Valentino Rossi visszatér egy kettős lábtörés után

Valentino Rossi bejelentette, hogy szeretne részt venni az ezen a hétvégén esedékes Aragóniai Nagydíjon, mindössze három héttel azután, hogy egy edzésen kettős sípcsonttörést szenvedett a jobb lábában. Orvosai csütörtök este engedélyt adtak neki az indulásra. Amennyiben a kilencszeres világbajnok mégsem tudná vállalni az indulást a vasárnapi futamon, akkor Michael van der Mark lesz a helyettese.

Az olasz pilóta magabiztosnak látszott néhány nappal a versenybe való visszatérése előtt, annak ellenére, hogy augusztus végén súlyos balesetet szenvedett. A San Marinó-i Nagydíjra való felkészülés során egy enduróval végzett edzésen hatalmasat bukott, és jobb lábában kettős sípcsonttörést diagnosztizáltak az orvosok. Egyszer már szenvedett egy ugyanilyen sérülést még 2010-ben a Doktor becenévre hallgató klasszis, aki szeretné megvédeni a világbajnokságban elfoglalt negyedik helyét. Az olasz a hét elején bejelentette abbéli szándékát, hogy rajthoz akar állni az e hétvégén rendezendő Aragóniai Nagydíjon, mondván: “A tegnapi teszt jól sikerült Misanóban, húsz kört tudtam megtenni, és választ kaptam azokra a kérdésekre, amelyeket föltettem magamnak”. A versenyző nem akarja elszalasztani sem a mostani spanyolországi versenyt, sem a MotoGP-világbajnokság többi hátralévő viadalát. Nem titkolt szándéka, hogy elhallgatassa azokat a hangokat, amelyek szezonja végét jósolták neki, s most kételkednek visszatérésének sikerességében. Rossi elmagyarázta, hogy folyamatosan követi állapotának alakulását egy orvos: “a teszt végén egy kicsit szenvedtem, de ma reggel (csütörtök reggel – a szerk.) Dr. Pascarella orvosi ellenőrzésre hívott, és pozitív eredménnyel jöttem ki. Úgy döntöttem, hogy elmegyek Aragonba, hogy vezethessem az (Yamaha) M1-est”.

Michael van der Mark nézővé vált (?)

Ki kell mondani, hogy amióta Rossi 1995-ben elkezdett versenyezni a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, számos alkalommal voltak sérülései. Volt, hogy a sípcsontja törött el, volt, hogy a szalagjai szakadtak el, s volt példa arra is, hogy mellkasi sérüléseket szenvedett egy nagyobb bukás során. Még mindig reménykedik abban, hogy megszerezheti idén tizedik világbajnoki címét, mivel hátránya mindössze 42 pont a holtversenyben éllovas Marc Marquez és Andrea Dovizioso mögött. Az olasz csütörtök este sikerrel átesett az aragóniai pályakórházban elvégzett kötelező orvosi vizsgálatokon is, így minden akadály elhárulni látszik az elől, hogy ma délelőtt kiguruljon a pályára az első szabadedzésen. Csapata, a Yamaha mindenesetre óvatos, hiszen tesztpilótájukat, Michael van der Markot benevezték a hétvégi versenyre, mint főállású pilótát, ám mivel Rossi visszatérhet, így a holland minden bizonnyal csak a bokszból figyelheti majd a hétvége történéseit. A MotoGP szabályai értelmében legkésőbb két órával a szombati időmérő edzések kezdete előtt lehet pilótát cserélni, így ha a Doktor nem bírná a strapát a mai gyakorlásokon, akkor még elképzelhető, hogy van der Marknak kell rajthoz állnia a vasárnapi versenyen.

Leave a Reply