NFL: Idő előtt lelépett egy meccsről az amerikai alelnök, Trump kérésére

Mike Pence amerikai alelnök vasárnap délután még a kezdés előtt elhagyta a stadiont az Indianapolis Colts-San Francisco 49ers amerikai futball-mérkőzésen, mivel a vendégcsapat játékosai térdre álltak az amerikai himnusz idejére, amely a Donald Trump elnök elleni tiltakozás egyik elterjedt módszerévé vált az elmúlt hetekben. Mint utóbb kiderült, felettese kérte arra a politikust, hogy távozzon a mérkőzésről.

Mike Pence városa, Indianapolis NFL-csapatának vasárnapi bajnoki mérkőzésén kívánt részt venni, azonban eredeti tervétől eltérően nem nézte meg a meccset. Nem azért kellett még idő előtt lelépnie, mert hívta a hazafias kötelesség, hanem mert főnökét érte újabb támadás. Az Indianapolis Colts-San Francisco 49ers találkozó előtt ugyanis a vendégcsapat tizenkét játékosa térdre állva hallgatta végig az amerikai himnuszt, ami az utóbbi hetekben a Donald Trump elnök elleni tiltakozás egyik szimbólumává vált a nemzeti futball-ligában. A hír gyorsan eljutott az üzletember-politikushoz, aki nem sokkal azután, hogy Pence Twitter-oldalán közölte, hogy elhagyta a stadiont a himnusz alatt történtek miatt, saját csatornáján közölte, ő áll az alelnök hirtelen távozásának hátterében.

“Megkértem Pence alelnököt, hogy hagyja el a stadiont, amennyiben a játékosok letérdepelnek, mert ez országunk tiszteletének hiányát testesíti meg. Büszke vagyok rá”

– írta Donald Trump.

Az NFL-játékosok már tavaly óta fejezik ki a megosztó elnök iránti ellenérzéseiket azzal, hogy térdre állva hallgatják meg a minden mérkőzés előtt lejátszott amerikai himnuszt. Az ötlet Colin Kaepernicktől származik, aki 2016 nyarán a diszkrimináció és az afroamerikaiak ellen az utóbbi években megszaporodott rendőri erőszak ellen tiltakozott ilyetén módon. Érdekesség, hogy Kaepernick korábban a San Francisco 49ers védőjátékosa volt, vagyis a kaliforniai csapat futballistái folytatják a korábbi csapattársuk által elindított “hagyományt”. A letérdeplős akciók azután terjedtek el igazán az országban, hogy Trump elnök egy alabamai beszédében azt mondta, ezek a gesztusok szemben állnak az amerikai zászló, himnusz, illetve az ország katonái és veteránjai iránti tisztelettel, aki így cselekszik, nem tiszteli a hazáját.

Ahogy arról a Sportudvar is beszámolt, az amerikai bajnokság sok játékosa tiltakozott Trump kijelentései ellen a himnusz térdre állva történő hallgatásával az utóbbi hetekben. A sajátos tiltakozás szétterjedt az amerikai sportéletben, hiszen több baseball-csapat játékosai is követték a futballisták példáját, sőt még Stevie Wonder énekes is egyik New York-i koncertje előtt letérdepléssel tiltakozott Donald Trump megjegyzései ellen. A kosárlabdázók azonban nem tudnak csatlakozni egy könnyen a mozgalomhoz, mivel az NBA pénzbírságot helyezett kilátásba azoknak a játékosoknak, akik a meccsek előtt nem vigyázzban állva hallgatják az amerikai himnuszt.

Néhány nappal a Las Vegas-i támadás után

Mike Pence egy, az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház által kiadott közleményben azt mondta, hogy “azért hagyta el a stadiont, mert Trump elnök és ő maga sem tünteti ki jelenlétével azokat az eseményeket, amelyeken megbecstelenítik az amerikai katonákat, a zászlót vagy a himnuszt”. A kommüniké az összefogás és a patriotizmus fontosságára is fölhívja a figyelmet, néhány nappal a Las Vegas-i zenei fesztiválon történt tömegmészárlás után. Pence, aki egykoron Indiana állam kormányzója volt, feleségével látogatott ki az indianapolisi Lucas Oil Stadiumba, amiről képet is közzétett a Twitteren. Azt írta a kép alá, hogy Karen és ő maga is készen állnak a csapat buzdítására. Egy második fotón pedig azt látni, ahogyan mindketten szívre tett kézzel hallgatják az amerikai himnuszt. Mindez módja lehet annak, hogy különbséget tegyenek önmaguk és a tüntető játékosok közé a haza iránti tisztelet szempontjából, s hogy bizonyos politikai üzeneteket is közvetítsenek a közvélemény felé.

A fő fotó forrása: Ron Sachs/Avalon.red

Leave a Reply