Foci VB 2018: Putyin meghívta Blattert a tornára

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) volt elnöke, akit hat évre eltiltottak minden, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, meghívást kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a 2018-as világbajnokságra. A korrupció miatt elmeszelt svájci sportdiplomata még nem tudja, hogy el tud-e menni a focivébé bármelyik mérkőzésére, de fontolóra vette az invitációt. Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) volt, korrupció miatt ugyancsak évekre eltiltott elnökét is meghívta Putyin, ő azonban nemet mondott.

Vészesen közeleg a jövő nyári labdarúgó-világbajnokság. Sepp Blatter, a FIFA megbukott egykori elnöke pedig meghívást kapott az oroszországi tornára Vlagyimir Putyin államfőtől azellenére is, hogy a svájci sportdiplomatát eltiltották. “Ott leszek a világbajnokságon Oroszországban, meghívást kaptam Putyin elnöktől, mint ahogy korábban Michel Platini is” – mondta Blatter az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban. A volt UEFA-elnök stábja erre reagálva azt közölte, hogy Michel Platini “nem kapott semmilyen meghívást sem a világbajnokságra, és még nem tudja, mit fog csinálni jövő nyáron. “Nem tudom, mennyi időm lesz, hogy oda menjek, de a nyitómérkőzésen vagy a döntőn ott leszek – tette hozzá Blatter, aki 1998-tól 2015 tavaszáig irányította a világ labdarúgását. “Mivel nem tudok a labdarúgásban dolgozni (eltiltása miatt – a szerk.) és nincs megvalósítandó küldetésem sem, talán csak eltölthetek valamennyi időt ott”.

Az AFP megkereste a FIFA-t is az ügyben, a nemzetközi szövetség pedig annyit közölt, hogy nem talál semmi kivetnivalót abban, hogy volt elnöke jelen legyen a tornán, mivel “Blatter úr már nem rendelkezik hivatalos funkcióval”. A most 81 éves Sepp Blattert a FIFA belső igazságszolgáltatása hat évre eltiltotta minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, amiért szabálytalanul 2 millió svájci frankot (532 millió forintot) fizetett szövetségesének és régi barátjának, Michel Platininek. Platinit, az UEFA volt elnökét, akit Blatter önmaga utódjának szánt a FIFA élén, ugyancsak hat évre meszelték el, azonban büntetését a Nemzetközi Sportdöntőbíróság négy évre enyhítette. “Biztos vagyok benne, hogy a 2018-as világbajnokság egy nagy világbajnokság lesz. Oroszországnak be kell bizonyítania, hogy képes fogadni az egész világot, ez egy igazi kihívás” – tette hozzá Blatter.

Egy készülőben lévő könyv

A svájci arról is szólt az interjúban, hogy készülőben van egy könyve, amelyet még a jövő évi világbajnokság előtt szeretne kiadatni a francia Héloïse d’Ormesson kiadóval. “Még az előkészületi szakaszban vagyunk, a könyvnek az oroszországi világbajnokság előtt ki kell jönnie” – ígérte Blatter. “Nagyon sós lesz, elmondom benne a múltban történt dolgokat” – tette hozzá, anélkül, hogy részleteket árult volna el a könyv tartalmáról.

A fő fotó forrása: Mihail Metzel/ITAR-TASZSZ/Panoramic

Leave a Reply