A PSG-nek 80 millió eurójába kerül, hogy ne zárják ki a BL-ből

Az RMC francia rádióállomás értesülése szerint a Paris Saint-Germainnek gyorsan találnia kell nyolcvanmillió eurót (24,8 milliárd forintot), ha meg akar felelni az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi Fair Play-rendszere által támasztott követelményeknek. Amennyiben az idén nyáron közel félmilliárd eurót új játékosokra elverő párizsi klub nem fizet, akkor könnyen előfordulhat, hogy kizárják a nemzetközi porondról a következő idényre.

Miután a nyáron csillagászati összegekért igazolt új játékosokat (Neymart 222 millió euróért, a papíron kölcsönbe megszerzett Kylian Mbappét pedig egy jövő júniusban érvényesítendő opciós joggal 180 millió euróért), most a pénzügyi Fair Play tiszteletben tartásáért befizetendő 80 millió euró, vagyis csaknem 25 milliárd forint átutalását kell rendeznie a Paris Saint-Germainnek. Az RMC kedden közölte, amennyiben a párizsi klub a jövő hónapban nem egyenlíti ki az UEFA-tól kapott csekket (amelyet amolyan bírságként is föl lehet fogni), akkor az együttest kizárhatják a nemzetközi kupasorozatok jövő évi kiírásaiból.

A PSG vezetőinek meghallgatása a nyomozók előtt “nagyon jól ment”

Az európai labdarúgás “csendőrsége” azonban nem valószínű, hogy a következő szezon előtt döntést hozna a PSG ügyében, vagyis a jövő évi BL-indulás valószínűleg még biztosan összejönne, feltéve persze, hogy a bajnokságban nem csúszik ki a top háromból a csapat. A francia klub számláinak ellenőrzési folyamata még szeptemberben kezdődött el, de időbe telhet a teljes átvilágítás elvégzése. Várhatóan nem sikerül január végére befejezni az összes kimutatás áttekintését, márpedig ezt az időpontot követően már nem zárhatják ki a pénzügyi Fair Play megsértésére hivatkozva a PSG-t a következő szezon BL- és EL-kiírásából. A párizsi vezetőket október 5-én hallgatták meg Nyonban, az UEFA székhelyén és az RMC úgy értesült, a találkozó “nagyon jól ment”. A klub, “amely jól együttműködött a nyomozókkal”, “rendkívül felkészülten” érkezett a meghallgatásra, írja a francia rádióadó honlapja.

Játékoseladások jöhetnek télen

Annak érdekében, hogy a Paris Saint-Germain kiegyensúlyozott gazdálkodásról szóló papírokat mutathasson be az UEFA-nak (mivel a nyolcvanmillió euró mellett ez is kell), számos mozgatórugót tud bevetni bizonyos szponzori szerződések újratárgyalásától kezdve egészen a marketingbevételek növeléséig. A Le Figaro információja szerint, már idén 15 millió euróval tudja növelni a bevételeit a PSG ily módon. A mozgatórugók mellett, bizonyos játékosoknak a januári átigazolási időszakban való eladásából is megkeresheti az egyesület a befizetendő összeg egy részét. Könnyen lehet, hogy januárban számos nagyértékű válogatott játékosát elveszti a párizsi klub. Úgy számolnak, hogy két vagy három játékos távozásával néhány tízmillió eurót tudnak kaszírozni. Lucas, aki a szezon kezdete óta kegyvesztett a csapatnál, jó eséllyel csomagolhat az új év elején, és az ugyancsak a kelleténél kevesebbet játszó Javier Pastore, valamint Angel Di Maria is követheti őt.

A fő fotó forrása: Anthony Bibard/FEP/Panoramic

Leave a Reply