Nyomozás indult a Magyar Úszószövetség gazdálkodásának ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Magyar Úszószövetségnél (MÚSZ) történt gazdasági visszaélések ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – tudta meg a PestiSrácok.hu. Az ügyben egy magánszemély tett feljelentést azután, hogy egy átfogó vizsgálatnak köszönhetően kiderült, súlyos pénzügyi szabálytalanságokat követhettek el a szervezetnél Gyárfás Tamás hivatali ideje alatt.

Augusztus 25-én hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Magyar Úszószövetségnél (MÚSZ) történt korábbi gazdasági-pénzügyi visszaélések miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – tudta meg a PestiSrácok.hu. Június végén egy magánszemély tett feljelentést azután, hogy egy átfogó vizsgálat során kiderült, hogy súlyos pénzügyi szabálytalanságok történhettek a szervezetnél Gyárfás Tamás elnöksége idején. Az ügyben a IX. Kerületi Ügyészség először feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd végül az eljárás megindításáról döntöttek. Az ügyészség a hírportál kérdésére azt közölte, hogy a nyomozás határideje szeptember 27-e, amely szükség esetén meghosszabbítható.

Hogy jutottunk el idáig?

Mindennek előzménye, hogy az origo.hu információi szerint Bienerth Gusztáv egyik első intézkedése az volt a szövetség élén, hogy teljes pénzügyi és gazdasági átvilágítást rendelt el a Magyar Úszó Szövetségnél. Bienerth az egyik legnagyobb könyvvizsgáló céget, a Deloitte-ot bízta meg a vizsgálattal. Kiderült, hogy súlyos visszaélések, több tízmilliós túlszámlázások történhettek a Gyárfás-korszakban. Sőt, a cég szerint korábban már az ellenőrző testület is teljesen alkalmatlan volt és a könyvvizsgáló sem volt független. A szervezetnek nem volt belső ellenőrző szabályzata, több esetben szerződésszegések történtek. A Deloitte-jelentésben leírták, a szponzori pénzekből jutalékot osztottak, nem készítettek leltárt, értékaránytalan megállapodások születtek, visszafizetési kötelezettségeket, jelentős kockázatú közbeszerzési eljárásokat és szponzori megállapodásokat kapcsoltak össze.

Gyárfás Tamás a megállapításokkal kapcsolatban a PestiSrácok.hu-nak korábban elmondta, személy szerint örül a vizsgálatnak, hiszen, ha visszaélés történt, annak szerinte ki kell derülnie. Gyárfás hangsúlyozta, az alatt az időszak alatt, amíg ő a szövetség elnöke volt, mindig csak elismeréssel szóltak a szervezet gazdálkodásáról.

Bienerth rálépett egy-két tyúkszemre

A Magyar Úszószövetségnél történt belső vizsgálat egyértelműen része volt annak a Bienerth-Gyárfás háborúnak, amit, úgy tűnik, a Nap TV egykori tulajdonosa nyert meg, hiszen minden idők legjobbnak tartott vizes világbajnoksága ellenére Bienerth Gusztávot megalázó módon mondatták le múlt pénteken. A leköszönő elnök utolsó beszédében a Gyárfás Tamás-féle vezetés alatt kialakult gazdasági kuplerájról beszélt, korábban pedig azt mondta, az átalakításnál, a barterkorszak felszámolása közben nyilván “rálépett egy-két tyúkszemre”.

Ahogy arról pénteken a Sportudvar is beszámolt, visszahívta tisztségéből a Magyar Úszószövetség rendkívüli közgyűlése Bienerth Gusztávot, aki mindössze kilenc hónapon át irányíthatta a szervezetet. Az új vezetést előreláthatólag szeptember 24-én választják meg. Jelen állás szerint Wladár Sándor, Czene Attila és Sárdi Ákos szállhatnak harcba az elnöki székért, de a hátralévő két és fél hétben még biztosan sok mindent fogunk hallani a szövetség körüli helyzet alakulásáról, bejöhetnek még új elnökaspiránsok is a pakliba, s a Bienerth-Gyárfás háború is elérkezhet egy újabb fontos momentumhoz, mint amilyen a mostani nyomozás elrendelése is volt. Akármi is fog történni, arról itt a Sportudvaron folyamatosan és részletesen beszámolunk.

Leave a Reply