Rio Ferdinand: labdarúgóból bokszoló

Rio Ferdinand, a Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya úgy döntött, áttér a küzdősportra. A január óta edző egykori focista az egyik nagy-britanniai fogadási cég visszavonult sportolókat fölkaroló projektjéhez csatlakozott, s a hét elején közösségi oldalán bejelentette, hogy az ökölvívás lett az új sportágja. Azt, hogy mikor és ki ellen léphet először szorítóba, még nem tudni, igaz, ahhoz, hogy ringbe szállhasson, még meg kell szereznie a brit szakszövetség licencét is. Videóval!

“Elkezdődött…” Rio Ferdinand egy kedd reggeli Twitter-üzenetben jelentette be hivatalosan, hogy áttért az ökölvívásra, megerősítvén ezzel a The Telegraph brit napilap előző napi információját. Az angol bekapcsolódott a Betfair fogadási oldal “Defender to Contender”, vagyis Védőből Támadó névre keresztelt projektjébe, amelynek célja a visszavonult sportolók legmagasabb szinten történő fölkarolása. A Manchester United 38 éves egykori játékosa, aki bízik abban, hogy gyorsan meg fogja kapni a versenyzéshez szükséges licencet a brit ökölvívó-szövetségtől, azt mondta: “Amikor a Betfair kapcsolatba lépett velem, hogy bekapcsolódjak a Defender Challenge-be, lehetőséget nyújtott arra, hogy bebizonyítsam képességeimet, és hogy kihívást jelent számomra egy új sport”. Januárban már elkezdte az edzéseket, mégpedig Mel Deane volt rögbijátékos segítségével. Újabban ismét elkezdte használni korábban hanyagolt Instagram-oldalát, hogy az edzésekről posztoljon ki képeket és rövid videókat, azonban sokakban kétséget ébresztett az okok és a motivációja kapcsán.

Végül a The Telegraph újságnak nyilatkozva kifejtette, karrierje új fejezetét nyitotta meg, s közölte, hogy “a boksz egy hihetetlen sport az elme és a test számára. Mindig ez volt a szenvedélyem, és ez az új kihívás a tökéletes lehetőség arra, hogy megmutassam az embereknek, hogy igenis lehetséges. Ez nem csak kihívást jelent számomra, hanem valahol egy önismereti tréninget is, mivel rájöttem, hogy nem válhat mindenkiből hivatásos ökölvívó, de minden olyan szakértővel, akit a Betfair küldött nekem, sikeresnek kell lennem”. Rio Ferdinand kijelentette, hogy a sport fizikailag sokat segített neki, de még inkább pszichológiailag felesége 2015-ben bekövetkezett halála után. Ugyanebben az esztendőben visszavonult az aktív labdarúgástól, s a BBC és a BT Sport csatornák szakértőjeként már kezdett a boksz iránt egyre inkább érdeklődni.

Az edzőterem helyettesíti a focit

Az ismétlődő edzőtermi fizikai gyakorlatok sokáig tartottak, hiszen helyre kellett rázni a 2015-ös visszavonulás óta kissé elengedett izmokat. A 81-szeres angol válogatott és a Manchester Unitedben több mint háromszáz mérkőzésen pályára lépő Rio Ferdinand arról is szólt, hogy “Egyszerűen boldogabb vagyok, amikor lemegyek az edzőterembe, és edzek, mert ez egyszerre megerősít és megnyugtat engem”. Ha visszanézünk a közelmúltba, akkor több példát is találunk arra, hogy egy visszavonult sportoló megpróbálkozott az ökölvívással, így például Andrew Flintoff krikettjátékos, aki 2012-ben legyőzte az amerikai Richard Dawsont egy bokszversenyen, vagy Curtis Woodhouse, a Sheffield Wednesday labdarúgócsapat egykori gólvágója, aki 2012-ben Nagy-Britannia bokszbajnoka lett. Utóbbi figyelmeztette mindazokat, akik bele akarnak vágni a bokszba: “Az edzés nem volt nagyon meglepő számomra, de a sportnak a technikai oldala nagyon nehéz”, hozzátéve, “sok dolog van, amit az ember nem észlel, amíg föl nem lép a ringbe. Időre van szükség, mielőtt valaki felkészültnek érzi magát. Az ego viszont…”. Az út valószínűleg még ezek után is hosszú lesz annak az embernek, aki a következő hónapokban egy övre szeretne pályázni, és egy bizonyos Conor McGregor nyomdokába akar lépni…

Leave a Reply