Elszabadította az indulatokat a videóbíró Olaszországban

Az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalában, a Serie A-ban ettől a szezontól alkalmazzák a videóbíró-asszisztens rendszert. Három forduló telt el a bajnokságból, s egyelőre komoly kételyek merültek fel az új technológiával kapcsolatban, amely több esetben sem tudott gyorsan döntést hozni kérdéses szituációkban, s emiatt többen a szisztéma visszavonását követelik.

A videóbíró megosztja Olaszországot. Komoly vitákat generál egy olyan országban, ahol a labdarúgás egy vallás. Három forduló után, a videóbíró-asszisztens rendszer (VAR) nem igazolta a hozzá fűzött reményeket. Messze nem igazolta. “Így nem szeretem a VAR-t. Azt gondolom, ki kell iktatnunk ezt a szörnyjátékvezetőt, mert a labdarúgás nem vízilabda”. – dühöngött Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa még csapata első fordulóbéli, Cagliari elleni mérkőzése után. Tény és való, hogy a videóbíró-rendszer még mindig akadozva működik talján barátainknál, ami oda vezethető vissza, hogy még idő kell az amúgy is még tesztidőszakban lévő alkalmazás optimális működésének elérésére. A kritikák középpontjában a bírói trió által a felvételek megnézésére, és a megfelelő döntés meghozatalára fölhasznált idő nagysága áll. Ezt az időt a kelleténél sokkal többnek és nagyon túlzónak minősíti az olasz sportsajtó és több szakmabeli is. Ennek eredményeként a megszokottnál jóval nagyobb mértékű hosszabbítások és rengeteg üres játékidő jellemzik a bajnoki meccsek többségét, amely sok esetben alaposan megtörte a játék ritmusát. Rögtön az első fordulóban láthattunk példát erre, amikor Ceccherinit, a Crotone védőjét kiállították az AC Milan ellen. A játékvezetőnek három hosszú perc és sok hezitálás után sikerült eldöntenie, hogy piros lapot mutat fel a játékosnak. Mindezt egy addigra a várakozás miatt nagyon idegessé vált calabriai közönség előtt tette. S ez nem egyedi példa.

A videóbírót a gólok érvényességének és a büntetők, illetve piros lapok jogosságának megállapítására is lehet használni, azonban e tekintetben is megmutatta képességének határait a Calcio első fordulóiban. Erre jó példa az augusztus 26-án játszott Genoa-Juventus mérkőzés, amelyen az új technológia által nyújtott lehetőséggel élve adott tizenegyest a játékvezető a hazaiaknak, amely jogos is lett volna, ha a genovai csapat azon játékosa, aki elszenvedte a szabálytalanságot, nem lett volna a pályán kívül, amikor faultolták… Ez a részlet messze nem anekdotikus, de a bíró mégsem látta. Másik példa a Roma és az Inter mérkőzése a második fordulóból. Diego Perottit, a fővárosiak középpályását elsodorta Milan Skriniar, a milánóiak hátvédje. Első ránézésre nyilvánvaló szabálytalanságról beszélhetünk, de a találkozó sípmestere nem volt hajlandó igénybe venni a VAR szolgáltatásait, ehelyett az asszisztenssel kommunikált a fülesen keresztül, s ez alapján döntött úgy, hogy nem ítél semmit. Ez az eset azt bizonyítja, hogy a videóbíró-rendszer nem képes a bíráskodás problémáit teljesen megoldani.

Megőrül az olasz közvélemény a VAR-tól

Két olyan játékhelyzet is volt, amelynek elbírálása kapcsán a VAR használata ellen emelt szót a Corriere dello Sport című napilap a Farkasok és a kék-feketék közötti találkozó másnapján. “Nem a VAR-ra” – állt a sportújság címlapján.

Az viszont más kérdés, hogy a 2017/18-as szezontól bevezetett új rendszer ugyan néhány hibával működik, de támogatói bíznak abban, hogy hamarosan teljes siker lesz. Kevesebb tiltakozás lesz a játékosok részéről egy-egy általuk kifogásolt bírói döntéssel szemben, a játékvezetőket jobban fogja tisztelni mindenki, s a sípmesterek is kevesebbet fognak hibázni. Ez lenne a jövő. S lehet, hogy az is lesz, mivel felmérések szerint az olasz szurkolók abszolút nem ellenzik, sőt, kifejezetten támogatják a videóbíró-rendszert. A Gazzetta dello Sport közvélemény-kutatásán a szavazók 79%-a úgy nyilatkozott, hogy nem volt hiba az új szisztéma bevezetése, mivel szükség van rá, mert bizonyos “méltányosságot” garantál. Ez az eredmény valamennyi ideig elég lehet ahhoz, hogy lenyugtassa a régi idők nosztalgikus szakembereit, akik ellenségesek voltak az új reformmal. “Van egy bizonyos érettség a tifosi részéről, amelyet a labdarúgó-közélet azon szereplőinek pedagógiai célzatú nyilatkozatai is alátámasztanak, akik értékelik az eszközt, és szeretnének időt adni arra, hogy kijavítsák benne az összes hibát”. – mondta Thierry Cros, a Le Figaro olasz labdarúgással foglalkozó újságírója.

Ha a VAR jelenléte még nem is eredményezett egyöntetű támogatást Olaszországban, de mindenképpen időre lesz szükség ahhoz, hogy a Calcio játékosainak mentalitása illeszkedjen a rendszer működéséhez. Meglátjuk, hogy mikor fog eljönni ez a pillanat…

Leave a Reply