Anne Frank-ügy: a Lazio tizenhárom szurkolóját kitiltották a stadionokból

A Lazio több szurkolóját is kitiltották az olaszországi stadionokból, miután vasárnap Anne Frankot, a második világháborúban elhunyt, naplóbejegyzéseiről híressé vált zsidó származású diáklányt Roma-mezben ábrázoló fotómontázst ragasztottak ki a Stadio Olimpico déli kanyarjába, a városi rivális B-középjének helyére.

A római városi rendőrség pénteken bejelentette, hogy kitiltották a Lazio 13 szurkolóját a stadionokból. A döntés összefügg az Anne Frankot Roma-mezben ábrázoló fotómontázsnak a városi rivális drukkereinek szektorába történt kiragasztásával – jelentette a Gazzetta dello Sport. A legsúlyosabb büntetést egy 46 éves férfi kapta, akit korábban már három alkalommal is eltiltottak a meccsek látogatásától. Ő most nyolc évet kapott, s emellett rendszeresen meg kell jelennie egy rendőrkapitányságon. Tizenkét másik ultrát öt-öt évre tiltottak ki az arénákból, s mivel egyikőjüknek szintén nem ez volt az első hasonló szankciója, neki is bizonyos időközönként meg kell jelennie a rendőrségen.

A megbüntetett személyek közül hat az Irriducibili, a Lazio legnagyobb szurkolói csoportjának tagja. Összesen húsz embert azonosítottak az olimpiai stadion biztonsági kameráinak segítségével, és másoknak a kitiltása is megtörténhet. Az olasz sajtó szerint a húsz érintettből tizenhárom ember ellen folyik eljárás, mégpedig azért, mert “faji megkülönböztetést hajtottak végre, aminek antiszemita és támadó tartalma volt” – idézik a rendőrséget a helyi médiumok.

Éles vita

Miközben Olaszországban továbbra is hatalmas a felháborodás a múlt vasárnap, a Lazio-Cagliari bajnoki mérkőzés alatt történtek miatt, a Lazio szurkolói és vezetői sajnálatukat fejezték ki, amiért most az egész klub támadások tárgyává vált egyes tifosik megnyilvánulásai miatt. “Azt hiszem, ez csak egy buta tett volt néhány idióta huligán részéről. Nagyon komoly az ügy, de úgy gondolom, a klubot ért támadások eltúlzottak” – mondta az AFP-nek a Lazio egyik drukkere. Leonardo Petroni, az együttes másik szurkolója azt mondta, a média “manipulálta” az ügyet, amivel hiteltelenné akarja tenni a csapatot.

Arturo Diaconale újságíró, aki a Lazio kommunikációs igazgatója is, a klub honlapján megjelent közleményben elítélte a “politikailag korrekt mccarthyzmus* hullámát”. Elmondása szerint az, hogy az egyesület bizonyos szurkolói botrányos cselekedetet követtek el, “elég volt ahhoz, hogy egyeseket meggyőzzön arról, hogy ez a tett nem tulajdonítható néhány felelőtlen drukkerhez, mivel ahhoz a Lazio összes szurkolójának köze van, mert mindannyian antiszemiták, rasszisták és erőszakosak”.

* A mccarthyzmus Joseph Raymond McCarthy szenátor nevéhez fűződik, aki az 1950-es évek elején az Amerikai Egyesült Államokban „boszorkányüldözést” indított a kommunista(gyanús) személyek ellen.

Közalkalmazottakról, neves értelmiségiekről, művészekről állította, hogy kommunisták. Szinte minden esetben bizonyítékok nélkül idéztette az érintetteket az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság elé, ha valaki alkotmányos jogaira hivatkozva nem volt hajlandó megjelenni és esküt tenni a bizottság előtt, hogy nem tagja a kommunista pártnak, rendszerint elvesztette állását, és állandó zaklatásnak volt kitéve. Charles Korvin magyar származású amerikai színészt is ok nélkül feketelistára tették 1951-ben, pusztán származásából kifolyólag, minthogy ekkor már fennállt a Magyar Népköztársaság, amely a keleti blokk részévé vállt. Olyan előítéletek uralkodtak az országban, hogy az állampolgárok közül, aki éppen egy szocialista országból származott, vagy oda kötötték ősei gyökerei, automatikusan kommunistának minősült, tehát a származása már elegendő ok volt, hogy annak lássák.

Az 1950-es évek közepére a mccarthyzmus egyre nagyobb ellenállást váltott ki, ami a szenátor politikai pályafutásának is véget vetett. (Forrás: Wikipédia)

A fő fotó forrása: ALBERTO LINGRIA/Action Images/Panoramic

Leave a Reply