Dopping: Hazugságvizsgálatnak vethetnek alá orosz súlyemelőket

Mivel az elmúlt években rengeteg doppingolás történt az orosz súlyemelősportban és több versenyző is ellentmondásokba került kikérdezése során, ezért a jövőben az ellenőrzések alkalmával hazugságvizsgálatot rendelhetnek el a gyanús sportolóknál. A sport világában nem ez az első eset, hogy ehhez a módszerhez folyamodnak visszaélések felderítése során, hiszen már a kerékpározóknál is bevetették a poligráfos vizsgálatot.

A sorozatos, s több sportágat is érintő doppingbotrányok miatt elfojtott állami szintű gigantikus doppingrendszer felszámolása miatt most Oroszország készen áll arra, hogy radikális intézkedéseket hozzon annak érdekében, hogy sikerüljön megszüntetni az ország sportolóit sújtó példátlan szankciókat. Alexander Petrov, az orosz doppingellenes bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy az ország súlyemelőinek esetében, amennyiben pozitív doppingtesztet produkálnak, akkor igénybe vehetik a jövőben a hazugságvizsgálatot is, hogy fény derüljön a visszaélés miértjeire.

Egy orosz súlyemelő beleegyezett a tesztelésbe

“A hazugságvizsgálat az egyik válogatottunkban mutatkozott be, ahol egy sportoló azt állította, hogy doppingszert adtak be neki tudtán kívül – magyarázta Petrov, akit az R-Sport orosz hírügynökség idézett. Ezt követően a szövetség úgy döntött, hogy a sportolókkal való vita rendezése érdekében fölkínálják nekik a hazugságvizsgálat lehetőségét” – folytatta. Petrov az érintett súlyemelő nevét nem hozta nyilvánosságra, és nem is jelezte, hogy valóban alávetették-e a hazugságvizsgálatnak és ez milyen eredményt hozott.

Az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség múlt szombaton úgy döntött, egy évre eltilt kilenc országot, köztük Oroszországot a sportág nemzetközi versenyeitől, miután újra elemezték a 2008-as és 2012-es olimpiákon leadott mintákat, amelyek között legalább három pozitív tesztet találtak. Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kína, Moldova, Kazahsztán, Törökország és Ukrajna is érintett ebben az eltiltásban, amely október közepétől lép életbe, így érvényes lesz a decemberben, az egyesült államokbeli Anaheimben rendezendő világbajnokságon is.

Nem ez az első alkalom a sportban, hogy hazugságvizsgálatot alkalmaznak egy doppingügy  tisztázása érdekében. 2015-ben a cseh kerékpáros, Roman Kreuziger (a kis képen) jelentette be, hogy hazugságvizsgálaton esett át abból a célból, hogy bizonyítani tudja ártatlanságát a biológiai útlevelével kapcsolatban felmerült anomáliák ügyében. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) végül, a poligráfos vizsgálat eredményei alapján lemondott a sportoló “kapott információk” alapján történő megvádolásáról, vagyis Kreuziger lényegében tisztázta magát.

A fő fotó forrása: PAP

Leave a Reply