Foci VB 2018: A skót kapitány a genetikával magyarázza csapata kiesését

Azok után, hogy vasárnap este csak döntetlenre futotta erejéből Szlovéniában, a skót labdarúgó-válogatott elbukta a pótselejtezőt érő második helyért folytatott versenyfutást a világbajnoki selejtezősorozatban. Gordon Strachan szövetségi kapitány a kudarcot inkább tudományos, mintsem sportszakmai érvekkel próbálta megmagyarázni, amikor kijelentette, együttese a legkisebbek közé tartozik, s a játékosoknak esélyük sem volt a magas szlovén focistákkal szemben, ezért bukták el a forduló előtt biztosnak tűnő második helyet.

Skócia labdarúgó-válogatottja sorsdöntő világbajnoki selejtezőt játszott vasárnap este Szlovéniában. Az együttes a záró kör előtt a csoport második helyét foglalta el, amely pótselejtezőt érhetett volna a gárdának, amely az 1998-as vb óta semmilyen nagy tornán nem szerepelt. A második pozícióra azonban még a szlovénok és a szlovákok is eséllyel pályáztak, s mivel Szlovákia a biztos utolsó Máltát fogadta a szlovén-skót meccsel egy időben, így Skóciának mindenképpen győznie kellett, hogy megtartsa pozícióját a csoportot már korábban megnyerő Anglia mögött. A meccs azonban 2-2-es döntetlent hozott, s mivel a szlovákok érvényesítették a papírformát, tehát megverték a máltaiakat, így Skócia lecsúszott az oroszországi vébén való szereplés lehetőségéről.

Gordon Strachan, a skót válogatott szövetségi kapitánya úgy gondolja, megtalálta a megoldást csapata egymást követő kudarcaira. Elsődlegesen játékosai magasságát emelte ki, túl kicsinek minősítvén őket, miközben megkérdőjelezte a felföldi nép genetikáját.

“Genetikailag kevésbé vagyunk jó kedvűek, mint mások. Mi vagyunk a legkisebbek a selejtezőben a spanyolokkal együtt”

– jelentette ki magabiztosan a tréner a BBC-nek, majd hozzátette: “Próbáltam nagy embereket beválogatni a csapatba, de ellenfelünk két gólt ért el pontrúgásból”.

“Tudom, hogy vannak nehézségeink, de nem tudunk változtatni a genetikánkon”

– folytatta Strachan a kifogás-generátort kimerítő magyarázkodását, majd megnyugtatásképpen hozzáfűzte, hogy nem csak a méret dönt a keret összeállításánál: “Amikor kiválasztom az ország legjobbjait, nem csak a méretüket veszem figyelembe”.

Amíg a szövetségi kapitány megpróbálja megmagyarázni a kudarcot, addig sok szurkoló rámutatott arra, hogy a Strachan által példaként fölhozott Spanyolország kilenc kvalifikációs mérkőzésen 27 pontból 25-öt ért el, miközben 35 gólt szerzett. Darren Fletcher, a csapat egyik sztárja 183 centiméter magas, de ő sem tudott segíteni a skótokon, akiknek így minimum 2022-ig várniuk kell arra, hogy részt vehessenek egy világbajnokságon. Négy év leforgása alatt a játékosok talán tudnak még nőni néhány centimétert…

A fő fotó forrása: CRAIG BROUGH/Action Images/Panoramic

Leave a Reply