotó forrása: JB Autissier/Panoramic

Leave a Reply