A Manchester City hatékonysága drágább, mint a PSG-é

Ha az egész azért lett volna, hogy az európai kluboknak demonstrálniuk kelljen hatalmukat, akkor az idei nyári átigazolási időszak kitett magáért. A Nemzetközi Sporttanulmányi Központ (CIES) kutatása szerint a Manchester City dominálta az európai focicsapatok költekezési rangsorát a merkátó idején, de a Neymart rekordáron szerződtető Paris Saint-Germain sem sokkal marad el az angol egyesület mögött.

A Nemzetközi Sporttanulmányi Központ, amelyet 2005-ben hoztak létre, és amely elsősorban a labdarúgás statisztikáinak elemzésére szakosodott kutatócsoport, hétfőn közzé tette az idei nyári átigazolási szezonról szóló tanulmányát, benne az európai topbajnokságok klubjainak ún. hatékonysági értékét összegző kimutatással. Ez utóbbiban egy rangsort is találunk, amely a legtöbbet költő egyesületeket sorolja föl úgy, hogy csapatonként az összes, idén nyáron szerződtetett játékos vételárát figyelembe vették. Ez azt mutatja, hogy a Paris Saint-Germain és a Manchester City vezeti a legnagyobb európai klubok kiadási rangsorát. Az igaz, hogy a PSG-nek Neymar és Kylian Mbappé leigazolásával jóval nagyobb médiafigyelmet sikerült generálnia, mint az angol klubnak, azonban a Manchester City így is több pénzt adott ki új labdarúgók megszerzésére. “A labdarúgás történetében soha egyetlen klub sem adott ki annyit új játékosok igazolására, mint a Manchester City idén.” – közölte a kutatóközpont a tanulmány eredményeit ismertető kiadványában. A Városlakók csapata vált ebben az évben az átigazolásokra a legtöbb pénzt kiadó klubbá, mivel 853 millió eurót költött erre a célra. A PSG csak hajszállal maradt el az angoloktól, mivel 850 millió eurót adott ki új labdarúgókra, ebből csak 395 milliót ebben az évben. Kijelenthető, hogy Neymar 222 millió euróért és Kylian Mbappé 180 millió euró + bónuszokért történt szerződtetése jelentősen fölemelte a francia főváros csapatának hatékonysági értékét. Az igazolások összkiadásai a legtöbb klubnál közel hasonló mértékben nőttek tavalyhoz képest. A Manchester City 242 millió euróval többet adott ki új focisták odacsábítása érdekében, mint 2016-ban. A legnagyobb növekedést ezen a téren viszont a PSG érte el.

Párizs és Manchester, különböző stratégiák

Angol részről Pep Guardiola vezetőedző már most pozitívan értékeli az átigazolásokat: “Megkíséreltük a lehető legjobb átigazolási időszakot megcsinálni az új szezonra, és hamarosan látni fogjuk, hogy végződött a piac számunkra”. Az új szerzemények között vannak Manchesterben olyan játékosok, mint Benjamin Mendy, Kyle Walker, vagy Bernardo Silva, akikért 57,5, 57 és 50 millió eurót költöttek. Ezek a játékosok együtt egy szolíd védelmet építhetnek föl ebben az évben, amikor mindenki többet vár a Citytől az enyhén szólva sem sikeres előző idény után. A CIES azt is megállapította, hogy a Manchester City megdöntötte a klubok pénzügyi mérlegére vonatkozó rekordot, amelyet tavaly a szomszéd, a Manchester United állított föl 718 millió euróval.

A párizsi klub meg akarta adni a módját annak, hogy följebb zárkózzon a nagy európai egyesületek között, s ez sikerült is, hiszen a kiadási rangsorban a hatodik helyről fölugrott a második pozícióba. Mindazonáltal, a nyári átigazolási időszak elemzése lehetőséget adott annak megállapítására is, hogy Franciaország volt a középpontban, ha az utolsó két évet kell nézni. A Paris Saint-Germain csillagászati összegekért szerezte meg Neymart és Mbappét, míg tavaly Paul Pogba 120 millió euróért ment a Juventustól a Manchester Unitedhez, ami akkor ugyancsak történelmi rekordnak számított.

Az angol klubok dominálnak

A tanulmány fölállította a bajnokságok költekezési rangsorát is. 5,7 milliárd eurós eredményével a Premier League vezeti a ligák összevetését, miközben az olasz Serie A 2,4 milliárddal áll a második helyen. Mögötte a spanyol La Liga fér még föl a dobogóra 2,2 milliárd euróval. Mindazonáltal, a Real Madrid 138, a Bayern München 7 milliárd euróval kevesebbet adott ki alkalmazotti bérekre. A negyedik helyen a német Bundesliga áll, a francia Ligue 1 pedig az ötödik. Ez utóbbi bajnokság azonban 78 százalékkal tudta növelni kiadásait, elsősorban a PSG és a Monaco pénzszórásának köszönhetően. Az, hogy az a rengeteg erőfeszítés, amit több klub is tett kerete megerősítése céljából, mennyire fog beválni, hamarosan kiderül…

Leave a Reply