Trump-ellenes tiltakozás: Lewis Hamilton nem fog letérdepelni

Lewis Hamilton, a Mercedes Forma-1-es pilótája támogatásáról biztosította az amerikai sportolók faji diszkrimináció elleni tiltakozó mozgalmát, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem fog letérdepelni az amerikai himnusz alatt a vasárnapi texasi futam előtt. A brit versenyző azt mondta, jó ötlet a tüntetés ezen formája és maximálisan kiáll a demonstrálók mellett, de hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy nem csatlakozik az akcióhoz.

Az amerikai himnusz, amelyet a vasárnap, magyar idő szerint 21 órakor startoló Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíja előtt is le fognak játszani, nem fog ismételten a tengerentúli faji megkülönböztetés elleni tiltakozó mozgalom eszközévé válni. A háromszoros világbajnok Lewis Hamiltont a csütörtöki sajtótájékoztatón megkérdezték arról, hogy számos amerikai sportolóhoz hasonlóan le fog-e térdepelni vagy sem a himnusz alatt a vasárnapi futam startja előtt. A brit azt felelte, hogy elgondolkodott a kérdésen, mivel jó eszköznek tartja ezt az akciót a tiltakozáshoz, végül azonban úgy döntött, hogy nem fog csatlakozni a Colin Kaepernick futballista által egy évvel ezelőtt kitalált szimbolikus gesztushoz, vagyis nem fog fél térdre állni az amerikai himnusz alatt.

“Sok mindent kellett mérlegelni. Sok embert ismerek itt az Egyesült Államokban, feketéket, fehéreket… Sokat beszéltünk róla, és jó véleményem van arról, ami itt történt, illetve erről a hatalmas mozgalomról is vannak gondolataim. Tisztelem és támogatom őket, de nem készülök semmi különlegesre” – magyarázta a Mercedes pilótája.

A világbajnokságot 59 pontos előnnyel vezető Hamilton egyelőre a negyedik vb-cím megszerzésére koncentrál teljes mértékben, amelyet az eredmények megfelelő alakulása esetén akár már ezen a hétvégén megszerezhet. “Azért vagyok itt, hogy megnyerjem a versenyt. Ez a prioritásom jelen pillanatban, semmit sem helyezek ez elé” – folytatta a brit pilóta.

A rasszista erőszak elleni lázadás kiváltotta Donald Trump amerikai elnök dühét, aki a tavalyi elnökválasztási kampány során azt tanácsolta Colin Kaepernicknek, hogy “találjon egy jobb országot”. Idén szeptember végén pedig arra szólított föl, hogy “ki kell penderíteni a pályáról ezt a rohadékot”. Ez a kirohanás a következő hétvégétől fogva hógolyószerűen duzzadó tiltakozó mozgalmat indított el, kezdetben az NFL-játékosok, majd más sportágak képviselői és énekesek csatlakoztak a letérdeplős akcióhoz. Az első hétvégén 150 futballista állt félig térdre az amerikai himnusz alatt, ezzel is kifejezvén szolidaritását Kaepernick felé, s azóta is sokan csatlakoznak a tiltakozókhoz, legutóbb például Anthony Ervin amerikai úszó és a Hertha Berlin német labdarúgócsapat tagjai is hasonlóképp cselekedtek, előbbi a himnusz alatt, utóbbiak Bundesliga-mérkőzésük előtt.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply