Négy súlyos sérültje van az amiens-i stadionomlásnak

VIDEÓVAL – Leomlott a vendégszektor korlátja a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) 8. fordulójában rendezett Amiens-Lille mérkőzésen szombat este. A Licorne Stadion (Stade de Licorne) lelátója akkor adta meg magát, amikor a lille-i szurkolók csapatuk vezető gólját ünnepelték a korlátra mászva. A balesetnek 29 sérültje van, közülük 4 ember állapota súlyos, őket kórházban kezelik. A stadion felújítása nemrég kezdődött el, de az érintett nézőtér-rész még nem került sorra. A hazai klub elnöke a Lille drukkereit hibáztatja a történtekért és állítja, tökéletes állapotban volt a leomlott korlát, míg a Lille igazgatója felelőtlennek tartja az amiens-i vezetőt kijelentéseiért. A meccset félbeszakították és elnapolták.

A Ligue 1 nyolcadik fordulójának Amiens-Lille mérkőzését a 15. percben, másodpercekkel a vendégek vezető gólja után félbe kellett szakítani, mivel baleset történt a Licorne Stadionban szombat este. Az északi klub találatát követően a lille-i szurkolók nemes egyszerűséggel megrohamozták a vendégszektor korlátját, hogy az övéik vezetését ünnepelhessék, ám ekkor súlyuk alatt leszakadt a korlát, s sok drukker a pályán találta magát. A szerencsétlenebbek viszont a korlát alá csúsztak. A helyi hatóságok vasárnap éjszakai mérlege szerint 29 ember sérült meg az incidensben, közülük négyen súlyos, de nem életveszélyes állapotban kerültek kórházba. A francia Professzionális Labdarúgó Liga (LFP) a meccs elnapolása mellett döntött. Gérard Collomb francia belügyminiszter a Twitteren jelezte, hogy életbe léptették az ún. Novi- (Nombreuses victimes – magyarul: számos áldozat, sebesült) tervet, amelyet akkor alkalmaznak, ha ugyanazon a helyszínen rengetegen sérülnek meg, vagy vesztik életüket egy balesetben. Az intézkedés a mentősök munkáját segíti, hogy minél zökkenőmentesebben tudják ellátni a sebesülteket.

A Ligue 1-be története során először idén feljutott Amiens SC és Picardie megye önkormányzata néhány hónapja fogott hozzá a stadion felújításához, mivel a tetőszerkezetet “rendkívül veszélyesnek” minősítették a szakemberek.

Alain Gest, az amiens-i agglomeráció elnöke és helyi parlamenti képviselő azt mondta: “Ami történt, annak semmi köze sincs a felújításhoz. Semmilyen jelentés nem készült, amely a lelátók állapotát taglalta volna – szögezte le a képviselő, aki hozzátette: soha nem ismertünk semmilyen problémát, amely a korlátokkal lett volna kapcsolatos. Nem sokkal ezelőtt a biztonsági szakértők kimentek a stadionba, hogy megvizsgálják annak állapotát. Jelen pillanatban csak a szurkolók súlyával tudjuk magyarázni a történteket, de lesznek vizsgálatok, azt megígérhetem. A probléma a tetővel volt, nem a lelátókkal. Utóbbiak esetében még semmilyen probléma sem merült fel a stadion fölépítése óta”.

Tekintettel arra, hogy állítása szerint a korlát “tökéletes állapotban” volt, Bernard Joannin, az Amiens SC elnöke a lille-i szurkolókra hárította a felelősséget: “A rendőrség figyelmeztetett minket arra, hogy kétszáz nagyon problémás lille-i szurkoló fog érkezni, ehhez képest közel ötszázan jöttek, s ők mindnyájan rá akartak mászni a korlátra. Képzeljék el, hogy egy tökéletes állapotban lévő korlátra mekkora erőhatást gyakorol ötszáz ember súlya” – mondta a klub vezetője.

Marc Ingla, a Lille ügyvezető igazgatója több Twitter-üzenetben reagált Joannin állításaira. “Úgy tűnik, az Amiens SC elnöke nem lát tisztán, és lerohan minket a nyilatkozataival. A profi labdarúgás bizonyos mértékű szervezettséget követel meg, és ebben a kontextusban ezek a kijelentések helytelennek és felelőtlennek tűnnek. Klubunk és szurkolóink támogatják a ma este sérültjeit” – zárta bejegyzését Ingla.

A mérkőzés pótlásáról később születik döntés, mint ahogy arról is, hogy egyáltalán rendezhetnek-e mérkőzéseket az Amiens stadionjában.

Leave a Reply