Szexuális bántalmazási ügy árnyékol be egy francia vitorlásversenyt

Nemi erőszak gyanújával letartóztattak egy harminchárom éves ománi skippert (kapitányt) a franciaországi Le Havre-ban, ahonnan ma délután startol el a Transat Jacques Vabre vitorlásverseny. Az elfogott sportember csapata, az Oman Sail bejelentette, hogy visszalép a megmérettetéstől. A sportba eddig nem folyt be a világméretű szexuális zaklatási botrány, amely még Harvey Weinstein amerikai filmproducer ügyeivel kezdődött, majd az élet sok más területén is jelentkezett.

Az ománi Oman Sail vitorláscsapat ma délelőtt bejelentette, hogy visszalép a Transat Jacques Vabre versenytől, amely ma délután indul el a franciaországi Le Havre városából. Azért kellett meghozni ezt a döntést, mert a helyi rendőrkapitányság meghosszabbította a legénység kapitányának, Fahád Al-Haszninak vizsgálati fogságát, amelyet szombaton rendeltek el, miután nemi erőszak gyanújával eljárást indítottak ellene. A szervezők megerősítették a hírt. “Az Oman Sail csapat bejelentette a szervezőknek, hogy visszalép a Transat Jacques Vabre-tól. Ez a döntés annak eredményeként született, hogy meghosszabbították Fahád Al-Haszni vizsgálati őrizetét” – magyarázzák egy közleményben. Tegnap este merült fel az a pletyka a verseny rajtjának helyt adó Le Havre-ban, hogy visszaléphet az ománi csapat a viadaltól kapitányának rendőrségi ügye miatt. A Transat Jacques Vabre vitorlázói diszkréten kezelték a helyzetet, csakis egymás között beszéltek az ügyről, a sajtónak nem kívántak nyilatkozni arról, mi a véleményük a fejleményekről. “Egymás között beszélünk erről – mondta telefonon az egyik skipper, aki így folytatja: mert tudjuk, hogy ki érintett közvetlenül ebben az ügyben. Mi nem mondhatunk túl sokat erről az egészről, mert egy nagyon kellemetlen téma, és mindannyiunkat meglepte mindaz, ami történt”.

Fahád Al-Haszni pénteken kora este követte el tettét a normandiai városban. “Szemtanúk szerint, egy nőre találtak a szálloda folyosóján, aki sírt, és azt állította, hogy nemi erőszakot követtek el vele szemben” – mondta az AFP francia hírügynökségnek François Gosselin, Le Havre ügyésze. A 33 éves ománi sportoló vizsgálati fogságát szombat este meghosszabbították. “Azért döntöttem a hosszabbítás mellett, mert ellentmondások vannak az áldozat és a gyanúsított vallomásában. Hazugságvizsgálat van folyamatban, és a kihallgatások folytatódnak” – tette hozzá az ügyész. Fahád Al-Haszni, aki Maszkatban, Omán fővárosában halászó turistákat kísért vitorlázó versenyzővé válása előtt, 2012-ben az első ománi volt, aki átkelt az Atlanti-óceánon egy trimarán legénységével. Ő volt hazája büszkesége, hősként ünnepelték teljesítményét. Ő lett az első ománi, aki elindult a Transat Jacques Vabre versenyen, amelyen az Atlanti-óceán átkelése vár a mezőnyre. Ő volt az egyik legjobb tengerésze az Ománi Szultánságnak, amely úgy döntött, hogy a vitorlást használja fel az ország népszerűsítésére a turisták és a befektetők körében egy 2008-ban indult gazdasági-társadalmi projekt keretében.

Ebből a célból alapították meg az Oman Sail csapatot is, amely az ország tengerészeti kultúrájára és a világ legjobb vitorlázóira épít. A legénységnek a kezdetek óta tagja többek között a francia Sidney Gavignet is. Az Oman Sail több fronton is versenyez. Az ország nemzeti színeire festett hajójukkal olyan viadalokon álltak rajthoz, mint a vitorlázás Tour de France-ának is nevezett Extreme Sailing Series. Az ország emellett helyszíne volt több nemzetközi eseménynek, így számos világbajnokságnak, vagy az Amerika Kupa selejtezőversenyének is. Az Arab-félsziget délkeleti részén fekvő, nyersanyagokban rendkívül gazdag ország vezetői hét vitorlásiskola fölépítését tűzték ki célul az Arab-(Perzsa-)öbölben, és 2011 óta a női vitorlázás is fejlődésnek indult.

A mostani botrány rossz hatással lehet az omániak törekvéseire, ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az utóbbi egy hónapban világszerte megsokasodott szexuális zaklatási, vagy nemi erőszakkal kapcsolatos ügyek jelentős részéről mindmáig nem bizonyosodott be, hogy valóban megtörténtek-e. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mostani esetben is hazudik az áldozat, de nem tartom esélytelennek azt sem, hogy nem történtek olyan súlyos dolgok, mint amiket a nő elmondhatott a rendőröknek, s egyszerűen csak feltűnést akar kelteni maga körül. Egy biztos jelen pillanatban, hogy Fahád Al-Haszni nem indulhat a ma startoló versenyen, de hogy valaha lesz-e még módja rajthoz állni, az egyelőre nagyon bizonytalan.

A fő fotó forrása: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU

Leave a Reply