“Rosszabb, mint Henry kezezése” – hatalmas botrány van Észak-Írországban a vb-pótselejtező után

VIDEÓVAL – Észak-Írország 1-0-ra kikapott hazai pályán Svájctól csütörtökön este, a világbajnoki pótselejtező első mérkőzésén. Az alpesiek egy erősen vitatható tizenegyessel nyerték meg a találkozót, amivel hatalmas lépést tettek a világbajnokságon való részvétel felé. Az észak-ír, sőt az egész brit közvélemény botrányosnak tartja a játékvezető ítéletét, ami a büntetőt eredményezte, s többen is Thierry Henrynak a 2009-es francia-ír vb-pótselejtezőn elkövetett kezezésével hozza párhuzamba a mostani történéseket, mivel egyértelműnek látszik, hogy Corry Evans, az észak-írek védője ugyan valóban a karjával ért a labdához a tizenhatoson belül, de nem szándékosan. Mint ismert, annak idején Henry kezezése az írek vb-szereplésébe került.

Írország és a labdarúgó-világbajnokság története a kéz körül forog mostanság. Sokan emlékszünk rá, hogy 2009 novemberében Írország úgy maradt le a 2010-es dél-afrikai tornáról, hogy Párizsban, a Franciaország elleni pótselejtezős párharc visszavágóján Thierry Henry szándékosan kézzel vette le a labdát, majd gólpasszt adott William Gallasnak. Ha nincs ez a találat, akkor az írek utazhattak volna a vébére. Most az észak-írek kerültek déli testvéreikhez kísértetiesen hasonló szituációba. A Svájc elleni csütörtök esti vb-pótselejtezőn, alig kevesebb mint egy óra játék után, Corry Evans, aki megpróbálta blokkolni Xherdan Shaqiri lövését, a karjával ért a labdába. A tévéfelvételek alapján is vétlen kezezésnek tűnő cselekedetre Ovidiu Hategan, a meccs román játékvezetője tizenegyest ítélt a svájciaknak. A büntetőből gól lett, s ezzel győzött 1-0-ra a vendégcsapat:

“A bíró hogyan tudott erre tizenegyest adni?”

Johnny Evans, az észak-ír válogatott védője, aki egyben Corry, a “vétkes” bátyja is, ezt a döntést rosszabbnak minősítette, mint amilyen Thierry Henry kezezése volt a föntebb említett mérkőzésen. Michael O’Neill szövetségi kapitány a meccset követő sajtótájékoztatón költőinek korántsem nevezhető kérdést intézett a román sporttárshoz: “hogyan tudott erre tizenegyest adni?”. A brit sajtó is ízekre szedi a bírót és ítéletét. Amíg a Belfast Telegraph próbált kimért maradni, amikor pénteki számában “ellentmondásos büntetőnek” minősítette a tizenegyest, addig a többi napilap jóval kritikusabban fogalmazott. “Szegényes, szegényes döntés” – ez állt a The Mirror címlapján, amely “botrányos bírói hibáról” beszélt, miközben a The Telegraph ostorozta a “szörnyű döntést”. Xherdan Shaqiri, a büntetőt megelőző lövés elkövetője a meccs után bevallotta, nem tudja, helyes döntés volt-e tizenegyest adni erre a kezezésre. Annyi bizonyos, hogy vasárnap, a bázeli visszavágón paprikás lesz a hangulat.

A fő fotó forrása: JASON CAIRNDUFF/Action Images/Panoramic

Leave a Reply