Cigányozás és durva szóváltás a tbiliszi sakkvilágkupán

A sakkozók Világkupa-sorozatának harmadik állomásán, a grúziai Tbilisziben a kanadai Anton Kovaljovot nem megfelelő öltözködés miatt kizárták a tornáról. Legalábbis így tudtuk eddig. Aztán maga az érintett bővebb beszámolót adott, amiből egy nagyon csúnya történet rajzolódik ki – számol be róla az Origo. Zurab Azmaiparashvili grúz nagymester, a torna főszervezője egyszerűen leordította Kovaljov fejét, amikor kifogásolta a játékos öltözetét, de ha ez még nem lett volna elég, nemes egyszerűséggel cigánynak minősítette a sportolót, aki nem tett panaszt a történtek miatt, hanem inkább fogta magát és hazarepült.

Vasárnap elsőként az Origo számolt be róla, hogy a sakkozók Világkupa-sorozatának harmadik állomásán a nemzetközi szövetség (FIDE) ruhakódja ellen vétő Kovaljovot nem engedték asztalhoz ülni. A rendelkezésre álló forrás azonban nem bontotta ki a történet minden szálát. Nem úgy az ukrán születésű, korábban még argentin színekben versenyző 25 éves nagymester, aki a Facebook-oldalán írta le, hogy mi is történt pontosan Tbilisziben.

“A dolog nem a rövidnadrágról szólt – kezdi hosszú bejegyzését Kovaljov. – Amikor az asztalhoz értem, a mérkőzésvezető szólt, hogy öltözzek át (ez volt az első ilyen eset). Mondtam neki, hogy nincs nálam hosszúnadrág. Ez után azt kellett látnom, hogy fehér helyett a fekete bábukhoz kellene leülnöm, ami totális meglepetés volt számomra.”

De egy rövid vitát követő egyezkedés végén mindenki jobb belátásra tért.

Ekkor jött Zurab (Azmaiparashvili, grúz nagymester, a torna főszervezője), agresszív volt, kiabált velem, és rasszista megjegyzések kíséretében cigánynak nevezett, többször is említve, hogy meg fog büntetni a FIDE.”

Kovaljov próbált védekezni, mégpedig azzal, hogy korábban már többször megkérdezte, hogy rendben van-e a szerelése, és mindannyiszor azt mondták neki, hogy igen.

“Zurab erre arrogánsan azt mondta, hogy nem érdekli, itt ő a főszervező. Ekkor már tényleg ideges lett, és megkérdeztem, hogy miért beszél velem ilyen stílusban? Mire azt mondta, azért, mert cigány vagyok.”

A mérkőzést felvezető abszurd közjáték után fel sem merülhetett, hogy Kovaljov asztalhoz üljön. “Mégis mit tettek volna az én helyemben? Legtöbben nyilván behúztak volna neki egyet, de legalábbis visszaszóltak volna neki. Én inkább úgy döntöttem, hogy távozok.”

Kovaljov a rend kedvéért azt is tisztázza, hogy azért nincs rendes hosszúnadrágja, mert felkapott magára néhány kilót, és kihízta a nadrágjait, de, ha korábban szólnak neki, elugrott volna egy plázába bevásárolni, ehelyett viszont úgy bántak velem, mint a szeméttel. Teljesen kész voltam, hogy így bántak velem, és, hogy nyilvánvalóvá tették, csinálhatok bármit, meg fog büntetni a FIDE. Úgyhogy inkább elhagytam a helyszínt, mielőtt valami hülyeséget csinálnék.”

Kovaljov leszögezte, nem fog lépéseket tenni, és a rajtpénzről is lemondva, inkább visszatér Kanadába.