Anne Frank-ügy: az Ascoli ultrái bojkottálták az egy perc csöndet, a laziósok távol maradnak csapatuk mai meccsétől

Fölkorbácsolta az indulatokat az olasz labdarúgásban a Lazio drukkereinek hétvégi akciója, amelynek során Anne Frankot, a holokauszt egyik legismertebb áldozatát Roma-mezben ábrázoló fotómontázssal ellátott matricákat ragasztottak ki a római Stadio Olimpico déli kanyarjába, a Farkasok B-középjének helyére. A másodosztályú Ascoli csapatának ultrái az együttes kedd esti mérkőzése előtt bojkottálták az egy perces csöndet, amely során Anne Frankra emlékeztek.

Az AS Roma mezébe öltöztetett Anne Frank fotója és annak a Lazio szurkolói által történt terjesztése igen csípős üggyé vált Olaszországban. Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) bejelentette, hogy egy perces csönddel kezdik a Serie A és a Serie B keddi mérkőzéseit, míg a szerdai találkozók előtt részleteket olvasnak fel a deportáció során életét vesztő zsidó származású lány népszerű naplójából, ezzel reagálva a római ultrák akciójára. A Lazio játékosai pedig egy Anne Frankot ábrázoló pólóban fognak melegíteni a ma esti, Bologna elleni bajnoki meccsük előtt.

Az Ascoli drukkerei elítélik a “média és az intézmények” viccét

Nem tartottak igényt az emlékezésre a másodosztályú Ascoli ultrái a kedd esti, Spezia elleni mérkőzés előtt – írja a francia Le Figaro internetes oldala az itáliai sajtóra hivatkozva. Az emlékezés során az Ultras 1898 szurkolói csoport tagjai elhagyták a tribünt, s csak az egy perces néma csend végeztével tértek oda vissza. Egy közleményben a szurkolói csoport azzal indokolta a távolmaradást, hogy ezzel kívánt tiltakozni a “média és az intézmények által gerjesztett vicc” ellen.

A Lazio drukkerei nem utaznak el Bolognába ma este

A római Lazio ultráinak legfőbb csoportja egy mai közleményben ugyancsak elítélte a “médiahisztit”, és bejelentette, hogy nem lesz jelen Bolognában, az együttes szerda esti Serie A-találkozóján. “Az Irriducibili Lazio kénytelen lemondani az utazásról, hogy ne legyen bűnrészes az elmúlt órák médiajátékában – nyilatkozták a csoport vezetői egy Facebookon közzétett közleményben. “Ezt nyilván rosszul értelmezhetik majd mindazok, akik támadni akarják a Laziót és annak szurkolóit” – mondja a csoport.

Tizenhat gyanúsítottat azonosított a rendőrség

Az Anne Frank fotójával való visszaélés rengeteg reakciót váltott ki Olaszországban a közszereplőkből és a magánemberekből is. Sergio Mattarella köztársasági elnök kedden fölszólította Marco Minniti belügyminisztert, hogy biztosítsa az elkövetők mihamarabbi azonosítását, és a stadionokból való örökös kitiltását is. Az olasz sajtó szerint a nyomozók eddig tizenhat gyanúsítottat azonosítottak a biztonsági kamerák felvételein. Hárman közülük fiatalkorúak, egyikük mindössze 13 éves.

Mint ahogy arról a Sportudvar is beszámolt ma délelőtt, az olasz főváros zsidó közössége elítélte a fotómontázs közzétételét. A Lazio is gyorsan reagált a történtekre, bejelentvén, hogy elnöke, Claudio Lotito két játékos, Felipe Anderson és Wallace Fortuna dos Santos társaságában fölkeresett egy zsinagógát, és koszorút helyezett el az antiszemitizmus áldozatainak emlékhelyénél. A római klub kedden délután emellett azt is közölte, hogy mostantól kezdve minden évben a csapat kétszáz fiatal szurkolóját fogja elküldeni Auschwitzba, hogy átérezzék az antiszemitizmus és a holokauszt szörnyűségét.

A fő fotó forrása: MONDOPICCHIO

Leave a Reply