Észak-Korea: egy olasz szenátor azt szeretné, ha Dybala Phenjanba utazna

Egy olasz szenátor azzal az igen csak meglepő javaslattal állt elő, hogy Paulo Dybalának, a Juventus FC argentin támadójának Észak-Koreába kellene utaznia, hogy megpróbálja jobb belátásra bírja Kim Dzsong-unt, a sztálinista rezsim vezérét. Phenjan az utóbbi hetekben több ballisztikus rakétát is kilőtt, amelyek közül kettő Japán fölött is átrepült, nem kis riadalmat okozva a szigetországban. Szeptember elején pedig állítása szerint kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre, amivel tovább súlyosbította a térségben már évek óta fönnálló katonai és diplomáciai feszültséget. Jó kérdés, hogy a játékos hajlandó lenne-e békítő szerepet játszani a távol-keleti válság megoldásában.

A sport oldhatja meg a krízist, amely több mint egy évtizede fönnáll a Távol-Keleten? Erre a kérdésre igyekszik választ találni Antonio Razzi olasz szenátor, aki azzal a meghökkentő ötlettel állt elő, hogy Észak-Koreába kellene küldeni Paulo Dybalát, a Juventus sztárját, hogy megpróbálja csillapítani a kedélyeket. Szerinte Kim Dzsong-un észak-koreai vezető nagy sportrajongó, és az argentin focista látogatása lehetőséget adna arra, hogy csillapodjanak a diktátor indulatai, s beszüntesse országa katonai és különösen nukleáris provokációit. Razzi kijelentette, azért Paulo Dybalát akarja elküldeni Észak-Koreába, mert “Kim Dzsong-un egy nagy sportrajongó. A politikai paletta jobbközepén elhelyezkedő szenátort gyakran vádolták azzal, hogy közel áll az észak-koreai diktátorhoz és kommunista rendszeréhez, s többször is pozitívan nyilatkozott Kim Dzsong-un politikájáról. A szenátor azt is állítja, némi humorral fűszerezve, hogy Dybala érkezése ünnepnap lehetne Észak-Koreában, hiszen a Juventus szurkolói is hatalmas örömmel fogadják őt, amikor pályára lép a torinói Zebrák csapatában. Ez utóbbi teljesen természetes, hiszen Dybala ebben az idényben hat meccsen tíz gólt szerzett már.

Kim Dzsong-un követi a focit?

Az olasz szenátor arról is beszélt a hét elején tett nyilatkozatában, hogy úgy tudja, az észak-koreai diktátor labdarúgó-szurkoló, különösen nagy rajongója a Manchester Unitednek. Emellett Razzi a közelmúltban a Sunsportnak elmondta, hogy Észak-Koreának voltak olyan ambíciói, hogy Európába jutassa legjobb labdarúgóit. Állítása szerint az észak-koreai vezér régóta álmodik arról, hogy hazája legjobb játékosait egy nap az angol Premier League-ben láthassa focizni. Ugyanakkor a labdarúgás egy új diplomáciai fegyver is lehet az észak-koreai vezető kezében. De vajon a sport iránti szenvedélye erősebb lehet-e, mint a nukleáris provokációk iránti vágyai, ahogy azt az olasz szenátor reméli? Lehet, sőt, több mint valószínű, hogy kétséges mindez…

Leave a Reply