Wladár Sándor lett a MÚSZ új elnöke

A Magyar Úszószövetség vasárnap tartotta rendkívüli közgyűlését, melynek legfontosabb napirendi pontja a visszahívott Bienerth Gusztáv utódjának, vagyis az új elnöknek a megválasztása volt az öt kandidáló közül (Wladár Sándor és Czene Attila korábbi olimpiai bajnok úszók; Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője; Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke; valamint Horváth Gergő Domonkos, aki az úszósporton kívülről jőve vállalta a megméretést). Wladár Sándort választották meg új elnöknek, megbízatása öt évre szól.

A program legelején Sós Csaba megerősítette, amit már a korábbi közgyűlésen is bejelentett: lemond a szakmai alelnöki posztról. A napirendi pontok előtt Tóth István elnökjelölt kért először szót, aki fel akarta függesztetni a közgyűlést, mondván, a meghatalmazottak szavazati joga nem érvényes, miután az csak az előző közgyűlésre vonatkozott. A tagok elutasították az indítványt. Erre Hornyák Viktor (aki szintén elnökjelölt volt) fejezte ki nemtetszését azzal, hogy egy bilincset rakott a közgyűlést levezető elnök, Sándor Elek elé. (Erről egy videó is készült, amely ide kattintva megtekinthető.)

Dr. Fábri György ezután elmondta: a jogi vitákat nem a közgyűlésen kell lefolytatni. A levezető elnök hozzátette: a következő rendbontót – ha egyetértenek a küldöttek – kivezettetik a teremből.

Ezután kezdődhetett meg az első napirendi pont tárgyalása, vagyis az alapszabály módosítása, ami gördülékenyen zajlott, egészen a talán legfontosabb kérdéséig, a főtitkár személyéig. A kérdés az volt, hogy továbbra is a közgyűlés válassza-e meg, vagy ez ezentúl az elnökség feladata legyen? A módosítás 145 nem szavazatot kapott (a 151 jelen lévő tagból), vagyis továbbra is a közgyűlés választja meg a főtitkárt. Azt viszont mindenki elfogadta, hogy a továbbiakban a MÚSZ fizetett alkalmazottjai ne lehessenek az elnökség tagjai.

Kis szünet után folytatódott a közgyűlés az elnökségi tagok megválasztásával. Ekkor már csak 149, szavazati joggal rendelkező képviselő maradt a teremben.

Hornyák Viktor kért szót ismét, és elmondta: visszalép az elnökjelöltségtől Horváth Gergő Domonkos javára. Tóth István is visszalépett, ahogy Czene Attila is, aki írásban jelezte ezt a közgyűlésnek, méghozzá levelében kijelentve, hogy az olimpiai bajnok, vagyis Wladár Sándor javára. A szakmai alelnöki jelöléstől Darnyi Tamás lépett vissza (így maradt Turi György).

Két elnökjelölt maradt tehát Wladár Sándor és Horváth Gergő Domonkos személyében – utóbbit viszont nem vette fel a jelölőlistára a közgyűlés. Wladár felkerült, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a lényegi kérdés, bár a hivatalos elnökválasztás még hátravolt. A főtitkári jelölőlistára csak Batházi István került fel (Tóth István jelölését nem támogatta a közgyűlés), míg a szakmai alelnökire az egyetlen induló, Turi György. Az általános alelnöki listán Becsky András neve szerepelt csupán.

Meglepetés tehát nem történt: a közgyűlés 143 igen szavazattal a korábbi olimpiai bajnok Wladár Sándort választotta meg öt évre elnökének a Magyar Úszószövetség.

főtitkár Batházi István, a szakmai alelnök Turi György, az általános alelnök pedig Becsky András lett. Elnökségi tagnak Bodrogi Viktort, Gyepes Ádámot, Gyurta Dánielt, Kovács Ottót, Markovits Lászlót, Molnár Mihályt, Patsch Ferencet, Rózsa Norbertet, Szentpáli Gábort, Török Enikőt, Verrasztó Zoltánt és Rákosfalvy Zoltánt választották meg.

A Sportudvar korábban folyamatosan figyelemmel kísérte a MÚSZ körüli ügyeket, kezdve azzal, hogy gyakorlatilag a teljes honi úszótársadalom szembefordult Bienerth Gusztávval, a szövetség eddigi elnökével. Néhány nappal később a MÚSZ elnökségének több tagja, köztük Cseh László is lemondott ebbéli tisztségéről, majd újabb pár nappal később nyilvánosságra került a Deloitte könyvvizsgáló cégnek a szervezet pénzügyi és gazdasági működéséről szóló jelentése, amely súlyos kihágásokat tárt fel még a Gyárfás Tamás vezette szövetség időszakából.

Ezután szeptember 1-jén került sor a MÚSZ rendkívüli közgyűlésére az ellenörző testület vezetőjének lemondása miatt, s itt visszahívták elnöki posztjáról Bienerth Gusztávot. Azt már az elmúlt napokban is sejteni lehetett, hogy Wladár Sándor lehet a szövetség új első embere, hiszen szombaton Cseh László úgy nyilatkozott, hogy a korábbi olimpiai bajnokot látná legszívesebben a MÚSZ élén. A mai tisztújítással megcsillant annak reménye, hogy rendeződhetnek a viszonyok az egyik legsikeresebb magyar sportág berkeiben, s az egymással való viaskodás helyett újból a magyar úszás eredményei kerülnek előtérbe.

Leave a Reply