Döntetlenre végzett Golovkin és Alvárez, hamarosan újra összecsapnak

Döntetlennel ért véget a kazah Gennagyij Golovkin és a mexikói Saul Alvárez nehézsúlyú címmérkőzése az egyesült államokbeli Las Vegasban magyar idő szerint ma reggel. A meccs elején és végén is a mexikói volt jobb, a kazah a középső menetekben tudott ellenfele fölé kerekedni, s ez összességében ahhoz volt elég, hogy a bírák döntetlenre hozzák ki őket a pontozás során. Az eredmény azt jelenti, hogy a két öklöző hamarosan valószínűleg újból egymásnak feszül.

Először fordult elő a 2004-es athéni olimpia óta, hogy Gennagyij Golovkin, a középsúly 35 éves királya ne győztesen hagyja el a ringet. A kazah kíválóság kategóriája WBC-, WBA- és IBF-övét kívánta megvédeni, s erre tökéletes mérlege alapján minden esélye meg is volt: 37 győzelemmel, ebből 33 KO/TKO-val a háta mögött érkezett a mai ütközetre, aminek végén azonban egy döntetlen vetett véget a hibátlan mutatónak. És ennek a döntetlennek keserű íze van: Adalaide Byrd pontozó bíró Alvárezt látta a mérkőzés győztesének, ugyanis 118-110-re a mexikóit hozta ki jobbnak. Ez a pontozást egészen valószínűtlennek minősítette megfigyelők és tévénézők sokasága a közösségi oldalakon, szinte alig akadt olyan kommentelő, aki egyetértett volna ezzel az aránnyal. Ezzel egy időben kollégája, Dave Moretti 115-113-mal Golovkinnak adta a meccset, azonban a harmadik, egyben utolsó bíró, Don Trella 114-114-es döntetlent állapított meg, így a mérkőzés is remivel végződött. Golovkin nem rejtette véka alá meglepettségét, de jóindulatú maradt, ami egy bokszolótól ilyen helyzetben, amikor szinte mindenki őt látja győztesnek, s ő maga is így érez, nem feltétlenül gyakori hozzáállás: “Azt hiszem, sok önbizalmat tudtam volna meríteni abból, ha megnyerem ezt a csatát, de nincsenek bennem ellenérzések” – mondta a T-Mobile Arena 22 358 nézője előtt, akik között sok mexikói is helyet foglalt, akik bíztak abban, hogy országuk függetlenségi napján sikerül Alváreznek győzedelmeskednie. A “GGG” becenévre hallgató kazah először lépett szorítóba Las Vegasban, s csak azért, hogy kiállt, tizenöt millió dollár üti a markát. Az ellenére, hogy nem tudott nyerni, kiérdemelte a kaszinók és a szerencsejátékok világvárosa közönségének elismerő üdvrivalgását.

Jobban taktikázott Golovkin

A mérkőzés első menetében egyértelműen Alvárez, alias “Canelo” volt a jobb, s a második és harmadik menetben is ő bizonyult erősebbnek az ekkor még nem kellően mozgékony Golovkinnal szemben, akiből hiányzott az átütő erő. A kazah azonban a negyedik játékrésztől kezdve átvette az irányítást, s ráerőltette akaratát Alvárezre. Golovkin eltökéltebb volt és jobban taktikázott, fejre célzott ütéseivel többször is kimozdította egyensúlyából a mexikóit, ami jelezte, hogy nem csinálja rosszul a dolgát. Golovkin folytatta előrenyomulását, a hatodik menetben egy bal egyenessel keményen eltalálta Alvárez arcát. Akkor, amikor az HBO-nál, a mérkőzés közvetítési jogával rendelkező csatornánál magasan ő állt jobban a pontok tekintetében, Golovkin elkezdett veszteni a ritmusából a 10. menettől indulva, és lehetővé tette Alvárez számára, hogy összeszedje magát. A 27 éves mexikói jobban zárta a meccset és a 11. menetben egy bal-jobb sorozattal habozásra késztette Golovkint. Alvárez teljesen visszajött az elúszni látszó mérkőzésbe az ellenére is, hogy szinte minden statisztikában alulmaradt ellenfelénél. Golovkinnak 218, míg Alváreznek 169 sikeres ütése volt. Három héttel Floyd Mayweather és az MMA-sztár Conor McGregor ütközete után, amely elsősorban a pénzről és a fesztiválról szólt, a mostani összecsapás, ami arról volt hivatott dönteni, hogy ki a földkerekség pillanatnyilag legjobb öklözője, fesztivált nem, olyan bokszot viszont hozott, amelyet szakértők szerint már évek óta nem lehetett látni. Bízhatunk benne, hogy lesz folytatása ennek a történetnek, amire Alvárez utalt is a meccs utáni nyilatkozatában: “Éreztem a fölényét, de azt szeretném, hogy ha az emberek azt akarják, akkor legyen egy újabb csata kettőnk között”. A mexikóinak egyébként ez volt a második döntetlenje 49 győzelem és egy vereség mellett.

Leave a Reply