Katar a “történelem legbiztonságosabb” focivébéjét akarja megrendezni 2022-ben

Katar, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája szeretne egy biztonságos tornának otthont adni, s nem csak az esetleges terrorveszély, hanem a huliganizmus ellen is harcot hirdetett. Az arab ország kijelentésére azt követően került sor, hogy orosz huligánok a jövő évi hazai világbajnokságra meghirdették az “erőszak fesztiválját”. Arra készülnek, hogy balhét csapnak a stadionokban és azon kívül is.

Néhány éve valamennyi nagyobb sportesemény egészen elképesztő biztonsági készültség mellett kerül megrendezésre elsősorban a támadások veszélye miatt. Természetesen nem csak a terroristák megfékezése fontos, hanem a fejüket elvesztő szurkolók rendbontásának megakadályozása, egy szóval a huliganizmus elleni hatékony fellépés. A játékosok és a drukkerek biztonságának szavatolása lesz a következő két labdarúgó-világbajnokság legfőbb szervezési feladata a jövő nyáron Oroszországban és 2022-ben Katarban is.

Miközben Oroszország számtalanszor ígéretet tett arra, hogy biztonságos körülményeket fog teremteni a 2018-as világbajnokságra, addig a BBC által megszólaltatott orosz huligánok a rájuk jellemző hatalmas magabiztossággal kijelentették, az “erőszak fesztiválját” készülnek megtartani a focivébé idején. Az összecsapások veszélyét firtató kérdésre Alekszej Szorokin, a jövő nyári világbajnokság szervezőbizottságának elnöke kijelentette: “Olvassák el a Bajnokok Ligája 2008-as moszkvai döntője, vagy a 2007-es Oroszország-Anglia Eb-selejtezőmérkőzés után született kommentárokat. Semmilyen incidensre sem volt utalás”.

A katari tornára vonatkozóan, a 2022-es focivébé szervezőbizottsága közölte, hogy különböző országok rendőrei fognak szolgálatot teljesíteni az öböl menti országban az esemény ideje alatt. A külföldi rendőrtisztek a vébére kijutott országokból érkeznek majd. “Sok nemzeti, regionális és nemzetközi szervezettel dolgozunk együtt, de országokkal, ügynökségekkel is” – jelentette ki az AFP-nek Ali Mohammed Al-Ali, a világbajnokság infrastruktúrájának megvalósításáért felelős katari bizottság helyettes biztonsági igazgatója.

A “történelem legbiztonságosabb” világbajnoksága?

Az első közel-keleti labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban, Ali Mohammed Al-Ali arról biztosított, hogy azt szeretné, hogy ez legyen “a történelem legbiztonságosabb” sporteseménye. Katar, amelynek nemzetközi megítélése vitatottá vált az utóbbi néhány évben, 1,3 millió látogatót vár a 2022 novemberében és decemberében esedékes világversenyre. Ez a szám az ország lakosságának felét tenné ki. Dohában, ahol a látogatók többségét fogadni fogják a katariak, felerősödhetnek a különböző szembenálló szurkolói csoportok közötti feszültségek. A szervezőbizottság már most előre bocsátotta, hogy tilos lesz az alkoholfogyasztás az utcákon és köztereken, és külön bíróságokat fognak fölállítani a legdurvább szabálysértések elkövetőinek felelősségre vonására.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy Katar diplomáciai helyzete nem tudja megnyugtatni a torna biztonságáért aggódókat. Mint ismert, június elején számos arab ország megszakította diplomáciai kapcsolatait a nyersanyagokban rendkívül gazdag állammal, s a vele való szárazföldi, vízi és légi közlekedést is beszüntette, ezzel mintegy elzárva az országot a külvilágtól. Katart megvádolták terrorista szervezetek, így az Al-Kaida, az Iszlám Állam és a Muzulmán Testvériség támogatásával, amit az emírség természetesen tagad. Katarnak az a szándéka, hogy a 2022-es focivébé sikeres megrendezésével helyreállítsa az országról kialakult, azonban a nyár eleje óta bepiszkított jó képet.

Őszintén bízunk benne, hogy ez sikerülni fog…

A fő fotó forrása: 06981852/Imago/Panoramic

A fő fotón Hamád Bin Khalifa Al-Thani katari sejk, és Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke látható 2010 decemberében, amikor Katar megkapta a 2022-es vb-rendezést.

Leave a Reply