Tíz évvel ezelőtt menetelt a US Openen Szávay Ágnes

A 2007-es amerikai nyílt teniszbajnokság volt mindmáig az utolsó Grand Slam-torna, ahol felnőtt egyéniben egy magyar játékos igazán maradandót tudott alkotni. Szávay Ágnes a kereken tíz évvel ezelőtti versenyen meg sem állt a legjobb nyolcig, ahol csak az akkoriban a legjobbak közé tartozó Szvetlana Kuznyecova parancsolt megálljt neki. Ágnes ezután már nem tudott hasonlóan kiemelkedő teljesítményt fölmutatni, s azóta már visszavonult a profi játéktól, és ma edzőként próbálja megállni a helyét, de erre a szereplésére mindörökké büszke lehet ő is és mi is. Ezt idézzük fel ebben a cikkben.

Szávay Ágnes a 2000-es évek legnagyobb ígéretének számított a magyar teniszben, hiszen már a juniorok között is több nagy eredményt mutatott fel. 2005-ben megnyerte a Roland Garros junior egyéni és páros versenyét is, Wimbledonban szintén győzött párosban. Ezután a felnőttek között kezdett játszani, és mind a 2005-ös, mind a 2006-os esztendő bíztató eredményeket hozott számára. 2005-ben az olaszországi Modenában rendezett ITF Tour-bajnokságon egyesben az elődöntőbe jutott, ahol csak a nála több mint tíz évvel idősebb Tathiana Garbin győzte le. Idáig viszont többek között Francesca Schiavonén keresztül jutott el. A franciaországi Dinanban és a belgiumi Hasseltben is döntőbe jutott párosban a holland Michaella Krajicek oldalán. Előbbi helyen győztek, utóbbin vesztettek. 2006-ban Bogotában egyéniben a második körig jutott, párosban a német Jasmin Wöhr oldalán finálét vívott. Ugyanebben az évben mind az Ausztrál Open, mind a Roland Garros selejtezőjében elvérzett, de a franciaországi Vittelben Julija Bejhelzimer oldalán ITF-tornát tudott nyerni.

Így jött el a 2007-es esztendő a kiskunhalasi születésű teniszező számára. Szávay Ágnes még 2006 második felében a Vasas igazolt játékosa lett, szerződtetésének viszont feltétele volt, hogy egy év leforgása alatt bekerüljön a WTA-világranglista legjobb 128 helyezettje közé. Ez minden bizonnyal sikerült is volna, amennyiben 2006 nyarán nem diagnosztizálnak nála egy mononukleózist, ami miatt fél évet ki kellett hagynia. 2007 tavaszán visszatért, és gyorsan újra belelendült a játékba. Több nála erősebb ellenfél ellen aratott győzelme jelezte: nagy esélye van arra, hogy betörjön a világranglistán a top százba. Először a palermói WTA-torna megnyerésével hívta föl magára a hazai és a nemzetközi tenisztársadalom figyelmét, mivel ez volt első felnőtt WTA-győzelme. Az első nagy sikerét azonban a new haveni Tier II-es tornán érte el, ahol a selejtezőből egészen a döntőig menetelt, s ott csak az első kiemelt Szvetlana Kuznyecova személyében talált legyőzőre, miután 6-4, 0-3-as állásnál hátsérülés miatt föl kellett adnia a meccset. Nyolc nap alatt nyolc mérkőzést játszott és a torna során ráadásul – pályafutása során először – legyőzött egy, akkoriban a világranglistán a top tízben helyet foglaló játékost Daniela Hantuchova személyében.

Ez a sikere közvetlenül a US Open előtt történt, s ezzel megérkezünk megemlékezésünk tárgyához, az amerikai nyílt bajnoksághoz.

Szávay Ágnes egyből a főtáblán kezdhette meg szereplését New Yorkban, mivel a világranglista 31. helyezettjeként érkezett az amerikai metropoliszba. Az első fordulóban a rangsorban a 113. helyen álló, s a selejtezőből följutó német Sandra Klöselt gond nélkül, 6:1, 6:2-re verte úgy, hogy mindössze három gémet vesztett el. A második fordulóban a korábbi párospartner, a holland Michaella Krajicek várt a magyar lányra, aki az olasz Briantit hasonlóan könnyedén búcsúztatta a nyitó fordulóban. Az akkor még csak tizennyolc éves Szávay Ágnes úgy kapta ellenfélül Krajiceket, hogy amikor a kiemelési rendet elkészítették, még a magyar előtt volt, amikorra viszont a verseny elkezdődött, már mögötte.

A mérkőzés arra tökéletes lehetett, hogy hátsérülése után Szávay Ágnes lemérje képességeit, mennyire van jó erőben, illetve mennyit vettek ki belőle a kezelések. Úgy látszott, semmi baja, riválisa második adogatójátékát elnyerte, a lehengerlő folytatás azonban nem következett, sajátját is elveszítette.

5:5-ig fej-fej mellett haladtak, akkor ismét elvette ellenfele szerváját, a játszmáért adogathatott, de nem tudott élni a lehetőséggel. A rövidítésben aztán nagyon koncentrált, és négy pontnál állva hagyta a hollandot, vagyis megszerezte az első szettet.

Mindez akkora erőt adott neki, hogy a másodikban gyorsan elhúzott 3:0-ra. Az előnyét pedig hol könnyű, nullára nyert – mint például az utolsó -, hol izzasztó gémekkel megőrizte, így a harmadik fordulóba került.

Itt a hetedik kiemelt Nagyja Petrova volt az ellenfele, aki egy szoros és egy sima játszmában verte az ugyancsak orosz Rogyionovát. A huszonöt éves Petrova volt már a harmadik is a ranglistán, 2004-ben és 2005-ben a negyeddöntőig jutott a US Openen, most ezt a tervét Szávay Ágnes készült keresztül húzni.

A mérkőzésre 2007. szeptember 1-jén került sor. Mint írtam, Petrova a torna hetedik kiemeltje volt, s a világranglistán is a nyolcadik pozícióban állt. A verseny korábbi szakaszában a svájci Bacsinszky Tímeát, és ahogy említettem, honfitársát, Anasztaszija Rogyionovát győzte le, mégpedig mindkét esetben játszmaveszteség nélkül. Ez volt tehát az első igazán komoly erőpróba Ágnes számára, aki azonban nem föltartott kezekkel lépett a kemény pályára.

A világranglistán 31. Szávay Ágnes az első szettben 1:1-nél vette el először ellenfele adogatását, majd 5:2-re is vezetett, ám a csípőjét fájlaló Petrova ezután két játékot is hozott. Szávay Ágnes végül “kiszerválta” az első szettet, amely mindössze 34 perc alatt lett 6:4-re az övé.

A folytatásban 4:4-ig fej fej mellett haladt a két játékos, ám ekkor ismét az összesen hét ászt bevágó magyar vette el riválisa adogatását, majd négy bréklabdát hárítva hozta saját szervagémjét, és nyert, megint 6:4-re. Bejutott a legjobb 16 közé, amellyel élete legjobb eredményét érte el.

Szávay Ágnes a nyolcaddöntőben a világranglista 50. helyén álló Julija Vakulenkóval találkozott. Az ukrán lány nem volt kiemelt, az első fordulóban a szlovák Daniela Hantuchovát verte, a másodikban a horvát Jelena Kostanic Tosicot, a harmadikban az orosz Maria Kirilenkót. Szávay Ágnes győzte már le a 2007-es US Openen Vakulenkót: a cseh Vladimira Uhrilova oldalán a páros első körében a Vakulenko-Liga Dekmeijere kettőst búcsúztatta két rövid játszmában.

A 18 esztendős solvadkerti tehetség élete legjobb Grand Slam-szereplését érte el azzal, hogy bejutott a legjobb nyolc közé a US Openen. A magyarok közül utoljára Mandula Petrának sikerült negyeddöntőbe jutni GS-tornán, ő a 2001-es Roland Garroson élte túl a negyedik fordulót. Szávay Ágnes nem kezdett valami jól Julia Vakulenko ellen, a 24 éves ukrán ugyanis villámgyorsan elhúzott 2-0-ra.

Szávay Ágnes keze nem remegett meg, egyenlített, majd hozta saját adogatását, így már nála volt az előny, majd 4:3-nál újra brékelt, ennek köszönhetően már a szettért szerválhatott. Vakulenko keresztülhúzta a számításait, és feljött 5:4-re, Ági azonban gyorsan visszaadta a kölcsönt, azaz a mérkőzés során harmadszor is elvette ellenfele szervajátékát, ezzel 43 perc alatt 6:4-re megnyerte az első szettet.

A folytatásban 3:3-ig fej-fej mellett haladtak, majd a következő négy gémben egymás adogatásaiból éltek a felek, és mivel 5:5 után mind a ketten hozták saját adogatásukat, következhetett a rövidítés. A „szétlövésben” egyértelműen a magyar volt a jobb, öt meccslabdára tett szert, és 6:1-nél eleresztett életerős szerváját Vakulenko képtelen volt visszaütni a pályára. A világranglistán 31. Szávay Ágnes mindössze 1 óra 44 perc alatt jutott a negyeddöntőbe. Ezidáig sem egyesben, sem párosban nem veszített szettet a 2007-es US Openen. Következő ellenfele a 2004-ben bajnok, abban az évben negyedik helyen kiemelt Szvetlana Kuznyecova volt, aki pár héttel korábban legyőzte Ágit a new haveni torna döntőjében, mivel a magyar lány hátsérülés miatt föladni kényszerült a mérkőzést.

Szávay Ágnes karrierjének legfontosabb mérkőzésére szeptember 5-én, magyar idő szerint kora este került sor. Addigra már akkora érdeklődés övezte idehaza is a fiatal tehetség diadalmenetét, hogy a tornát eleve közvetítő Eurosport mellett a Magyar Televízió is műsorára tűzte az összecsapást.

Szávay Ági volt az egyetlen amerikai nyílt teniszbajnokság nõi mezõnyében, aki nem kiemeltként került a nyolc közé, míg a negyedik helyen kiemelt Kuznyecova két évvel korábban már elhódította a US Open-elsõséget. Minden bizonnyal az sem kedvezett − new yorki idõ szerint szerda kora délután − Áginak, hogy elsõ alkalommal játszott a 24 ezer (!) nézõt befogadó centerpályán, ami méreteivel mindenképpen meghökkentõ lehetett az az év májusában érettségizett magyar lánynak.

Sajnos nem indult jól a mérkõzés, mert Szávay Ági rögtön elveszítette az adogatását. Azután az elsõ játszmában 1:3-as állásnál csillant fel a remény, hogy fel tud zárkózni, azonban döntõ helyzetekben hibázott a Vasas versenyzõje, így gyorsan kialakult az elsõ játszma Ági szempontjából 1:6-os eredménye.

Ezt követõen abban reménykedtünk, hogy a magyar lány akklimatizálódott a hatalmas centerpályához, másrészt abban bíztunk, elfelejtette, mi történt az elsõ játékban. Ez majdnem így történt. De ki kell mondani, Ágnes nem fogott ki jó napot, Kuznyecova viszont hihetetlenül koncentráltan játszott. Fontos pillanatokban hibázott Ági, és jóval több ki nem kényszerített hibát követett el, mint orosz ellenfele. Igaz ugyan, hogy több ászt ütött, mint Kuznyecova. Bár az utolsó pillanatig reménykedtünk, de végül, ha jóval szorosabb küzdelemben is, de a második játszmát is Szvetlana Kuznyecova nyerte, szám szerint 6:4-re.

Mégsem vallott szégyent a magyar lány, aki 1 óra 7 perces mérkõzésen kapott ki a szentpétervári játékostól. Szávay Ágnes az amerikai nyílt teniszbajnokságon egy határozott belépõvel szimbolikusan is letette a névjegyét. A világ közvetlen élmezõnyéhez csatlakozott. A világranglistán az év végére a 20. helyig jött fel, ami mondani sem kell, élete legjobb helyezése volt. Sokakban visszaadta a hitet azt illetően, hogy a régen szebb éveket megélt magyar teniszsportnak ismét lehet egy klasszis játékosa, aki bármelyik Grand Slam-tornán veszélyes lehet bárkire, ráadásul nem csak egyesben, de párosban is. A 2007-es US Opent egyébként végül a belga Justine Henin nyerte, miután 6:1, 6:3-ra verte a döntőben éppen Szvetlana Kuznyecovát.

Szávay Ágnes a 2008-as évben is tudott még jó eredményeket fölmutatni.

Az évet Ausztráliában kezdte, a 175 ezer dollár összdíjazású, keménypályás Tier III-as női tenisztornán, Gold Coastban. Egyesben nyolcadik kiemeltként már az első körben búcsúzott, miután 3-6, 7-5, 6-2-re kikapott a selejtezőből feljutott ukrán Juliana Leonyigyivna Fedaktól. Párosban az előző évi tornagyőztes orosz Gyinara Szafina oldalán azonban harmadik kiemeltként az elődöntőben legyőzték az első kiemelt, világranglista-vezető Cara Black–Liezel Huber-párost, majd a döntőben 6-1, 6-2-re verték a második kiemelt Jen Ce–Cseng Csie kínai párost.

Az Ausztrál Openen 20. kiemeltként már az első fordulóban búcsúzott, azonban a párizsi Tier II-es tornán úgy tűnt, sérülése után sikerült visszanyernie korábbi formáját. 7. kiemeltként, többek között a 4. helyen kiemelt Jelena Gyementyjeva és a 2. helyen kiemelt Daniela Hantuchová legyőzésével egészen a döntőig menetelt, ahol szoros mérkőzésen 6-3, 2-6, 6-2-es vereséget szenvedett az első helyen kiemelt Anna Csakvetadzétól.

Az év első salakos tornáján, a Tier II-es Amelia Islanden a negyeddöntőig jutott, ahol a korábbi világelső Lindsay Davenporttól kapott ki. Ezután a 13. helyre került a világranglistán, ami pályafutása legjobb helyezése volt. Következő tornáján, a szintén salakos charlestoni Tier I-es viadalon többek között páros partnerét, Gyinara Szafinát legyőzve jutott be a negyeddöntőbe, ahol azonban útját állta a feltörekvő fiatal francia tehetség, Alizé Cornet. Berlinben eljutott élete második Tier I-es negyeddöntőjébe, ahol a sötétedés miatt két napig húzódó, háromszettes meccsen kikapott a világranglista 2. helyén álló, címvédő Ana Ivanovićtól. Az ezt követő, szintén Tier I-es római tornán az 1. fordulóban legyőzte a kínai Jen Ce-t, a 2. körben azonban vereséget szenvedett a hazai pályán versenyző Sara Erranitól. A Roland Garroson 12. kiemeltként indult, az első fordulóban a japán Morita Ajumi három szettben, a második fordulóban a német Sabine Lisicki ellen kettőben jutott tovább. A harmadik fordulóban zsinórban a harmadik 18 éves ellenfele, a napjainkban az élmezőnyhöz tartozó cseh Petra Kvitová ellen viszont már nem tudott győzni, három szettben kikapott. Párosban Gyinara Szafina oldalán a 3. körig jutott, ahol az ukrán Aljona Bondarenko–Katerina Bondarenko párostól szenvedtek vereséget. Wimbledonban a negyedik fordulóig jutott egyéniben, ahol a kínai Cseng Csiétől szenvedett vereséget. A budapesti első fordulós vereség utáni héten Bad Gasteinben az elődöntőig jutott. A szezon hátralévő tornáin, köztük a US Openen és a pekingi olimpián pedig az első, vagy a második forduló jelentette számára a végállomást.

2009-ben sikerült megnyernie a budapesti tornát, s az azévi Roland Garroson Venus Williamset is megállította a harmadik fordulóban. 2010-ben megvédte budapesti címét, s a prágai WTA-tornán sem talált legyőzőre egyesben. 2011-től sajnos már nem tudott igazán a játékra koncentrálni, évek óta tartó hátfájdalmai már annyira hátráltatták a játékban, hogy korábbi párostársa, Gyinara Szafina közvetítésével eljutott egy nemzetközileg elismert madridi orvoshoz, aki fáradásos törést állapított meg az ötödik csigolyájában. Ágnes szteroidinjekciót is kapott, majd elindult néhány versenyen, de nem tudott komolyabb eredményeket elérni.

Idén júliusban interjút adott az Origo hírportálnak, amelyben így beszélt a problémáiról:

“Amikor Spanyolországban kiderítették, hogy mi a baja a derekamnak és elmondták, nem csak el van repedve két csont, de el is van törve, ami nagyon súlyos, akkor még mindig bíztam a felépülésben, a visszatérésben. Kihagytam fél évet, nagyon sokat rehabilitáltam és elkezdtem újra játszani. Ez volt a londoni olimpia, majd elmentem az amerikai versenyekre, de ott, a US Openen tudatosult bennem, hogy igaziból itt nincs tovább. Nagyon sok országban jártam specialistáknál, azt mindenki mondta, hogy az élsportot hagyjam abba, de nem mindenki javasolta a műtétet. Leálltam, leépült az összes izmom, mert a gyógytorna még sem az, mint amikor napi hat órát edz az ember. Végül így is egyre rosszabb lett, ezért megműttettem, de sajnos egyáltalán nem lett jobb. Nagyjából ugyanolyan, vagy még rosszabb a derekam most is, mint korábban. De persze megfordult a fejemben, hogy ha hibátlanra sikerült volna a műtét, akkor még mindig játszanék.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy genetikai okok, vagy a késői pontos diagnózis vezetett oda, hogy ez a sérülés kialakult, Szávay Ágnes annyit felelt: “Nem születési rendellenesség. A terhelés miatt repedt el két csigolyaívem. Ilyen több teniszezővel is történt már, csak általában rögtön észre veszik, és a megfelelő kezeléssel, terápiával magától összeforr, mint egy rendes csont. De nálam nem vették észre, három évig úgy versenyeztem, hogy el volt repedve a két csigolyaívem. Mire kiderült, már nem lehetett visszafordítani.”

Az év májusában bejelentette, hogy fél évig nem fog játszani teljes rehabilitációja érdekében. 2012-ben elindult a londoni olimpián, ám a brit Elena Baltacha az első körben legyőzte. Szávay Ágnes 2013. február 6-án, mindössze 24 évesen bejelentette, hogy egészségügyi okok miatt felhagy a professzionális teniszezéssel. 2013 júniusában volt iskolájának, a Facultas Humán Gimnáziumnak ajándékozta teniszütőjét, ezzel is kifejezve elismerését és tiszteletét az iskola felé.

Ági azóta elsősorban gyerekeket tanít teniszezni: Imádom a gyerekeket, nagyon szeretem őket tanítani. Nagyon jó nézni őket, ahogy fejlődnek, ahogy szeretik a teniszt. Nem feltétlenül az a célom, hogy élsportolókat neveljek, inkább olyan gyerekeket, akik megszeretik annyira a teniszt, hogy életük végéig kitartanak mellette.”

Itt tart tehát Szávay Ágnes élete, annyi azonban biztos, hogy a tíz évvel ezelőtti US Open-menetelésre szívesen emlékszik vissza ma is és valószínűleg ez mindörökké egy felejthetetlen élmény lesz számára. De nem csak számára, hanem mindazoknak is, akik annak idején láthatták ezt a fantasztikus szereplést.

Leave a Reply