A Hertha Berlin játékosai is letérdepeltek

Az amerikai fekete sportolóknak az Egyesült Államokban jelen lévő rasszista diszkrimináció elleni tiltakozása melletti szolidaritás jeléül, a Hertha Berlin labdarúgócsapatának játékosai fél térddel leereszkedve pózoltak szombati mérkőzésük előtt. A protezsálás ezen formája eddig csak a tengerentúlon volt jellemző, ez az első alkalom, hogy Európában is így hívják föl a figyelmet a sportolók a faji megkülönböztetés veszélyeire.

Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben elterjedtté vált, a faji diszkrimináció elleni tüntetések most már Európában is megjelentek. Szombat délután, közvetlenül a Schalke 04 elleni német bajnoki mérkőzés előtt a Hertha Berlin játékosai egymást átkarolva, fél térddel a földre ereszkedtek. A Bundesliga-csapat munkatársai és szakmai stábja is csatlakozott a megmozduláshoz a pálya szélén. Néhány pillanattal később a fővárosi klub a Twitteren két képet is közzé tett az akcióról, s az alábbi kommentárt fűzte hozzájuk: “A Hertha BSC támogatja a toleranciát és a felelősséget. Egy, a világ iránt toleráns és nyitott Berlin számára sosem volt olyan fontos ezeknek az értékeknek a megőrzése, mint most”.

Egy egyre jobban növekvő tiltakozó mozgalom

Az amerikai futball-liga, az NFL számos játékosa alkalmazta az utóbbi hetekben a letérdepléssel való tiltakozást, amelyet Colin Kaepernick egykori futballista mutatott be először, amikor az egyik mérkőzés előtt az amerikai himnuszt fél térdre állva hallgatta végig, hogy ezzel tüntessen a hazájában jelen lévő diszkrimináció ellen. A ma csapat nélküli quarterback egy igazi mozgalmat indított el cselekedetével, s ez a mozgalom töretlenül növekszik.

A faji erőszak elleni ilyetén protezsálás kiváltotta Donald Trump amerikai elnök haragját, aki a tavalyi elnökválasztási kampány idején azt tanácsolta Colin Kaepernicknek, hogy “keressen egy megfelelőbb országot”. Szeptember végén az üzletember-politikus arra is fölszolította a sportolót, hogy tűnjön el a pályákról, s “szoknyapecérnek” minősítette őt. Ezek a kijelentések vezettek oda, hogy egy hétre rá, 150 NFL-játékos állt félig térdre csapata bajnoki meccse előtt, az amerikai himnusz idejére, hogy kifejezze szolidaritását Kaepernickkel és tiltakozzon a faji diszkrimináció, valamint Trump elnök ellen.

Az utóbbi hetekben több alkalommal is beszámolt a Sportudvar az NFL-játékosok által elindított, s egyre több sportágban, s az élet más területein is elterjedt akcióról. Egy héttel ezelőtt például arról adhattunk hírt, hogy Mike Pence amerikai alelnök idő előtt távozott kedvenc csapata, az Indianapolis Colts NFL-mérkőzéséről, mivel a futballisták letérdepelve hallgatták meg az amerikai himnuszt. Mint kiderült, Trump kérte arra a politikust, hogy hagyja el a stadiont a történtek miatt. Az amerikai elnök több ízben is élesen kritizálta a tiltakozó sportolókat, kijelentvén, hogy nem tisztelik az amerikai zászlót, a himnuszt, a katonákat és a veteránokat, s nem méltóak arra, hogy az országot képviseljék.

A fő fotó forrása: Twitter/Hertha Berlin

Leave a Reply