Videóbíró nélkül marad a 2018-as focivébé?

Amennyiben a videóbíró-rendszer tesztjei nem hoznak kielégítő eredményt, akkor könnyen előfordulhat, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem fogják alkalmazni a szisztémát a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A FIFA és a labdarúgás szabályalkotó testülete előreláthatólag decemberi, abu-dhabi közös ülésén fog döntést hozni a kérdésben.

Bár a tervek szerint a 2018-as világbajnokságon alkalmaznák a Videóbíró Asszisztens Rendszert (VAR), azonban előfordulhat, hogy ez az elképzelés meghiúsul. Ugyan a nemzetközi szövetség, a FIFA nagyon szeretné, ha Oroszországban valamennyi vb-találkozón használni lehetne a még mindig gyermekcipőben járó rendszert, azonban a szervezetnek a labdarúgás szabályait megalkotó tanácsa az AFP francia hírügynökséggel azt közölte: “Lehetséges, hogy ha a jelenleg a nemzeti bajnokságokban végzett tesztek eredményei nem lesznek kielégítőek, a kísérletet egy újabb időszakra meghosszabbítják”. A VAR, amely néhány, a mérkőzések szempontjából akár kulcsfontosságú ügyben (gól, piros lap, büntető) szolgálhat a játékvezető segítségére, korántsem örvend egyöntetű támogatásnak. A szabályalkotó testületnek és a FIFA-nak decemberben, Abu Dhabiban esedékes közös ülésén elemeznie kell a különböző országokban, például Ausztráliában, Brazíliában, Olaszországban, vagy Franciaországban élesben elvégzett tesztek eredményeit. “A VAR-nak a 2018-as világbajnokságon való használatáról csakis kizárólag a FIFA hoz majd döntést, abba a Boardnak (a szabályalkotó testületnek – a szerk.) nem lesz beleszólása, legfeljebb véleményt, ajánlást fogalmazhat meg. Csak abban az esetben kerülhet a Board kezébe a VAR sorsa, ha a FIFA úgy dönt, hogy a Board márciusi közgyűlésén vitassa meg a rendszer további tesztelésének szükségességét, s ez alapján döntenek majd a vb-n történő bevetésről” – mondta a testület szóvivője az AFP-nek.

Még mindig vannak zavarok

Bár számos országban már rendszeresen használják, az új szisztéma még az elmúlt hetekben is produkált néhány hibát működés közben. Ezek a problémák több játékost és szurkolót is arra sarkalltak, hogy megkérdőjelezzék az új bírói technológia szükségességét és megbízhatóságát. Ki kell mondani, hogy ez az eszköz számos hátrányt is okoz, például a mérkőzések időtartamának túlzott elnyúlását és sok játékmegszakítást. Jonathan Ford, a Walesi Labdarúgó Szövetség igazgatója és a Board tagja azt mondta: “A VAR-t használni a következő világbajnokságon valóban veszélyes dolog lenne (…) Nagy kockázatú stratégia lenne, ha vállalnánk a bevetését, aztán pedig hibát hibára halmozna, s emiatt utána el kellene hagyni”.

A bírók is aggódnak

Aggodalmak merültek fel a technikai problémák, illetve a játékvezetőknek erre az új eszközre való megtanítása, és a rendszerrel kapcsolatos ismeretei miatt is. “A kiválasztott bírók felkészítése nagyon eltérő kontinensről kontinensre” – mondta egy, a hatóságokhoz közel álló forrás. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a gólvonali technológiát sikerült bevezetni Brazíliában 2014-ben, a legutóbbi világbajnokságon.

A fő fotó forrása: ITAR-TASZSZ

Leave a Reply