Rio 2016: A NOB cáfol mindenféle felelősséget a korrupciós vádak kapcsán

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hétfőn cáfolta, hogy szervezetének bármilyen felelőssége is lenne a 2016-os riói nyári ötkarikás játékokat érintő korrupciós botrányban. Mint ismert, a brazil rendőrség a múlt héten házkutatást tartott Carlos Nuzman, a brazil olimpiai bizottság elnökének, egyben a tavalyi olimpia szervezőbizottsága vezetőjének házában, ahol arra vonatkozó bizonyítékokat kerestek, hogy lefizettek-e akkori NOB-tagokat annak érdekében, hogy Rióra szavazzanak a 2009-es kongresszuson, amely odaítélte a brazil nagyvárosnak a 2016-os játékokat. Eközben a jövő februári pjongcsangi téli olimpiával kapcsolatban is kételyek merültek föl, itt azonban az Észak-Korea által jelentett fenyegetés eredményezett bizonytalanságot a közvéleményben, azonban Bach és a helyi szervezőbizottság elnöke is igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a játékok nincsenek veszélyben, igaz, nincs B-terv arra az esetre, ha mégis történne valami komoly baj.

Két nappal a NOB limai kongresszusának kezdete előtt, ahol hivatalosan is Párizs kapja meg a 2024-es, Los Angeles pedig a 2028-as olimpia rendezési jogát, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke tagadta szervezete mindenféle felelősségét a 2016-os riói ötkarikás játékok odaítélése kapcsán kirobbant korrupciós ügyben. “Semmilyen kollektív felelőssége nincs a NOB-nak, mert a NOB nagyon szigorú szabályokat alkalmazott a játékok helyszínének kiválasztása során, és azok, akik ezeket megsértették, meg lesznek büntetve”. – jelentette ki a német sportvezető a végrehajtó bizottság hétfői ülése után. Korábban a nap folyamán, a NOB bejelentette, hogy fegyelmi bizottsága megkérte a brazil ügyvédeket, hogy vegyék föl a kapcsolatot a brazil igazságügyi hatóságokkal annak érdekében, hogy információkat kérjenek ki a Carlos Nuzmant, a NOB egykori brazil tagját érintő nyomozásról.

Széles körű nyomozást indított a brazil rendőrség

Ahogyan arról a Sportudvar is beszámolt, a brazil hatóságok múlt kedden széles körű eljárást indítottak a riói pályázat vezetője ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy szavazatvásárlást szervezett 2009-ben azért, hogy Rió kapja meg a 2016-os rendezést Chicago, Madrid és Tokió előtt. A rendőrség azt közölte, hogy egy “nemzetközi korrupciós hálózat” ügyében nyomoznak, amely arra jöhetett létre, hogy “szavazatokat vásároljon a NOB által a 2016-os Olimpiai Játékok rendezővárosának kiválasztására szervezett voksoláson”. Az ügybe belekeveredett Papa Massata Diack, Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség akkori elnökének, egyben a NOB tagjának fia is. Papa Massata Diack a gyanú szerint másfél millió dollár kenőpénzt fogadott el Arthur Soares brazil üzletembertől, cserébe a Rióra leadott szavazatért. “Komoly intézkedéseket hoztunk azért, hogy a lehető legjobb körülmények között, a legszigorúbb szabályok mellett lehessen pályázni a 2016-os olimpiára. De semmilyen szervezet nem lehet korrupciónak, s az ebből származó bizonyítékoknak rejtekhelye” – tette hozzá Bach, aki bejelentette, hogy Diack elvesztette tiszteletbeli NOB-tagságát.

A 131. kongresszus, amelyet “történelminek” minősített az olimpiai mozgalom német vezetője, szerdán veszi kezdetét és oda kell ítélnie egyszerre a 2024-es és a 2028-as olimpiai játékok rendezési jogát is, ami Bach szerint “az arany középút”. “Ebben az elkövetkező periódusban, a NOB profitálni fog a következő 11 év stabilitásából” – mondta az elnök. Az ellenére, hogy számos város, így Hamburg, Róma és Budapest is visszalépett a 2024-es kandidálástól, Thomas Bach úgy véli, hogy nem vesztették el Párizs és Los Angeles személyében a “két tökéletes pályázatot”. A német vezető egyébként vasárnap Los Angelesbe, szeptember 21-én pedig Párizsba utazik, hogy személyesen tekintse meg a két jövőbeli rendező várost.

Feszültségek a pjongcsangi téli olimpia körül?

Ugyan a szerdán kezdődő limai kongresszuson több örömteli döntést is meg fognak hozni a NOB tagjai, a szervezetnek szembe kell néznie a Koreai-félszigeten uralkodó feszültséggel is, miközben már csak öt hónap van hátra az észak-koreai határtól mindössze 80 kilométerre található dél-koreai síparadicsomban, Pjongcsangban rendezendő téli olimpia megnyitójáig. Bach erre a helyzetre is kitért a sajtó előtt: “Kapcsolatban vagyunk az érintett kormányokkal. Kijelenthetem, egyelőre semmilyen olyan körülmény nem merült föl, amely kétségeket szülhetne a 2018-as játékok megrendezése kapcsán”. A német vezető szerint “nincsen közvetlenül a Játékok biztonságát fenyegető tényező”, s reméli, hogy az ENSZ égisze alatt sikerül elérni, hogy legalább az olimpia idejére “tűzszünet” kötessen a felek között. Egy kicsivel korábban Li Hi-bjom, a dél-koreai szervezőbizottság elnöke kijelentette, hogy nincs B-tervük, mivel bíznak abban, hogy az olimpiát “tökéletes biztonság” mellett tudják lebonyolítani. Thomas Bach sajtótájékoztatója végén azt is bejelentette, hogy a NOB egy millió eurót ajánlott fel az Irma hurrikán által kvázi teljesen romba döntött szigeteknek a helyreállításra.

Leave a Reply