Katalán referendum: Egy voksolás, ami megosztja a sportvilágot

A spanyol belpolitikai viták középpontjában álló vasárnapi katalán függetlenségi referendum beszivárgott a sportéletbe is. Egy nappal a madridi központi hatalom által illegálisnak minősített szavazás előtt a sportolók igen eltérő véleményeken vannak a régió elszakadási törekvéseit illetően.

Ugyan a kormány hetek óta próbálja minden eszközzel megakadályozni az általa illegálisnak és illegitimnek minősített katalán függetlenségi referendum megtartását, az északkeleti autonóm régió lakosságának hetven százaléka azt szeretné, ha megtartanák a voksolást, legalábbis ez derül ki több közvélemény-kutatásból is. Miközben a Madrid által életbe léptetett különböző intézkedések fokozták a választói kedvet, a sportvilág vált talán a legmegosztottabbá a kérdést illetően. Több sportág számos sportolója kifejezte véleményét az utóbbi időben származási régiója hovatartozásával kapcsolatban. Pau Gasol, a spanyol kosárlabda történetének legjobb játékosa nem fogalmazott világosan a szavazással összefüggésben, de favorizálja annak megrendezését: “Nem tudom, hogy ez meg fog-e történni. Mindig támogattam a szavazást és a jogot arra, hogy véleményt mondjunk egy olyan lehetséges társadalmi helyzetről, amely érinthet titeket, családotokat, barátaitokat. Itt és minden más helyen is be kell vonni az embereket egy ilyen kérdés eldöntésébe, mivel erről nem lehet szavazás nélkül határozni”. A maga részéről, jóllehet nem katalán, hanem mallorcai születésű, de Rafael Nadal is elmondta véleményét a szavazásról, amellyel kapcsolatban igen világosan fogalmazott az El Mundóban: “Nem értek egyet egy Katalónia nélküli Spanyolországgal. Nem akarom megérteni… Azt hiszem, meg kell erősíteni, hogy Katalóniának Spanyolországhoz kell tartoznia, mivel egy Spanyolország Katalóniával együtt jobb, mint ha két külön ország lennénk”.

A spanyol labdarúgás megosztott

A többszörös BL-győztes FC Barcelona a világ legismertebb labdarúgóklubjainak egyike. A katalán identitás történelmi zászlóvivője, média- és ideológiai befolyása jelentős. Ha a klub nem is támogatja egyértelműen a függetlenséget, régóta támogatja egy függetlenségi referendum megszervezését. Szeptember 20-án, reagálva az október 1-jei szavazás előkészületeiben való részvételért letartóztatott magas rangú katalán tisztségviselők ügyére, védelmébe vette a demokráciát, a véleménynyilvánítás és a döntéshozatal szabadságát. Amíg a klub egykori vezetőedzője, Pep Guardiola elkötelezett a függetlenség mellett azt mondván, hogy a katalánok áldozatai egy olyan államnak, amely politikai üldöztetést folytat ellenük, a spanyol játékosok továbbra is igen megosztottak a kérdésben. A hét közepén Gérard Piqué, a gránátvörös-kékek hátvédje újból kijelentette, hogy támogatja az elszakadást. Erre válogatottbeli csapattársa, Sergio Ramos néhány órával később válaszolt. “Piqué tweetje (Twitter-bejegyzése) nem a legjobb megoldás arra, ha nem akarsz sípokat készíteni. Talán ez a tweet nem a legjobb a csapat számára, de mindenki szabadon el tudja mondani, hogy mit gondol” – mondta a Real Madrid csapatkapitánya csapata egyik promóciós eseményén újságírói kérdésre válaszolva.

“Alapítása óta a Barça tükrözi Katalónia társadalmi és politikai elképzeléseit”

– jelentette ki Carles Feixa, a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem sportantropológusa. Eldöntheti-e a történelmi klub a szavazást, vagy nem? Vasárnap kiderül!

Leave a Reply