Foci: Első alkalommal fog nő bíráskodni egy topligában

Sporttörténelmi mérkőzést rendeznek vasárnap délután a berlini olimpiai stadionban: első alkalommal fog egy női sípmester meccset vezetni egy európai férfi labdarúgó-topbajnokságban, mivel Bibiana Steinhaus lesz a Hertha Berlin-Werder Bremen német bajnoki találkozó játékvezetője. A nagy debütálásra már készül a helyi közvélemény és a házigazda fővárosi klub is, amely félezer jegyet ajándékozott hölgyek számára azért, hogy a helyszínen tekinthessék meg a nagy meccset.

Egyszerű bajnoki mérkőzésnek kellene lennie a Hertha Berlin és a Werder Bremen találkozójának a Bundesliga harmadik fordulójában, vasárnap délután. Azonban első alkalommal fog jó eséllyel előfordulni az, hogy a nézők tekintete kevésbé a meccsre, mint inkább a játékvezetőre fog terelődni, utóbbi ugyanis első alkalommal egy nő lesz. Bibiana Steinhaus ezen a mérkőzésen fog debütálni a német férfi bajnokságban. A nagy hírt először a Bild és a Die Welt német napilapok írták meg a hazai szövetségre hivatkozva, amely később megerősítette az információt.

A szezon előtt, Steinhaus bekerült az első osztály 23 főt számláló játékvezetői keretébe, amire korábban még nem volt példa. A 38 éves, civilben rendőrtisztként dolgozó bíró tíz éve vezet meccseket a másodosztályban, s most jött el az ideje annak, hogy a férfi labdarúgásban is a legmagasabb szinten bizonyítson, miután a női fociban már szinte mindent elért, amit egy sípmester csak kívánhat. Vezetett világbajnoki döntőt, Bajnokok Ligája-finálét, s az idén nyári Európa-bajnokságon is dolgozott a hölgyeknél. Az, hogy megkapta a vasárnapi mérkőzést, nem igazán nyűgözi le Bibiana Steinhaust, aki kijelentette, hogy “Számomra és játékvezető-kollégáim számára hosszú ideje nem nagy dolog, hogy egy nő vagyok, de el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a nagyközönség számára ez még egy valamifajta kivételes dolog lesz.”

A Hertha Berlin gúnyosnak ítélt kezdeményezése

A focitörténelmi találkozó alkalmából a berlini klub ötszáz férőhelyet biztosít féláron női nézők számára, hogy ők is a helyszínen tekinthessék meg az első, nő által vezetett férfi élvonalbeli bajnoki mérkőzést. A kezdeményezést szinte azonnal szexistának minősítették a kommentelők a közösségi oldalakon, a klub azonban védekezik, közölvén, hogy szeretnék “minden nőnek megadni a lehetőséget arra, hogy a helyszínen élje át ezt a történelmi eseményt”.

Tehát vasárnap Hertha Berlin-Werder Bremen német bajnoki találkozó az olimpiai stadionban, a 38 éves rendőrhölgy, Bibiana Steinhaus vezetésével!

Leave a Reply