Eric Cantona kung fu-rúgása feltüzelte a világot 22 évvel ezelőtt

Egy 1995-ös téli estén, Londonban Eric Cantona, a Manchester United “Királya” egy jól irányzott, már-már kung fu-szerű rúgással látta el a Crystal Palace egyik szurkolójának baját. Az ösztönös megmozdulásnak hatalmas visszhangja volt annak idején, s nagyjából ehhez hasonlítható egy másik francia játékos, Patrice Evra csütörtöki tette is. Az Olympique Marseille védője csapata portugáliai Európa Liga-mérkőzése előtt verte meg csapata egyik magáról megfeledkező szurkolóját.

Amennyiben azt mondjuk, hogy Patrice Evra csütörtökön, Guimarãesben nagyon elítélendő módon viselkedett, amikor felvágta az Olympique Marseille egyik drukkerét, akkor azt mondhatjuk, hogy francia vonalon nem ő az első, aki durván bánt egy nézővel. Már 22 éve annak, hogy honfitársa, Eric Cantona, aki akkoriban a Manchester United csapatát erősítette, egy oldalba rúgással intézte el a Crystal Palace egyik szurkolóját. Cselekedetét – nem véletlenül – “Kung Fu”-nak keresztelték el. 1995. január 25-én, amikor csapata 1-1-es döntetlenre végzett a Sasokkal, a francia támadót ki kellett állítania Alan Wilkie-nek, a mérkőzés játékvezetőjének. Cantonát szinte folyamatosan fütyülte és provokálta a Selhurst Park közönsége. Ekkor jött el az a pillanat, amikor Matthews Simmons, a Palace-nak a brit szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz közel álló szurkolója elhagyta helyét, és közelről azt ordította az egykori marseille-i focista fülébe: “Rohadék francia!”.

“Olyan volt, mint egy álom, hogy képes vagyok legyőzni ezt a fickót”

A “Király” dühbe gurult, szemei vérben forogtak. Megállt, a tribün felé fordult, és jobb lábával közvetlen közelről, nagy erővel oldalba rúgta Simmonst, aki a mellkasára esett. Cantona elvesztette egyensúlyát, és nekiesett a korlátnak, de azon nyomban fölkelt, s várta, hogy Simmons vajon megpróbál-e válaszolni a rúgásra. Végül az öltözőbe indult, miután csapattársa, Peter Schmeichel rábeszélte erre. A történtek után a “Kung Fu” becenevet is megkapó Cantona már a szóban forgó balhé előtt is több botrányt idézett elő viselkedésével, de nagy-britanniai megítélését továbbra is elsősorban ez az eset határozza meg. Cantona 2011-ben kijelentette, nem sajnálja, amit tett: “Azért rúgtam, mert ezek a fajta emberek nem jelenhetnek meg egy mérkőzésen… Olyan volt, mint egy álom, hogy képes vagyok legyőzni ezt a fickót”.

A L’Équipe címe: Védhetetlen

A történtek másnapján már hatalmasra duzzadt a botrány, és a francia Nemzeti Sport, a l’Équipe “Védhetetlen” főcímmel jelent meg, közölve a rúgást megörökítő fotót. Amíg a jogi eljárás folyamatban volt, a Manchester United az 1994-1995-ös idény végéig eltiltotta Cantonát. Először első fokon két hét letöltendő börtönt kapott, mielőtt ítéletét 120 óra közérdekű munkára változtatták. Csapata és a francia válogatott is hét hónapos eltiltással sújtotta. Anélkül, hogy előre látta volna a jövőt, “Canto” egy héttel súlyos tette előtt tudta, hogy a Hollandia ellen, Utrechtben 1-0-ra megnyert barátságos mérkőzés lesz az utolsó alkalom, amikor magára öltheti a nemzeti csapat mezét.

Patrice Evrát egyelőre felfüggesztette a Marseille, azonban várhatóan mind a kikötőváros klubja, mind az UEFA súlyos szankciókkal fogja sújtani erőszakos fellépéséért a 36 éves balhátvédet, aki könnyen lehet, hogy szintén nem lesz többé válogatott.

A fő fotó forrása: Action Images/Panoramic

Leave a Reply