Visszatértek a fradisták a lelátókra, s máris áll a bál

Nem sikerült súlyos balhé nélkül letudni a ferencvárosi ultrák visszatérését a Groupama Arénába – számolt be róla szombat este az Index. Mint ismeretes, a vénaszkenner (és egyebek) miatt a hazai meccseket az új stadion átadása óta nem látogató B-közép (azaz “a Tábor”) nemrég megegyezett Kubatov Gáborral a visszatérés feltételeiről, így a Debrecen elleni bajnoki rangadón közel telt ház fogadta a csapatokat. A mérkőzést követően viszont kiderült, hogy a stadionban összetűzésbe kerültek a Ferencváros “kitiltott” és “kubatovista” szurkolói, azaz a Kubatov Gábor klubelnök által bevezetett rendszabályok ellen távolmaradásukkal tüntető régi ultrák, és a helyüket átvevő újak. Több beszámoló szerint késelés is történt, az összetűzés egyik résztvevője a “kubatovista” kápó, azaz a klubelnökhöz hű szurkolói csoportok vezetője volt. A rendőrség két embert őrizetbe vett súlyos testi sértésért. Az FTC megsértődött az Indexre, a klub biztonsági főnöke pedig egy mai közleményben határozottan kijelentette, az erőszak nem lehet része a lelátói életnek.

Szombat délután mintegy három és fél év után tértek vissza a ferencvárosi ultrák az Üllői útra. Azok, akik a Groupama Aréna átadása óta még nem szurkoltak a helyszínen csapatuknak. Szó mi szó elképesztő hangulatot varázsoltak a zöldek a lelátóra, ahogy az egyik hírportál helyszínen lévő munkatársa írta: “a pokol lassan, de biztosan megérkezett”.

Szavai később teljes egészében igazzá váltak. Még a meccs napjának estéjén fény derült rá, hogy a Ferencváros-DVSC (2-1) mérkőzés szünetében a visszatérő tábor helyén, a B-szektor alatti részen, a büfék előtt, több, mint két tucat Fradi-szurkoló megtámadta két, szintén fradista társát. A két megtámadott szurkoló közül az egyik koponyasérüléseket szenvedett, súlyosan megsérült a szeme, jelenleg is kórházban van.

A biztonsági szolgálat sietett a segítségükre, lényegét tekintve kimenekítették a fekete ruhát, csuklyát és maszkot viselő ultrák karmai közül. Több médium egybehangzó értesülése szerint a kések is előkerültek.

A rendőrség azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását. A nyomozást és az elkövetők beazonosítását segítheti, hogy a terület, ahogy az egész stadion minden centimétere, kamerák által figyelt.

Az FTC sajtóosztálya szombat este az egyik hírportál megkeresésére az alábbiakat közölte: “Az FTC, a rendőrséggel együttműködve mindent megtesz az ügy tisztázása érdekében. Az eljárás befejezésééig felfüggeszti az összes érintett szurkoló kártyáját. Nagyon sajnáljuk, ami történt. Az elmúlt három évben, amióta átadtuk a stadiont, ilyen még nem fordult elő”. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint szombat délután – 16 óra 20 perc körül –  a mérkőzés szünetében tört ki verekedés eddig tisztázatlan okból. A dulakodásban az elsődleges információk szerint hárman sérültek meg: egy ember könnyebben, kettő viszont súlyosan. Az esetet a BRFK büntetőeljárás keretében vizsgálja.

Az index.hu a nézőktől kapott információk alapján azt írta, a B-lelátónál lévő büfénél történt az összetűzés, egy informátor azt is tudni vélte, hogy az egyik “kubatovista” csoport vezetője késsel támadt az egyik visszatérő csoport két tagjára, akiket meg is sebesített. Ezt követően viszont a támadót nagyon megverték a megtámadott szurkolók társai. Mindhárom sérültet a mentők látták el, s volt, akit kórházba szállítottak.

A hazai szurkolói csoportok egyik vezető alakjától azt az információt kapta a hírportál, hogy a “Halhatatlanok” nevű csoport vezetője vett elő egy kést, de aztán leütötték és borzasztóan elverték.

Volt olyan néző is, aki sok vérről és kevés rendőrről, rendezőről számolt be, hozzátéve, hogy a rendfenntartók csak a meccs végére lettek sokan.

Ultracsoportoktól származó információk szerint egy hírhedt, büntetett előéletű, erőszakos bűncselekményekért több évet börtönben töltött ultra késelt, akit a felháborodott tömeg gyakorlatilag meglincselt.

Az Index több kérdést is intézett az FTC sajtóosztályához arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket tesz a Ferencváros, és hogy miképpen fordulhatott elő, hogy a szigorú átvizsgálások és a szurkolókkal való megállapodás ellenére gyakorlatilag lincselésig fajuló balhé kerekedett szombaton este a Groupama Arénában. Az oldal a klubtól nem kapott választ. Letolást viszont annál inkább:

“Az Index az elmúlt időben olyan mértékben volt rosszindulatú és elfogult a magyar labdarúgással, különösen a Ferencvárosi Torna Clubbal szemben, olyannyira kerülte esetünkben a tárgyilagosságot és a tényszerűséget, valamint tett közzé a klub érdekeit sértő tartalmakat, hogy ezért az FTC úgy látja, nem érdemes önökkel együttműködni. Kérjük, amennyiben úgy döntenek, akkor válaszunkat változtatás nélkül szíveskedjenek közölni.”

Az oldal leírja, hogy az idén már nem először adtak hasonló választ megkeresésükre a zöld-fehér klubnál, hiszen akkor is kaptak hideget-meleget, amikor az Újpest elleni találkozó kapcsán egy gúnyos molinóról kérdezték az FTC sajtóosztályát, és konkrétum helyett a fenti választ küldték akkor is, amikor az egyik sajtótájékoztatójukra nem akarták beengedni az internetes újság munkatársát.

A Ferencváros ma kora délután a hivatalos honlapján reagált a DVSC elleni bajnoki mérkőzés szünetében történt szurkolói összetűzésre. A klub biztonsági szolgálatának közleményét tartalmi változtatás nélkül közöljük:

„A szombati mérkőzésen jelentős szurkolói rendbontás történt, melyben többen súlyosan megsérültek. Az FTC mindenben együttműködik a rendőrséggel, minden segítséget megad ahhoz, hogy a leghamarabb megtalálják a bűnelkövetőket. A klub a legszigorúbb eljárást várja el a bűnüldöző szervektől. Munkájuk megkönnyítése érdekében a rendelkezésünkre álló felvételeket és dokumentumokat átadtuk a rendőrségnek. Megítélésünk szerint a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, mindegy, hogy ki és milyen indítékkal követte el tettét. Erőszak nem lehet része a lelátói életnek. Több mint három éve nem történt ilyen a stadionban, és mindent elkövetünk, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset.

Körülbelül 50 ember, szervezetten vett részt a történtekben, közülük mindenkit be tudunk azonosítani. A stadion technikai rendszere erre tökéletesen alkalmas. Lassú a folyamat, de senki sem fogja megúszni, azok sem, akik maszkot húztak, vagy akik többször is ruházatot és cipőt váltottak, hogy megnehezítsék a későbbi azonosítást. A Tábor vezetőit kérni fogjuk, hogy a sajnálatos esemény után kiadott közleményük szellemében és a napokban elfogadott megállapodásunk alapján, a tárgyi bizonyítékok, a videó felvételek és a fotók megismerése után segítsék az elkövetők azonosítását. Ez közös érdekünk.

A verekedésekben résztvevőknek – a vizsgálatok lezárásáig – haladéktalanul felfüggesztjük a belépésre jogosító szurkolói kártyáját annak is, aki kést hozott be, azoknak is, akik megszegték bármilyen egyéb módon a pályarendszabályban foglaltakat. Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy a biztonsági szolgálat kizárólag ruházat átvizsgálására jogosult, testüreg motozást nem hajthat végre. Márpedig egy kést akár a farpofa közé elrejtve is behozhat bárki, vagy a cipőjében, kabátba varrva. A fémdetektoros kapuk használata lassítaná a beléptetést, akár 4-5 óra időtartamra is elhúzódhat. Ide nem szeretnénk eljutni” – olvasható Baranyai Imre, az FTC biztonsági főnökének tájékoztatása a fradi.hu-n.

Az esettel kapcsolatban vasárnap a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet is kiadott egy közleményt:

„Egyetértünk azzal, hogy ilyen eseteknek nincs helyük a stadionokban és elhatárolódunk minden ilyen cselekedettől. A klubbal kötött megegyezés értelmében az esetet a közösen felállított bizottság vizsgálni fogja, és az előre lefektetett szabályok szerint el fog járni.
Az ügyben tudomásunk szerint a hatóságok is eljárást folytatnak” – fogalmazott a drukkerek közleménye, amelyet teljes egészében itt lehet elolvasni.

Itt tart tehát most az ügy. Ahogy föntebb is írtam, a Groupama Aréna megnyitása óta először a múlt szombati, Loki elleni bajnoki találkozón mentek be a stadionba a “Tábor” tagjai. Ők az elmúlt három évben a Népligetben, vagy egyéb helyeken, kivetítőkön követték a meccseket, s vagy csak a tartalékcsapat bizonyos találkozóin képviseltették magukat, (például idén év elején Csepelen), vagy pedig a nagycsapat néhány idegenbeli bajnoki mérkőzésén (például idén tavasszal Kispesten, ahol a vendégszektorban és a hazai lelátó elkülönített részén is fradisták foglaltak helyet). Október végén jött a hír, hogy a Tábornak sikerült megállapodnia Kubatov Gáborral, a klub elnökével.

“A mai nap hosszú tárgyalások, még hosszabb ellenségeskedés, és kurva, de kurva hosszú lelátói távollét után egyezséget kötött az FTC vezetősége és a csoportokat képviselő Szurkolók Személyiségi Jogok nélkül. A visszatérés dátuma  november 4, a Debrecen elleni mérkőzés. A mikéntje, koreográfiája nemsokára publikálva lesz.  Az egyezség tartalma is publikálva lesz pár napon belül. Ami tudható, hogy szkennelni nem lesz kötelező (csak pár embernek, vezetőknek, stb), de szurkolói kártya (mint régen) lesz. Nem lehet konfliktus, bosszúállás, semmilyen (verbális sem) erőszak a szkenneresek-nem szkenneresek között. Ami szintén tudható, hogy pár embernek meg kell tanulni viselkedni…” – áll a Fradimob nevű szurkolói oldal október 19-én kiadott közleményében.

Úgy tűnik, nem is pár embernek kell megtanulnia viselkedni, hiszen több mint két tucat drukker esett egymásnak szombaton. Jó kérdés, hogy ez a balhé milyen hatást gyakorolhat a visszatért szurkolók és a klubvezetés konszolidálódni látszó viszonyában, de egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz ismét bojkott, vagy mindenki számára kötelezővé tett vénaszkenneres ellenőrzés. Ebben az esetben viszont az lesz az érdekes, hogy lesz-e példa a következő mérkőzéseken is botrányos esetekre, például lelátói balhéra, vagy petárdák pályára dobálására, ha éppenséggel nem megy a csapatnak, amely egyébként jelen pillanatban holtversenyben áll az éllovas Videotonnal.

Legőszintébb reményemet fejezem ki (és ezzel gondolom, olvasóim véleményét is osztom), hogy nem fog semmilyen törvénybe ütköző cselekedet történni az Üllői úti stadionban, s hogy valóban kialakul egy 21. századi szurkolói kultúra a IX. kerületben is.

A fő fotó forrása: haon.hu

A fő fotó az incidensről készült videófelvételből történt képkivágás, minőségéért elnézést kérek!

Leave a Reply