Lewis Hamilton szeretne vegánná válni

Miután látott egy, az élelmiszeriparról és annak hatásairól szóló dokumentumfilmet, Lewis Hamilton, a Mercedes Forma-1-es versenyzője úgy döntött, hogy vegánná akar válni. Jó kérdés viszont, hogy az állati eredetű termékek teljes kerülésén alapuló étrendet be lehet-e iktatni egy világbajnoki címért küzdő autóversenyző életvezetésébe.

A 32 éves pilóta szeretne változtatni étkezési szokásain, miután a Netflixen megtekintett egy dokumentumfilmet. A jólét és a Föld szem előtt tartása érdekében Hamilton néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy vegán étrendre szeretne átállni. Ez az új étkezési mód meghaladja az egyszerű vegetáriánusokat, hiszen elutasít minden olyan terméket, vagy élelmet, amely állati eredetű. Hamilton elmagyarázza az új választást: “Két évvel ezelőtt leálltam a vörösborral, most pedig leállok a hallal – mondta a brit Szingapúrban az elmúlt hétvégén. “Amit a tehenekből származó károsanyag-kibocsátással a Földön teszünk, az hihetetlen. Azt mondják, ez több, mint a repülőgépek és az autók összessége. Az állatokkal szembeni kegyetlenség borzalmas, és ezt nem támogatom. Egy egészségesebb életet szeretnék. Az összes vegán ember, akivel találkoztam, azt mondta, a váltás a legjobb döntés volt, amit valaha meghoztak”.

Ez megfelelő étrend egy autóversenyző számára?

A Szingapúri Nagydíj nagy győztese már több különböző étrendet is alkalmazott a versenyzésnek megfelelően. Mindazonáltal most számos orvos és táplálkozási szakértő figyelmezteti az étrend föntebb említett extrém aspektusaira és esetleges hiányosságaira. Ez utóbbit kiemelik az élsportolók esetében, hiszen fizikai erőfeszítéseik általában átlag fölötti élelmiszer-szükségleteket igényelnek, s nem biztos, hogy a húsok, s egyéb állati eredetű termékek kiiktatása jót tesz egy csúcsra járatott szervezetnek.

Kíváncsian várjuk, hogy Hamilton elhatározása megvalósulhat-e a Forma-1-ben, vagy a maximalizmusáról ismert brit kénytelen lesz némileg föladni a vegánságot, mert az hátráltatná az újabb világbajnoki címek begyűjtését, akár ebben az évben is.

Leave a Reply