Előnyben részesítette kedvenc csapatát, kirúgták a német videóbíró-főnököt

Menesztette a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hétfőn Hellmut Krugot, aki a videóbíró-asszisztensi rendszer (VAR) németországi bevezetését és működését irányította eddig. A korábbi játékvezetőnek azért kellett elhagynia tisztségét, mert kiderült, hogy előnyben részesítette kedvenc csapatát, a Schalke 04-t két, egy október végi Bundesliga-mérkőzésen hozott ítélettel kapcsolatban. Krug tagadja az ellene fölhozott vádat, azonban már ki is nevezték utódját, aki szintén egy korábbi bíró, Lutz Michael Fröhlich.

Egy újabb ügy, amely megerősítheti a videóbíró-rendszert ellenzők hitét. Németországban ettől a szezontól kezdve használják élesben a videóbíró-asszisztens rendszert (VAR), s az új szisztéma bevezetésével Hellmut Krug egykori nemzetközi játékvezetőt bízta meg a Német Labdarúgó-szövetség (DFB). A szervezet azonban hétfőn menesztette posztjáról Krugot, mivel fölmerült annak a gyanúja, hogy a szakember előnyben részesítette kedvenc csapatát, a Schalke 04-t, amely jelenleg a Bundesliga negyedik helyét foglalja el. A Bild napilap szerint, Krug két alkalommal is beavatkozott a videóbíró-rendszert kezelő játékvezetők munkájába az egykoron Szalai Ádámot is foglalkoztató gelsenkircheni csapat október 28-ai, Wolfsburg elleni, 1-1-re végződött bajnoki találkozóján. Mindkétszer tizenegyes-gyanús eseteknél hozott a kékek számára kedvező döntést a háttérben.

A VAR rengeteg kritikát kap, a DFB azonban kiáll a rendszer mellett

A videóbíró-asszisztensi rendszert, a VAR-t augusztusban úgy vezették be Németországban, hogy előzőleg a Konföderációs Kupán sok esetben akadozva működött, s emiatt a németeknél is sokakból kiverte a biztosítékot a rendszer alkalmazása. Hétfőn, a Kicker magazin címlapján piros lapot mutatott föl a VAR-nak. A rendszerrel kapcsolatos ellenérvek már a tesztidőszakban is fölerősödtek, mivel sokan úgy vélekedtek, hogy a VAR nem segít abban, hogy a főbírók helyes döntéseket hozzanak kétes esetekben. A játékvezetőknek sok idejébe telik a videófelvételek visszanézése és ezek alapján az ítélet meghozatala, így a meccsek ritmusa nagyon megtörik. Ebből egyébként Olaszországban is sok probléma volt az idény elején. A kritikák ellenére, a DFB továbbra is hisz a technológiában, mégpedig arra hivatkozva, hogy nemrégiben készítettek a videóbíró-asszisztensek számára egy irányelvet, amely a szövetség szerint lehetővé teszi, hogy a szakemberek gyakrabban tudjanak beavatkozni, még akkor is, ha a főbíró nem kéri a segítségüket, holott egyértelmű, hogy tévedett.

Az utód átláthatóságot ígér

Jóllehet, Hellmut Krug tagadja az előnyben részesítés kapcsán megfogalmazott gyanúsításokat azt állítván, hogy nincs semmi felelőssége a történtekért, azonban a német szövetség már ki is nevezte utódját, aki nem más, mint egy másik egykori FIFA-bíró, Lutz Michael Fröhlich. A videóbíró-asszisztensek új főnöke egy közleményben azt ígérte, hogy “átláthatóságot teremtünk a döntések meghozatala kapcsán”, s átértékelik a főbíróknak a szerepét. “Számomra fontos, hogy a játékvezető megőrizze a felelősségét a pályán, és hogy a játékosok, illetve a nézők is bízzanak benne” – ismertette céljait Fröhlich. A Sportudvar is beszámolt róla, hogy a FIFA még nem döntött arról, hogy bevetik-e a VAR-t a jövő nyári oroszországi világbajnokságon. Az ügyben decemberben várható döntés, de a nemzetközi szervezetnél is sokan ellenzik a rendszer bevetését. Egy biztos, a világbajnoki címvédőnél a szkepticizmus dominál, ha a VAR értékeléséről van szó.

A fő fotó forrása: DFB

A fő fotón Hellmut Krug, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) volt videóbíró-főnöke látható.

Leave a Reply