Kapacitás, költség, névadás: 5 dolog, amit tudni kell az Atlético új stadionjáról

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Atlético Madrid ma este 20 óra 45 perctől a Málaga elleni bajnoki mérkőzéssel fölavatja új otthonát, a Wanda Metropolitano névre hallgató stadiont. Hogy miért is ez az elnevezés? Mennyien férnek be? No és persze, mennyibe került? Erre és még néhány kérdésre adjuk meg a választ ebben a bejegyzésben. Videóval!

“Egy történelmi nap.” Pontosan ötven évvel a Vicente Calderón Stadion átadása után, az Atlético Madrid ma este újból stadiont avat, mivel 20:45-től a La Liga negyedik fordulójának keretében a Málaga elleni találkozóval veszi birtokába a Wanda Metropolitano elnevezésű létesítményt. Nagy pompával készülnek a nyitómérkőzésre, amelyen VI. Fülöp spanyol király is tiszteletét teszi többek között. Antoine Griezmann, a csapat legnagyobb sztárja különösen boldog lehet, mivel éppen lejárt kétmeccses eltiltása, amit még a Girona elleni mérkőzés után kapott, amiért inzultálta a játékvezetőt, így ő is pályára léphet az új aréna nyitányán.

Hol van?

A Wanda Metropolitanót egy meglévő sportlétesítmény, a La Peineta helyére húzták föl Madrid keleti részén, a Barajas repülőtér közvetlen közelében. Az előző stadion főleg atlétikai versenyek színhelye volt, s azoké lehetett volna a 2020-as madridi olimpián is, amennyiben Tokió nem csente volna el a rendezés jogát a spanyol főváros elől. Így azonban az olimpiai stadion helyett az Atlético Madrid stadionja lett megépítve ezen a helyen.

Mekkora a befogadóképessége?

A régi stadion húszezer férőhelyes volt. Most, hat év megfeszített munkája után, hatvannyolcezressé bővült a létesítmény nézőtere. Ezzel az adattal a Wanda Metropolitano bekerült Európa húsz legnagyobb stadionja közé, nem sokkal maga mögé utasítva a marseille-i Orange Vélodrome-ot. Az alábbi videó pontosan bemutatja, mi is vár mindazokra, akik ma este kilátogatnak a helyszínre:

Mennyibe került?

Két Európa Liga-cím (2010, 2012), két Bajnokok Ligája-döntő (2014, 2016), spanyol bajnoki cím (2014): az Atléticónak sikerült nagy dolgokat véghez vinnie az elmúlt években. A piros-fehér klub vezetőinek az a célja, hogy a csapat hosszú távon is az öreg kontinens legjobbjai közé tartozzék, hasonlóan a két hazai riválishoz, a Barcelonához és a Real Madridhoz. Összesen 310 millió eurót fektettek be az új stadion építésébe. Enrique Cerezo klubelnök abbéli reményét fejezte ki, hogy ez az összeg “hat vagy hét éven belül” meg fog térülni. A klubnak új ruhaboltja is nyílni fog a stadionban, s ez alapján 2019-2020-ra 400 millió euróra nőhet az üzleti eredmény, ami közel kétszerese a mostani bevételnek, vagyis ez a várakozás abszolút teljesülhet.

Miért hívják Wanda Metropolitanónak?

Nyilván sok olvasót fölcsigázott most már rendesen az a kérdés, hogy miért is Wanda Metropolitano az új stadion neve? Az Atlético múltja és jelene is megjelenik az elnevezésben. A Wanda egy turizmusra, szálloda- és moziterem-üzemeltetésre szakosodott kínai cégcsoport. 2015 óta az Atlético húsz százalékos tulajdonrészével rendelkezik a konglomerátum, amely tíz évre, megközelítőleg száz millió euróért szerezte meg a stadion névadására vonatkozó jogot. A Metropolitano kifejezés az Atlético Madrid 1923 és 1966 között, vagyis a Vicente Calderón átadása előtt használt stadionjának nevéből származik, gyakorlatilag ennek állít emléket.

Miért tartják máris a “világ legjobb stadionjának”?

Már a Vicente Calderón is Európa egyik legforróbb stadionjának számított, s ebben a Wanda Metropolitano sem fog elmaradni tőle. A lelátók rendkívül közel vannak a pályához. A stadion teteje mozgatható, amivel szintén fokozni lehet a hanghatásokat az egyébként is fantasztikus atmoszférával bíró épületben. Ultramodern a gyepszőnyeg is, amelyet napjaink legjobb fűtő- és luminoterápiás rendszerével láttak el, és hogy a nézőknek minél nagyobb kényelmet nyújtsanak, száz VIP-helyiség is ki lett alakítva. “Ez lesz Európa legjobb stadionja, sőt talán a világé is” – büszkélkedett Javier Tebas, a spanyol labdarúgó-liga elnöke a Mundo Deportivo hasábjain megjelent nyilatkozatban. “Ez az aréna a technikailag legjobban fölszerelt stadion, és az oda kilátogató szurkolók körülményei is idillikusak lesznek. Nagyon jó a spanyol labdarúgásnak, hogy van egy ilyen stadion Spanyolországban.” Az ország pályázik a 2019-es Bajnokok Ligája-döntő rendezésére, s ha sikerül elnyerni a mérkőzés rendezési jogát, akkor a Wanda Metropolitano lenne a helyszín.

Egy szó, mint száz, rengeteg mindent lehetne még írni az Atlético Madrid új stadionjáról, de szavak helyett inkább gyönyörködjünk a szerintem pártállástól függetlenül impozánsnak nevezhető arénában, ahol ma este 20:45-től a Málaga lesz a Matracosok ellenfele.

Leave a Reply