Máris botrány alakul a 2024-es párizsi olimpia körül

A Mediapart francia médium információi szerint másfél millió euróba, azaz csaknem félmilliárd forintba került a párizsi delegáció mindössze hat napos perui tartózkodása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa idején, amelyen odaítélték a fővárosnak a 2024-es olimpia rendezési jogát. A NOB korábban az utaztatási költségek visszaszorítására kérte Párizs és a 2028-as ötkarikás játékokat rendező Los Angeles illetékeseit a perui fővárosban tartott esemény kapcsán.

Meg kell-e indokolni a 2024-es olimpia költségvetésének szétcsúszására irányuló félelmeket? A Mediapart francia médium úgy értesült, hogy a párizsi delegáció nem habozott máris kényelmetlenné tenni a saját helyzetét, ugyanis a 2024-es olimpiával a zsebében hazatérő küldöttség nem sajnálta a pénzt a perui utazásra: másfél millió euróba (468 millió forintba) került néhány száz ember utaztatása Limába és vissza. Közel egy hétig vettek igénybe egy ötcsillagos szállodát, az ország egyik legjobb éttermét és egy bérelt repülőgépet a NOB kongresszusának alkalmából. Ezt a költséget a Paris 2024 Közérdekű Képviselet viselte, amelyet 50%-ban közpénzből finanszíroznak.

Szeptember 13-án a francia delegáció az Astrid y Gastonban, Latin-Amerika egyik leglátogatottabb éttermében ünnepelte meg pezsgővel és egy nagyszabású vacsorával az ötkarikás rendezés elnyerését. Az étteremben a kóstoló menü kerül önmagában száz euróba, vagyis 31 200 forintba. De amíg a kongresszuson, a rendezés hivatalos odaítélése alkalmából szervezett ünnepségen csak hatvanan vettek részt Párizs részéről, addig egy minisztériumi forrásból a Mediapart úgy értesült, a teljes küldöttség létszáma 250 és 320 fő között volt. Sokan közülük televízión keresztül követték, ahogy Thomas Bach bejelentette, hogy Párizsban rendezik a 2024-es nyári olimpiát. Másrészről a delegáció egy része már hamarabb, szeptember 8-án megérkezett, így nekik sok időt kellett eltölteniük a szállodában, amíg haza nem indult mindenki.

Ahogy arról a Sportudvar is beszámolt, Thomas Bach NOB-elnök augusztus közepén arra kérte a párizsi és a los angelesi illetékeseket, hogy faragjanak a Limába küldeni tervezett küldöttségük létszámán annak érdekében, hogy ezáltal a költségek is csökkenjenek. Párizsnak nagyjából a felére kellett zsugorítania a delegáció létszámát, amely jelentős átszervezést igényelt, hiszen addigra már leszerződtek egy rendezvényszervező céggel, amelynek átadták a résztvevők névsorát, amit azonban így meg kellett vágni. Úgy tűnik, hogy ez nem sikerült túl fényesen a párizsi szervezőbizottság vezetőinek, s Franciaországban ismét fölerősödött azoknak a hangja, akik úgy vélik, hogy az olimpia és a paralimpia megrendezése túl nagy terhet róhat az ország gazdaságára, s nem biztos, hogy sikerül az eredetileg tervezett költségvetést tartani, s a 2016-os riói játékokhoz hasonlóan itt is jelentősen növelni kell a kiadásokat.

Leave a Reply