Messi, Falcao és Modrics vb-szereplése is veszélyben van – elérkezett a selejtezők véghajrája

Lassan világszerte véget érnek a jövő nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezői. Európában még több sztárcsapat is harcol a biztos részvételért, így például a Cristiano Ronaldóval fölálló Portugália is. Rendkívül szoros a helyzet két olyan csoportban is, amelyekben még három-három együttes is lehet csoportelső és biztos lemaradó is. Dél-Amerikában elképesztő dráma van alakulóban, mivel a Lionel Messit is soraiban tudó Argentína szépen kiszerencsétlenkedte magát a kijutást, illetve pótselejtezőt jelentő első öt helyről az utolsó forduló előtt, de a legutóbbi vébé egyik meglepetéscsapata, Kolumbia sem lehet biztos afelől, hogy legalább pótselejtező útján kvalifikálni tudja magát a tornára. Globális helyzetkép a vb-selejtezők állásáról.

Európa
A-csoport

Az A-csoportban gyakorlatilag eldőlt, hogy a francia és a svéd válogatott fog az első két helyen végezni, azonban az, hogy mely gárda nyeri a hatost, az utolsó körben derül ki. A franciák Fehéroroszországot fogadják, Svédország pedig Hollandiába utazik. A franciáknak győzelem esetén biztos az első helyük, ha ikszelnek, akkor a svédek egy győzelemmel a gallok elé kerülve megnyernék a csoportot. Svédország abban az esetben is csoportelső, ha ikszel Hollandiával, miközben Franciaország odahaza kikap a fehérorosz csapattól, hiszen pontazonosság állna fönn a két csapat között (20-20 pont), de a svédek jobb gólarányuk miatt az élre kerülnének. Hollandia csak akkor lehet második, ha 13-0-ra veri Svédországot, mondani se kell, milliárdossá válik az, aki erre fogad, s bejön a tippje. A csoport utolsó körét kedden este 20:45-től rendezik.

B-csoport

Ebben a csoportban is eldőlt, hogy Svájc és Portugália végez az első két helyen, a csoportelsőségről azonban a portugál-svájci csoportdöntő dönt majd. Cristiano Ronaldóék csak győzelem esetén előzhetik meg az eddig hibátlan helvéteket, minden más eredmény Svájc kijutását eredményezné. A harmadik helyről is ki-ki meccs dönt Magyarország és a Feröer-szigetek között, ennek a pozíciónak elsősorban a Nemzetek Ligája-besorolás miatt van jelentősége. Az utolsó kört itt is kedden este játsszák.

C-csoport

Ebben a hatosban már eldőltek a lényegi kérdések, a világbajnoki címvédő Németország megnyerte a csoportot és kvalifikálta magát Oroszországba, míg Észak-Írország a pótselejtezőn keresztül vívhatja ki 1986 utáni első vébé-szereplését. A harmadik helyért lehet még ádáz harc a csoportban, s mivel egy év múlva indul a Nemzetek Ligája, az európai válogatottak versenysorozata, ahol osztályokba sorolják majd az együtteseket ranglistás helyezésük alapján, ezért nem mindegy, ki lesz harmadik. Jelenleg a 12 pontos Csehország áll ebben a pozícióban, de Norvégia és Azerbajdzsán is 10-10 ponttal követi. A csehek azonban a pont nélkül tök utolsó San Marinót fogadják, amely eddigi kilenc meccsén 2-46-os gólkülönbséget hozott össze. Az azeriek Németországba utaznak, míg Norvégia az észak-íreket látja vendégül. Mindhárom találkozóra ma este 20:45-től kerül sor.

D-csoport

Az egyik legizgalmasabb csoport a D jelű hatos, ahol a hétfő esti utolsó forduló előtt Szerbia áll az élen 18 ponttal, Wales a második 17 egységgel, míg Írország a harmadik 16 ponttal. Szerbia van egyértelműen a legjobb helyzetben, hiszen déli szomszédaink a nem túl acélos Grúzia ellen, hazai közönség előtt juthatnak ki a világbajnokságra. A grúzok öt pontot gyűjtöttek eddig, de ezt öt döntetlennel hozták össze, nagyot néznénk, ha pont az utolsó nekifutásra szereznék meg az első győzelmet. Ki-ki mérkőzésre kerül sor Cardiffban, ahol Wales Írországgal csap össze. Gareth Baléék gól nélküli döntetlent játszottak Dublinban március végén. Egy hasonló eredmény egyik csapatnak se jönne jól, hiszen ezesetben Wales csak pótselejtezőn keresztül juthat ki a vébére, míg Írország biztosan kiesik. Wales helyzetét nehezíti, hogy Bale vádlisérülés miatt nem léphet pályára a sorsdöntő összecsapáson. Az íreknek tehát győzelmi kényszerben kell pályára lépniük, de ugyanakkor még egy sikerrel sem biztos, hogy ott lehetnek a novemberi rájátszáson. Európában összesen kilenc csoport van, a pótselejtezőbe pedig nyolc válogatott fér be, vagyis a leggyengébb csoportmásodik is lemarad a világbajnokságról. Jelenleg Wales áll a kilencedik helyen ebben az összevetésben nyolc ponttal. Azért csak ennyivel, mert a csoportok utolsó helyezettjei elleni eredményeket nem számítják bele ebbe a táblázatba. Ha az írek kerülnének a csoport második helyére, akkor ők sem biztos, hogy elegendő pontot tudnak magukkal vinni a csoportmásodikok tabellájára, de ez függ más csapatok szereplésétől is. Komoly izgalmak várhatók tehát az élen. A hátsó fertályban ennél sokkal nyugodtabb lehet a helyzet, hiszen Ausztria biztos negyedik, Grúzia biztos ötödik, Moldova biztos hatodik. Utóbbinak 14 gólos siker kellene Ausztria ellen ahhoz, hogy megelőzze a kaukázusiakat. Az utolsó kört október 9-én, hétfőn rendezik.

Képtalálat a következőre: „gareth bale world cup qualifiers”
Gareth Bale egyelőre csak amiatt foghatja a fejét, hogy nem játszhat az írek ellen. De vajon ugyanígy tehet majd a meccs után is? (Forrás: Sky Sports)
E-csoport

Ebben a csoportban Lengyelország várhatja nyeregből az utolsó játéknapot ma este, hiszen Lewandowskiéknak már egy döntetlen is oroszországi repülőjegyet érne Montenegró ellen. Nem dőlhetnek azonban hátra, mivel a balkániak egy kétgólos győzelem, és Dánia Románia elleni veresége esetén még megszerezhetik a csoport második helyét, s a lengyelek elleni diadaluk a csoportmásodikok rangsorában is játszana, s ezzel alighanem bekerülnének a nyolc legjobb második helyezett közé, szóval biztosan mindent megtesznek majd a siker érdekében. A dánok három pont hátránnyal állnak a lengyelek mögött a második helyen, és a szétesett Romániát fogadják ma este. A skandinávok győzelem esetén minimum másodikok, de ha a lengyelek esetleg kikapnának Montenegrótól, akkor még az egyenes ági kijutás is összejöhet. Lengyelország 2006-ban, Dánia 2010-ben járt legutóbb focivébén. Minden mérkőzés ma, 18 órától kezdődik.

F-csoport

Az már eldőlt itt, hogy Anglia ott lesz a világbajnokságon, de hogy mely csapat mehet a pótselejtezőre, az három együttes között fog eldőlni. A legjobb helyzetből Skócia várhatja a ma esti zárást, hiszen 17 ponttal a második helyen áll, azonban Szlovéniában kell pályára lépnie, s a balkáni csapat még szintén lehet második, amennyiben győz a skótok ellen, Szlovákia pedig nem lesz képes legyűrni Máltát odahaza. Ez utóbbinak nagyon csekély az esélye, de ha Andorrának és Luxemburgnak is sikerült borsot törnie egy nálánál jóval esélyesebb csapat orra alá, akkor ez Máltának is sikerülhet. A legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy Szlovákia legyőzi Máltát, Skócia pedig, ha szoros meccsen is, de nyer Szlovéniában. Ha ez lesz, akkor Skócia a második. Viszont, ha Szlovénia nyer, és Szlovákia is megteszi ugyanezt, akkor a skótok még negyedikek is lehetnének, s ezesetben a szlovákok mehetnek pótselejtezni. Szlovénia csak abban az esetben lehet második, ha megveri Skóciát, Szlovákia pedig nem nyer Málta ellen. Szlovákiának csak a győzelem elfogadható, a skótoknak viszont nem fér bele a döntetlen, hiszen szlovák siker esetén pontazonosság állna fönn a két gárda között, s mivel Szlovákiának kettővel jobb (+7) a gólaránya, mint Skóciának (+5), s ilyen esetekben a jobb gólkülönbség dönt, így északi szomszédaink mehetnek a pótselejtezőre. A szlovák-máltai és szlovén-skót párharcokon túl egy litván-angol találkozó zárja le az F-csoport küzdelmeit ma este 18 órától.

G-csoport

Ebben a csoportban minden érdemi kérdés eldőlt: Spanyolország vb-résztvevő, Olaszországnak pedig túlóráznia kell novemberben a kvalifikációért. A taljánok előkelő helyen vannak a csoportmásodikok összevetésében, tehát emiatt nem kell aggódniuk. Albánia és Izrael még megküzdhet a harmadik helyért, de mivel előbbi Olaszországot, utóbbi pedig Spanyolországot látja vendégül, így jó eséllyel nem fog változni a sorrend, vagyis az Eb-szereplő Albánia lesz a harmadik.

H-csoport

A H jelű hatosban már korábban eldőlt, hogy Belgium végez az élen, s így kijut a vébére. A szombati fordulóban a bosnyákok 4-3-ra kikaptak a selejtezősorozat egyik legjobb meccsén a belgáktól, s mivel Görögország 2-1-re győzött Cipruson, s az utolsó körben a tök utolsó Gibraltárt fogadja, elég kicsi az esély rá, hogy a 2014-es vb-n résztvevő balkáni együttes még oda érhessen a pótselejtezős helyre. Ebben a csoportban kedd este zárulnak a küzdelmek.

I-csoport

Véleményem szerint érdemtelenül kevés szó esett a selejtezősorozat során az I-csoportról. Négy tavalyi Európa-bajnoki résztvevő is tagja e hatosnak, köztük a kontinenstorna meglepetéscsapata, Izland. Izland pedig könnyen lehet, hogy a világbajnokságon is harcba szállhat a meglepetéscsapat címéért, hiszen az északiak azzal, hogy pénteken 3-0-ra nyertek Törökországban, miközben a legerősebb csapatukkal kiálló horvátok a hosszabbításban buktak el két pontot Finnország ellen otthon, karnyújtásnyira kerültek Oroszországtól. Helyzetüket az teszi igazán édessé, hogy amellett, hogy a csoport élén állnak 19 ponttal, a biztos utolsó, s nyeretlen Koszovót fogadják Reykjavíkban, ahol már most mindenki a mindössze 330 ezres szigetország történetének első világbajnoki szereplésére, és annak megünneplésére készül. Ettől függetlenül Izland nem könnyelműsködheti el a meccset, hiszen muszáj nyernie. Ha nem győz, és csak ikszel, s a per pillanat egyformán 17-17 ponttal álló horvátok vagy ukránok nyernek, akkor gyengébb gólkülönbséggel lecsúszhat a második pozícióba. A horvátokkal szemben teljesen biztosan ez történne, ha nem győznek, hiszen Mandzukicéknak most is jobb a gólarányuk, tehát ha nyernek Kijevben, ők a csoportelsők. Ukrajnának legalább kétgólos győzelem kéne az első helyhez. Izland döntetlen esetén akkor nyerheti meg a csoportot, ha az ukrán-horvát meccs is ikszzel zárul, vagy pedig Ukrajna csak 1-0-ra nyer. Ebben az esetben pontazonosság állna fönn a két csapat között, s a gólkülönbségük, valamint rúgott góljaik száma is tökéletesen megegyezne, így az egymás elleni eredmények döntenének. Ukrajnában 1-1-es döntetlen született, Izlandon viszont az északiak győztek 2-0-ra, tehát Izland megnyerné a csoportot egy ilyen szituáció mellett is. Ha Izland kikap, csak az ukrán-horvát összecsapás döntetlenje tarthatná a csoport első helyén. Minden mérkőzést hétfőn, magyar idő szerint 20:45-től játszanak.

Képtalálat a következőre: „izland vb-selejtező”
Az izlandi válogatott játékosai a tavalyi Európa-bajnokságon, az angolok kiejtése után. A vébén is lesz módjuk így ünnepelni? (Forrás: AFP/MTI)
Dél-Amerika

A dél-amerikai zóna hozhatja az igazán nagy drámákat a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatában. Az utolsó forduló előtt csak annyi biztos, hogy Brazília kijutott, Ecuador, Bolívia és Venezuela pedig már nem juthat ki a tornára. A másik hat együttes között azonban elképesztő csata várható magyar idő szerint szerdára virradó éjszaka, fél kettőtől. Jelenleg Uruguay áll a második helyen 28 ponttal. Suárezék az utolsó játéknapon a kilencedik helyezett Bolíviát fogadják, s egy pont kell nekik a biztos kijutáshoz, de egy vereség is simán beleférhet, hiszen az égszínkékeknek sokkal jobb a gólkülönbségük a riválisokénál, s itt is ez rangsorol elsőként pontazonosságnál.

Az elmúlt két Copa Américát megnyerő Chile és a 2014-es világbajnokságon negyeddöntős Kolumbia állnak a harmadik és negyedik helyen, vagyis jelen állás szerint ez a két ország mehet még csont nélkül a vébére. Egyik legénység sem áll azonban könnyű feladat előtt. Chile a biztos első Brazília vendége lesz, s ne nagyon támaszkodjunk arra, hogy Neymarék esetleg félvállról veszik a meccset. Jó kérdés lehet azonban, hogy mennyit vett ki a brazilokból a Bolívia elleni, magaslaton vívott eheti összecsapás. Ahogy a PSG sztárja Twitter-oldalán megosztotta, “embertelen körülmények” között kellett focizniuk, s a meccs után oxigénmaszkot voltak kénytelenek fölvenni, hogy helyre jöjjön fizikai állapotuk. Mennyire érződhet meg mindez a sárga-kékeken? Szerda éjjel kiderül. Chile győzelem esetén bizonyosan kijut a vébére, döntetlen esetén viszont nem lesz saját kezében a sorsa: ha Kolumbia és Peru meccsét megnyeri valaki, Argentína pedig szintén nyer Ecuadorban, akkor Vidalék az ötödik helyre is visszaeshetnek, ami pótselejtezőt ér. Arra, hogy a hetedik, s a kijutásra még szintén eséllyel pályázó Paraguay is megelőzze őket, s így hatodik helyen zárva elvérezzenek, rendkívül kicsi az esély, mivel Paraguaynak héttel rosszabb a gólaránya.

Padlóra kerül Chile a vb-selejtezők végén? (Forrás: talkSPORT)

Kolumbia tehát az egy ponttal mögötte álló Peruba látogat, s Radamel Falcao csapatának is viszonylag egyszerű a helyzete: ha győz, akkor nem kell más pályákra figyelnie, ott van a vébén. Döntetlen esetén Perut biztosan maga mögött tartja, s jó eséllyel Paraguayt is, mert héttel jobb a gólkülönbsége hozzá képest, vagyis iksz esetén is minimum pótselejtezőre kényszerülne a csapat. Vereség esetén lehet igazán nagy slamasztikában az együttes. Peru biztosan megelőzné, s Chile is abban az esetben végezne csak mögötte, ha nagyobb verésbe szaladna bele Brazíliában. Argentína győzelme a világbajnoki álmoktól való fájdalmas elköszönést jelentené Kolumbiának, mert ezesetben maximum csak hatodik lehet. Ha viszont Messiék Ecuadort sem tudják megverni, sőt egyenesen kikapnak Quitóban, akkor meg lesz az ötödik hely Kolumbiának, míg ha Chile nagyobb verésben részesül, akkor a negyedik hely, és a vb-szereplés joga is összejöhet.

James Rodrígueznek lesz módja a 2018-as vébén is csodagólt lőni? (Forrás: The Sun)

Peru, a selejtezősorozat meglepetéscsapata jelenleg a pótselejtezőt érő ötödik helyen áll. Argentínában bravúros döntetlent ért el a csapat, Kolumbia ellen pedig ki-ki meccsen döntheti el a legfontosabb kérdéseket. Ha nyer, akkor Kolumbiát meg fogja előzni, s ha Argentína nem győz, akkor 1982 után ismét kijut a világbajnokságra. Ha viszont Argentína három ponttal távozik Ecuadorból, akkor a gólkülönbség dönthet a két csapat között, hiszen mindegyiknek 28-28 egysége lenne. A gólaránya mindkét együttesnek +1-es, de Peru tízzel több gólt rúgott, tehát pontazonosság esetén minden bizonnyal a kétszeres világbajnok előtt maradna a tabellán, amelyen akár még harmadik is lehet, ha Chile kikap. Amennyiben döntetlent játszik Peru, akkor Kolumbia mindenképp előtte marad, s ha Argentína győz, akkor a hatodik helyre csúszik vissza, s lemarad a pótselejtezőről is. Vereség esetén csak akkor maradhat az ötödik helyen Peru, ha Argentína kikap, Paraguay pedig legfeljebb döntetlent ér el.

Argentína csak a hatodik helyen áll az utolsó játéknap előtt. Peru ellen számtalan nagy ziccert hagytak ki Messi és társai, akik hadilábon állnak a gólszerzéssel, hiszen 17 meccsen mindössze 16 találatot hoztak össze. Paulo Dybala és Mauro Icardi is csak padozott Peru ellen, Sampaoli kapitány részéről bölcs döntés lenne, ha ezúttal három támadóval állna ki a már kiesett Ecuador ellen. Argentínának ugyanis csak a győzelem hozhat biztos vb-részvételt. Ha nyernek, s a Peru-Kolumbia meccsnek is lesz győztese, akkor az ottani vesztest biztosan maguk mögé utasítják az argentinok. Amennyiben Peru és Kolumbia leikszel egymással, s Argentína nyer, akkor Messiék szintén megváltják repülőjegyüket Oroszországba. Ha döntetlent játszanak, akkor csak Peru veresége és Paraguay döntetlenje/veresége esetén kerülhetnek az ötödik helyre. Ha ikszelnek, s Paraguay nyer, Peru pedig pontot szerez, akkor csak a hetedik helyen zárhatnának, ami mondani se kell, elképesztő blama lenne a legutóbbi világbajnokság finalistájától. Győzelem esetén akár még harmadik is lehet az argentin válogatott, ehhez Peru és Kolumbia döntetlenje, valamint Chile veresége szükségeltetik.

A kijutásra, illetve a pótselejtezőre még esélyes csapatok közül Paraguay van a legnehezebb helyzetben, s így értelemszerűen számukra a legegyszerűbb a képlet. Mindenképpen meg kell verniük az utolsó Venezuelát, mert csak így lehet reményük a vb-szereplésre. Legjobb esetben negyedik lehet az együttes, ehhez Chile veresége, a Peru-Kolumbia meccs döntetlenje, s Argentína pontvesztése kellene, vagy Chile veresége, Peru győzelme, s Argentína pontvesztése. Előbbi esetben Chilét, Perut és Argentínát, utóbbiban pedig Chile és Argentína mellett Kolumbiát utasítaná maga mögé. Pontazonosság esetén Kolumbia a jobb gólkülönbség miatt Paraguay előtt maradna (27-27 pontjuk lenne, de Kolumbia gólaránya jelenleg héttel jobb), azonban Chile, Peru és Argentína is mögötte végezne. Akkor lehet ötödik a csapat, ha Chile győz, Kolumbia pedig döntetlenezik, mint ahogy Argentína sem nyer. Minden más esetben legfeljebb hatodikként végezhet a csapat, vagyis nem juthatna ki a vébére.

A dél-amerikai zóna ötödik helyezettje Új-Zélanddal vívhat interkontinentális pótselejtezőt novemberben, vagyis elég valószínű, hogy akárki is lesz az óceániai térség legjobbjának ellenfele, sikerrel fogja venni a párharcot. Az már más kérdés, hogy senki sem szívesen vállalna be két plusz meccset, főleg a legnagyobb sztárok közül.

Észak- és Közép-Amerika, Karib-térség

Ebben a térségben már korábban eldőlt Mexikó kijutása, s ma éjjel Costa Rica is bebiztosította helyét a világbajnoki mezőnyben. A harmadik, még egyenes ágon történő kvalifikációt jelentő helyért az Egyesült Államok, Panama és Honduras van versenyben. Az USA van a legkedvezőbb helyzetben, mivel 12 ponttal harmadik pillanatnyilag, s az utolsó körben a biztos utolsó Trinidad és Tobago otthonában fog pályára lépni. Az amerikaiaknak a döntetlen is elegendő lehet, hiszen 13 pontjuk lenne, s ugyan Panama és Honduras is befoghatja pontszámban, de ennek a két csapatnak jóval rosszabb a gólaránya, így aligha kerülnének a jenkik elé. Amennyiben az Államok csapata kikap, csak úgy maradhat a harmadik, ha Panama és Honduras sem győz a maga meccsén. Panama Costa Ricát, Honduras pedig Mexikót fogadja. Ha mindkét gárda nyer, vagy ikszel, akkor Panama Honduras előtt marad, s ha az USA kikap, akkor harmadik is lehet, s kijuthat a vébére. Hondurasnak saját mérkőzése megnyerése mellett tehát mindenképp kell Panama botlása. Ha az USA győz vagy döntetlenezik, de Panama kikap, akkor Honduras a negyedik, ha viszont az USA is kikap, akkor harmadik, s ezesetben az amerikaiak kényszerülnének pótselejtezőre novemberben. Ennek a zónának a negyedikje az ázsiai pótselejtező győztesével, tehát Ausztráliával vagy Szíriával csap majd össze a kijutásért. Talán mondani se kell, melyik csapatnak örülnének jobban ebben a párharcban. Az utolsó kört szerda éjjel kettő órától rendezik.

Afrika

Azért a fekete kontinens kerül a felsorolás végére, mert itt csak novemberben zárulnak a selejtezők, s egyelőre még rengeteg csapatnak van esélye a kijutásra. Annyi biztossá vált szombat este, hogy Nigéria ott lesz az oroszországi tornán, mivel megnyerte a B-csoportot. Csak a csoportelsők, összesen öt válogatott kvalifikálhatja magát a világbajnokságra. Az A-csoportban Tunézia áll az élen az utolsó kör előtt, előnye három pont a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben. November 6-án az észak-afrikaiak Líbiát, a kongóiak pedig Guineát fogadják, s utóbbiak csak abban az esetben lehetnek első, ha nyernek, Tunézia pedig legalább két góllal kikap. A C jelű négyesben Marokkó és az elmúlt három vb-n résztvevő Elefántcsontpart küzd az elsőségért. Marokkó kilenc, Elefántcsontpart nyolc ponttal áll, azonban az utolsó körben utóbbi otthonában vívnak csoportdöntőt egymással. Aki nyer, az jut ki a vébére, döntetlen esetén pedig Marokkó. A D-csoportban keszekusza a helyzet. Dél-Afrika és Szenegál tavaly novemberi meccsét törölte a FIFA a bíró csalása miatt, ezt a találkozót november 10-én játsszák újra. 14-én újból összecsap a két együttes, csak akkor már Szenegálban. November 6-án pedig Burkina Faso-Zöld-foki szigetek találkozót rendeznek. Még mindenki lehet első. Jelenleg Szenegál vezet nyolc ponttal, s ha nyeri a két Dél-Afrika elleni találkozóját, vagy négy pontot gyűjt össze ezeken a meccseken, akkor 2002 után (amikor újoncként negyeddöntőbe jutott) második alkalommal szerepelhet focivébén. Burkina Faso és a Zöld-foki szigetek is hat-hat ponttal áll. Nekik már csak egy, egymás elleni meccs van hátra. Aki ott nyer, esélyes lehet a kijutásra, de csak abban az esetben, ha Szenegál két mérkőzésen egy pontot gyűjt. Ha Burkina Faso győz, akkor legalább négygólos különbséggel kell tennie ezt, hiszen pontazonosságban állna Szenegállal, de néggyel gyengébb a gólaránya. A videotonos Stopirát is soraikban tudó zöld-fokiaknak 7-8 gólos diadal kéne Burkina Faso ellen ahhoz, hogy pontegyenlőségnél megelőzzék Szenegált. Ha viszont Szenegál nullázik, Dél-Afrika pedig ebből eredően hat pontot gyűjt, akkor játszhat egymással bármit a másik két csapat, a 2010-es vb-rendező lesz a csoportgyőztes. Az E-csoportban Egyiptom áll az élen, s Mohamed Salahék ma este kiharcolhatják a világbajnoki részvételt, 1990 után először. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy legyőzik a tök utolsó Kongót, s akkor már nem foghatja be őket sem Uganda, sem Ghána. Ha csak ikszelnek, akkor mindenképpen nyerniük kell az utolsó körben Ghánában, mert csak így maradhatnak biztosan Uganda előtt. Abban az esetben, ha Egyiptom kikap ma este, akkor még a 2010-ben negyeddöntőt vívó Ghánának is megmarad a matematikai esélye. Le kell győznie Egyiptomot, s bíznia abban, hogy Uganda legfeljebb ikszel Kongóval. Csak így juthatnak ki ők Oroszországba. A papírforma viszont Egyiptom kijutását hozná, amelyre akár ma este sor kerülhet.

Ázsiában már csak a pótselejtező visszavágója van hátra, az első meccsen Szíria-Ausztrália 1-1, a kenguruk tehát a keddi, hazai visszavágót kellemes helyzetből várhatják. A párharc győztese az észak- és közép-amerikai, illetve karibi térség negyedik helyezettje ellen vívhat interkontinentális pótselejtezőt novemberben.

Óceániában már véget ért a selejtezősorozat, Új-Zéland jutott be a dél-amerikai ötödik ellen, ugyancsak november hónapban vívandó interkontinentális pótselejtezőbe.

A fő fotó forrása: ESPN FC

Leave a Reply