Nem ez a cél, de mégis drágábbak lehetnek az új F1-es motorok

A Forma-1-es autókban jelenleg működő, azonban népszerűtlen hibrid turbókból 2021-től száműznék a bonyolult MGU-H elnevezésű rendszert, ám ez a Mercedes és a Renault szerint fordítva sülhet el, új fejlesztési versenyt robbantva ki. Az is egy probléma, hogy az új motorok többe is kerülhetnek, mint a mostani erőforrások, márpedig a jelenlegi hibrid turbók ára is több motorgyártót elriasztott a száguldó cirkusztól.

A Forma-1 2014-ben tért át a jelenlegi, 1,6 literes, akár 160 lóerőnek a motorba való visszatáplálására is alkalmas MGU-K-val és a kipufogógáz energiáját hasznosító MGU-H-val szerelt hibrid turbókra, amelyek vérszegény hangjuk miatt annak ellenére is kezdettől fogva népszerűtlennek bizonyultak a közönség körében, hogy a valaha épített legerősebb és leghatékonyabb motorok a sport története során.

Sajnos az áruk szintén rekordokat döntögetett: a kiugróan magas fejlesztési költségeket a gyártók részben az ügyfélcsapataikra hárították, és ezzel az újabb motorszállítókat is elriasztottak az F1-től.

2021-től ezért egyszerűbb és olcsóbb hajtásláncot vezetnének be, száműzve a bonyolult és drága MGU-H-t, cserébe erősebbé téve az MGU-K-t, valamint a jobb hanghatás érdekében 3000-rel megemelve a maximális megengedett fordulatszámot. Bár az 1,6 literes hengerűrtartalom és a szimpla turbó maradna, a Renault és a Mercedes figyelmeztetett rá, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Formula Egy Menedzsment (FOM) állításával ellentétben gyakorlatilag teljesen új motorról lenne szó, ezért megint szinte a nulláról kellene kezdeni a fejlesztést.

„Számomra ez a legfontosabb körülmény – mondta a francia autógyár sportprogramját menedzselő Cyril Abiteboul. – Rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert pontosan tudjuk, milyen következményekkel jár, ha egy új terméket kikényszerítő új szabályt vezetünk be. Ez megint fegyverkezési versenyt fog elindítani, újra széthúzva a mezőnyt”

Bár a Mercedes 2014-ben olyan lépéselőnyre tett szert a riválisaival szemben, amelyet a többieknek azóta sem sikerült teljesen behozniuk, a múlt hétvégi Mexikói Nagydíj jó példa volt rá, hogy a küzdelem az élen is egyre szorosabbá vált. A német cég F1-es csapatát irányító Toto Wolff egyetértett Abiteboullal abban, hogy az új motorformula komoly veszélyeket rejt.

„Ha megnézzük a főbb pontokat, ránézésre úgy tűnhet, nem változik jelentősen a mostanihoz képest, a felszínen hasonlónak tűnnek. Csakhogy valójában óriási a különbség – vélte. Ez a motor teljesen új lenne, más energiavisszatáplálási és felhasználási sémákkal. Mindannyian elfogadjuk, hogy a fejlesztési költségek és a hanghatás problémájára megoldást kell találni, de nem szabad hagyni, hogy elszaladjon velünk a ló a kreativitás és az új koncepciók terén, mert az drága párhuzamos fejlesztést tenne szükségessé a következő három évben”.

A Renault azt javasolja, hogy hagyják meg a jelenlegi formulát, csak töröljék el a versenytávra vonatkozó 105 kg-os üzemanyagkorlátot, emeljék meg a 100 kg/ó-s maximális pillanatnyi átfolyási sebességet, és szabaduljanak meg a fordulatszámlimittől. Abiteboul szerint ez azonnal hangosabbá tenné a motorokat, és mivel nem lenne szükség hozzá jelentős technikai módosításokra, akár 2019-től át lehetne térni rá.

Az új motorok kialakításával kapcsolatos üléseken részt vesz néhány új, a Forma-1 iránt egyelőre csak érdeklődő gyártó is. Az Aston Martin vezérigazgatója, Andy Palmer a napokban „biztatónak” nevezte a felvázolt terveket, ám Wolff szerint mindenekelőtt a sportban már szereplő cégek érdekeire kell tekintettel lenni.

„Az F1-nek először vonzónak kell maradnia a jelenleg motorszállítók számára, és csak utána kell érdekessé válnia az új belépők szemében. Ez a megfelelő prioritási sorrend” – jelentette ki.

A fő fotó forrása: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Leave a Reply