Nyomozás indult korrupció miatt a tavalyi olimpia kapcsán

Nyomozást rendelt el a brazil rendőrség a tavalyi rio de janeirói nyári olimpiai játékok 2009-ben történt odaítélése kapcsán korrupció megalapozott gyanújával. A hatóságok kedden reggel házkutatást tartottak a Brazil Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökének lakhelyén. Időközben Franciaországban is zajlik egy nyomozás a 2016-os ötkarikás játékok helyszínéről döntő NOB-szavazáson történt állítólagos megvesztegetések miatt.

A brazil rendőrség kedden bejelentette, hogy nyomozást indított korrupció megalapozott gyanújával a 2016-os riói nyári olimpia odaítélésével kapcsolatos feltételezett vesztegetések ügyében, s a vizsgálat fényt deríthet arra, hogy igazak-e azok az állítások, amelyek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bizonyos tagjait megvesztegették a brazil vezetők annak érdekében, hogy Rióra adják szavazatukat a játékok helyszínéről döntő voksoláson. Helyi idő szerint ma kora reggel házkutatásokat tartottak a rendkívül előkelő Leblon carioca negyedben, többek között Carlos Nuzman, a Brazil Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökének, a 2016-os riói pályázat és szervezőbizottság vezetőjének otthonában is – számolt be róla a Globo televízió.

A brazil bűnügyi rendőrség nyomozói amerikai és francia kollégáik társaságában vonultak ki a sportvezető házához, hogy bizonyítékokat keressenek arra vonatkozóan, hogy Nuzman és emberei megvesztegettek-e bizonyos NOB-tagokat annak érdekében, hogy Rióra szavazzanak az olimpia helyszínéről döntő kongresszuson – áll a brazil hatóságok által kiadott közleményben.

Franciaországban is nyomoznak

Franciaországban már indított egy hasonló nyomozást a helyi pénzügyi ügyészség, amely ugyancsak a 2016-os nyári olimpiai játékok Rió de Janeirónak történő odaítélése kapcsán vizsgálódik korrupció gyanúja miatt. A brazil nagyváros 2009-ben, a NOB Koppenhágában tartott kongresszusán kapta meg a hét évvel későbbi, igen botrányos körülmények között megrendezett ötkarikás játékok rendezési jogát Madridot, Tokiót és Chicagót megelőzve.

Az amerikai adóhatóság által a francia igazságszolgáltatás részére átadott, és a Le Monde napilap által idén márciusban idézett dokumentumok szerint egy Matlock Capital Group nevű társaság, amely egy bizonyos Arthur Cesar de Menezes Soares Filho nevű brazil üzletember tulajdonában van, három nappal az olimpia rendezőjéről döntő szavazás előtt másfél millió dollárt utalt át egy Papa Massata Diack nevéhez fűződő céghez. A szenegáli a Nemzetközi Atlétikai Szövetség akkori elnökének, és a NOB egykori tagjának, Lamine Diacknak a fia. A brazil üzletemberről annyit lehet tudni, hogy bizalmasa volt Sergio Cabralnak, aki 2007 és 2014 között Rio állam kormányzója volt, nemrég azonban 14 év börtönre ítélték egy gigantikus méretű korrupciós botrány keretében Brazíliában.

2009. október 2-án – amikor a koppenhágai kongresszus Riónak ítélte a 2016-os olimpiát -, Papa Massata Diack, aki akkoriban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség befolyásos marketing-tanácsadója volt, 299.300 dollárt utalt át cégétől egy Yemi Limited nevű vállalathoz. A Le Monde a tavaly áprilisban kirobbant és Panama-iratok néven elhíresült globális offshore-botrány során kiszivárogtatott adatokból kiderítette, hogy a cég Frankie Fredericks egykori namíbiai atlétikai bajnok nevén van. Ő csak 2012-ben vált a NOB tagjává, úgyhogy három évvel korábban legfeljebb meggyőzni tudott akkori tagokat arról, hogy Rióra voksoljanak, mert anyagilag is jól járnak vele. Frankie Fredericks napjainkban az atlétikában dolgozik promóterként, azonban nemrég kizárták a nemzetközi szövetségből és a 2024-es olimpiai pályazatokat értékelő bizottság elnöki tisztségéről is le kellett mondania gyanúba keveredése miatt.

Leave a Reply