Foci VB 2018: Félelmetesre sikeredett az egyik orosz stadion ideiglenes lelátója

Megfelelve a FIFA által a világbajnokság stadionjainak befogadóképessége kapcsán támasztott elvárásoknak, Oroszország két igen látványos lelátóval növelte meg a jekatyerinburgi stadion kapacitását, amelyek azért látványosak, mert a stadionon kívül vannak. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomást helyezett a szervezőbizottságra, kijelentvén, hogy kevesebb mint egy évvel a torna kezdete előtt már semmilyen csúszást nem fog eltűrni a stadionépítések terén.

Kilenc hónappal a 2018-as labdarúgó-világbajnokság (2018. június 14 – július 15.) kezdete előtt Oroszország elérkezett a stadionépítési munkálatok utolsó fázisához. Az idei Konföderációs Kupa mérkőzéseit négy stadionban játszották, a jövő évi vb-re viszont további nyolc létesítményt készítenek, vagy éppen húznak fel.

Idén nyáron Jekatyerinburgban a rendező ország építőmunkásai elhelyezték az első ülőhelyeket a nézőtéren és lefektették a stadion gyepszőnyegét is, vagyis úgy tűnhetett, hogy nem okoz komoly fejtörést a kivitelezőnek az aréna fölhúzása. De nem így volt. Az ideiglenes lelátók kialakítása nagyon komoly tervezést igényelt. Azért van szükség átmeneti tribünök beépítésére is, mert csak így tud megfelelni a stadion a FIFA által támasztott követelményeknek, miszerint világbajnoki mérkőzést csak 36 ezer, vagy annál több férőhellyel rendelkező helyszínen lehet lebonyolítani. Az orosz szervezők úgy határoztak, hogy mindkét kapu mögé fölhúznak egy-egy ideiglenes lelátót, összesen kilencezer ülőhellyel.

Az eredmény vizuálisan példátlan, hiszen a két tribünt a stadionon kívül állították föl, vagyis gyakorlatilag két oldalról is kinyitották az épületet. Az emeleten több ezer ülés támaszkodik egy lenyűgöző, fémszerkezetű állványzatra, amelynek csúcspontja eléri a tetőszerkezet szintjét.

Így néz ki rajta ülve…
…és így néz ki belülről.

A világhálón keringő fotók mondhatni természetesen nem akadályozták meg abban az internetezőket, hogy kíváncsiskodjanak egy ilyen ideiglenes építmény szilárdsága felől, s sokakat foglalkoztat az is, hogy az itt helyet foglaló nézőknek mennyire messziről lesz módjuk látni a meccseket. Brazília hasonló struktúrát alkalmazott a 2014-es világbajnokság előtt, de a Sao Paulo-i stadion (ahol a Corinthians játszik) kiálló tribünje nem annyira lenyűgöző, mint a jekatyerinburgi monumentális építmény.

Putyin számára minden csúszás elfogadhatatlan

Vlagyimir Putyin kedden figyelmeztetett, hogy minden, a 2018-as labdarúgó-világbajnokság munkálataiban történő késés “elfogadhatatlan” lenne, ezért felszólította a szervezőket, hogy “ne pihenjenek” a startig hátralévő mintegy nyolc és fél hónapban. “Minden, a világbajnokság előkészületeiben bekövetkező késés elfogadhatatlan” – szögezte le az orosz elnök a Kremlben, a Sporttanács ülésén.

Vannak csúszások, de azok nem kritikusak

“A problémák megoldása különösen bonyolult, amikor eljutunk a végső szakaszba, és különös figyelmet kell rájuk fordítanunk – tette hozzá Putyin, aki azt is mondta, “ha pihenünk, akkor soha nem tudjuk leküzdeni” a munkát. Az orosz elnök azonban biztosított, hogy a keddi egyeztetésen, amelyen alapvetően a világbajnokság előkészületeiről volt szó, a szervezőbizottság vezetői semmilyen jelentős késedelemről nem számoltak be, és “a helyzet teljes mértékben kielégítő”.

Pavel Kolobkov sportminiszter az ülésen bejelentette, hogy a dél-oroszországi Szamara stadionja felépítésében érdekelt fővállalkozót “megbüntették” a késedelmek miatt. “A felzárkózási ütemtervet végrehajtották, és napi szinten nyomon követjük a munkálatokat. A helyzet ellenőrzés alatt áll, s a stadion időben át lesz adva” – mondta.

A szamarai stadion egyike annak a tizenkét helyszínnek, ahol a labdarúgó-világbajnokságot rendezik, amelynek első ízben ad otthont Oroszország 2018 nyarán. A 44 ezres stadionban hat mérkőzést, köztük egy negyeddöntőt fognak játszani.

Kolobkov szerint további tizenkét, a világbajnokságra megvalósítandó infrastrukturális fejlesztésben vannak elmaradások. “A moszkvai repülőtéri infrastruktúra, valamint a kalinyigrádi és a szaranszki repülőterek építése különleges ellenőrzés alatt állnak” – mondta, miközben biztosított afelől, hogy a késedelem “nem lesz hatással az átadás időpontjára”.

Leave a Reply