Rekordösszegért keresztelik át a Camp Nou-t?

Az FC Barcelona vezetői hamarosan kísérletet tesznek a legendás labdarúgóstadion, a Camp Nou átnevezésére. A mai trendeknek megfelelően egy nagy cég adná nevét a majdnem százezres arénához, s vállalná a stadion és a kosárlabda-csarnok fölújításának költségeit is. A helyi sajtó úgy tudja, a Barcelona akár három évtizedre is szerződhet az orvostechnikai eszközöket gyártó Grifols vállalattal, s a megállapodás hatszáz millió eurót is érhet.

“Més que un club”. Ez a mottó, amely katalánul annyit tesz: “Több mint egy klub”, évtizedek óta jellemzi az FC Barcelonát, hiszen a hatvanas évek végén Narcís de Carreras akkori klubelnök fogalmazta meg a mára Katalóniában szállóigévé vált mondatot, amely utal a gránátvörös-kék klub jelentőségére. Ami az üzletet illeti, a Barcelona olyan klubbá vált, mint bármely más egyesület. Hat évvel a nagyon jövedelmező mezszponzori szerződés megkötése után (a japán Rakuta márka 55 millió eurót fizet évente egészen 2021-ig azért, hogy logója legyen a focicsapat mezén) az 1899-ben, Joan Gamper által megalapított klub a Grifols orvostechnikai céggel folytat tárgyalásokat a most még a Camp Nou nevet viselő népszerű stadion átkereszteléséről. Egy új éra közeledik.

Hamarosan Camp Nou-Grifols?

A Catalunya Radio és a TV3 regionális csatorna szerint a két fél közötti tárgyalások “nagyon előrehaladottak” lehetnek. Számos cég pályázna a stadion névhasználati jogára, azonban a Barcelona vezetői – annak jellege miatt – a Grifols ajánlatát tartják a legelőnyösebbnek. A transzfúziós orvoslás terén világelső cég készen áll arra, hogy egy harminc évre szóló szerződést írjon alá több százmillió euró értékben, cserébe azért, hogy neve szerepelhessen a legendás Camp Nou homlokzatán. A labdarúgásban soha nem látott kontraktusról lenne szó, hiszen ezidáig nem volt jellemző, hogy egy évtizednél hosszabb időtartamra kössenek névhasználati jogra vonatkozó megállapodásokat. A Wanda kínai cégcsoport is 2027-ig szerződött az Atlético Madriddal az új stadion (Wanda Metropolitano) elnevezése kapcsán, amely 100 millió eurót ér.

Ahhoz, hogy több évtizedeken átnyúló hatályú szerződéseket találjunk, New York-ba kell repülnünk, ahol a MetLife biztosító 400 millió dollárt fizet a New York Jets és a New York Giants futballcsapatok stadionjának elnevezésére, 25 év időtartamra. Ezen adatok alapján a katalán sajtó úgy számol, hogy egy esetleges 30 éves kontraktus 400 millió eurót jelenthet az FC Barcelona számára. De ez lehet több is, ugyanis olyan információk is napvilágot láttak, hogy a Grifols nem csak a Camp Nou átnevezéséért, hanem a fociaréna, valamint a Palau Blaugrana, a Hanga Ádámot is foglalkoztató FCB kosárlabda-csarnokának fölújításáért is fizetne, s így akár 600 millió euró is lehet a teljes összeg. A Barcelona-Grifols házasságot a klub 2018 első felében tartandó rendkívüli gyűlésén kell megszavazni.

A fő fotó forrása: Daisuke Nakashima/BPI/Panoramic

Leave a Reply