Egy újabb hazai világesemény: kezdődik a cselgáncs-vb

Ma veszi kezdetét a cselgáncs-világbajnokság a Papp László Sportarénában. A versenyen 18 dzsúdós képviseli a magyar színeket, s biztosak lehetünk abban, hogy mindent meg fognak tenni a hazai közönség kiszolgálásáért. Bemutatjuk a magyar indulókat!

Szabó Csaba (60 kg)

A Kecskeméti JC 23 éves versenyzője a világbajnokság Facebook-oldalán megjelent bemutatkozó videójában azt mondta, “Ez teszi ki az egész életemet, napi két edzés mellett, minden erőmmel a dzsúdóra fókuszálok.”

A fiatal cselgáncsozó edzője, Nagysolymosi Sándor szerint Szabó Csaba munkavégzése tökéletesen megfelel annak, hogy eredményes felnőtt versenyző váljon belőle. Nagysolymosi azt is elárulta, dzsúdósának földön és állásban is egyaránt életveszélyes technikái vannak.

Szabó Csaba az elmúlt két esztendőben közel 150 helyet lépett előre a világranglistán és a budapesti világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, hatalmas motivációt jelent számára a hazai közönség.

Ungvári Miklós (73 kg)

Ungvári Miklóst senkinek sem kell bemutatni. Olimpiai ezüstérmes és számtalan rangos verseny győztese. A magyar dzsúdó-válogatott legrutinosabb tagjának elmondása szerint a cselgáncs nélkül nem biztos, hogy ilyen magaslatokba jutott volna. „Embert faragott belőlünk, embert faragott belőlem többek között. Kaptam tőle egy tiszteletet, egy alázatot, nemcsak a sport, hanem az élet más területeire is” – mondta szeretett sportágáról a Ceglédi VSE versenyzője.

A 2012-es londoni olimpia ezüstérmesét doppingolja, feldobja a hazai közönség, akik elmondása szerint néhány százalékot megnyerhetnek egy küzdelemből, ráadásul ha az edzőik is odateszik magukat, nekik már alig marad dolguk.

Ungvári Miklós bízik benne, egy fantasztikus világbajnokságot sikerül Budapestre varázsolni és reménykedik, hogy érmeket szerez majd a magyar csapat.

Ungvári Attila (81 kg)

Miklós testvére, az Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila sok sérülés és kihagyás után most bizakodva várja a hazai rendezésű világbajnokságot.

„Mivel a Miki már egy ideje űzte ezt a sportot, hamar eldőlt, hogy én is ezt választom. Cegléden tartunk toborzókat az iskolákban és ezen elsők között voltam, aki jelentkezett cselgáncsozni” – mondta Ungvári Attila, aki a 10 testvér közül a maga 28 évével a legfiatalabb.

Talán épp a nagycsalád miatt is, külön örül azoknak az eseményeknek, amikor valamennyien együtt tudnak lenni. Elismerte, korábban hullámzó volt a teljesítménye, voltak benne hullámvölgyek, kihagyások, de most úgy érzi, tud egy kiegyensúlyozott, stabil szintet hozni és jó érzés számára ismét a világ élmezőnyébe tartozni.

„Bizakodó vagyok a vb-vel kapcsolatban, úgy érzem, jó formában vagyok, de ami ennél is fontosabb, bízom magamban és abban, hogy sikerül jó helyezést elérni” – mondta a saját elvárásairól és terveiről.

Csoknyai László (81 kg)

A Paksi Atomerőmű SE dzsudokája Ungvári Attilához hasonlóan 81 kilogrammban lép tatamira. A felnőttek között még nem volt komolyabb nemzetközi eredménye, a 2013-as Universiadén egyéniben és csapatban is bronzérmes volt, s a magyar bajnokságokról is több éremmel büszkélkedhet, a 81 kg-nak négyszer volt bajnoka.

Tóth Krisztián (90 kg)

A darmstadti születésű Tóth Krisztián remek eredménysorral a háta mögött várja a világbajnokságot. Világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, U23-as Európa-bajnok, junior világbajnok, s a 2010-es ifjúsági olimpián is elért egy harmadik helyezést. A 90 kilogramm hazai egyeduralkodója: az elmúlt években rendre ő nyerte a magyar bajnokságot. Tőle akár egy érmes szereplést is remélhetünk.

Vér Gábor (90 kg)

A 25 esztendős Vér Gábor eddig még nem ért el nagy eredményt felnőtt világbajnokságon, de a juniorok között van egy bronzérme és az Universiadén is fölállhatott a dobogó legalsó fokára. Tavaly megnyerte élete első Világkupa-viadalát, az oberwarti Európai Opent. Jó formában van, remélhetőleg ő is helyt tud állni az Aréna tatamiján.

Cirjenics Miklós (100 kg)

A pécsi születésű, de Pakson készülő Cirjenics Miklósnak sincsenek még igazán jelentősnek mondható eredményei. 2014-ben bajnoki címet szerzett 100 kilogrammban, emellett három bronzéremmel rendelkezik, ebből kettőt mostani súlycsoportjában, egyet pedig 90 kg-ban ért el. 2013-ban tagja volt a kazanyi Universiadén bronzérmet szerzett magyar csapatnak. Meglepetés lenne, ha messzire jutna a világbajnokságon, de a hazai pálya őt is sok mindenben segítheti, ki tudja, lehet, hogy még egy kíváló szereplésben is…

Fogasy Gergő (100 kg)

A 24 éves Fogasy Gergő is eddig elsősorban a juniorok között mutatott fel komoly eredményeket. 2009-ben bronzérmes lett a Tamperében rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 81 kilogrammban. Ugyancsak harmadik lett 2013-ban, 90 kg-ban a junior-Eb-n, 2015-ben pedig az U23-as kontinensviadalon a 100 kilogrammosok között. 2015-ben felnőtt magyar bajnok lett ugyancsak 100 kg-ban, idén pedig megnyerte a felnőtteknél a szarajevói Európa-kupát. Ő is remek formában érkezik tehát a hazai vébére, kíváncsian várjuk, mire lehet képes ebben a mezőnyben.

Bor Barna (+100 kg)

Bor Barna számos érmet gyűjtött különböző versenyekről. Legnagyobb sikere a 2011-es, tyumeni világbajnokságon elért ezüstérem. Háromszoros Eb-ezüstérmes, s van egy bronzérme is, amit éppen a 2013-as budapesti kontinenstornán szerzett. A 2004-es, ugyancsak budapesti junior világbajnokságon ezüstérmet nyert, vagyis a hazai rendezésű viadalokon rendre kijött neki a lépés. Reméljük, ezúttal sem fog csalódást okozni.

Csernoviczki Éva (48 kg)

A női 48 kilogrammos súlycsoport egyik favoritja a szám 2012-es olimpiai bronzérmese, Csernoviczki Éva. A londoni sikeren túl kétszeres Európa-bajnok, két címéből az egyiket a 2013-as, budapesti tornán szerezte. Világbajnokságról egy bronzérme van, amit 2011-ben, Párizsban hozott össze. Hat ízben választották az év magyar cselgáncsozójának, legutóbb tavaly. Hosszasan lehetne még eredményeit sorolni, reméljük, hogy a mostani világbajnokságon csak tovább gyarapodik Éva különböző nemzetközi és hazai versenyekről összeszedett érmeinek száma.

Pupp Réka (52 kg)

A mindössze 21 éves Pupp Réka, a 2005-ös világbajnok Braun Ákos tanítványa, élete első felnőtt világbajnokságára készül. A juniorok között számos kíváló teljesítményt tudott fölmutatni. 2013-ban megnyerte az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, 2015-ben junior Európa-bajnok, egy évre rá ezüstérmes lett. Az U23-as Eb-ről is van egy harmadik helyezése. Idén már a felnőttek között is letette névjegyét: megnyerte a bakui Grand Slam-versenyt, az oberwarti Európai Openen pedig a másodikként zárt. Ő is bíztató formában érkezik tehát Budapestre. A jövő egyik nagy reménysége, akármilyen eredményt is ér el most, biztosan sok sikert fog még aratni karrierje során.

Szabó Katinka (52 kg)

Szabó Katinka igazi cselgáncsozó-családban nevelkedett: bátyja, Frigyes és nővére, Franciska is nemzetközileg ismert dzsúdós volt. Katinka is rendkívül fiatal, mindössze 23 éves még. Junior Eb-bronzérmes volt 2012-ben, a 2016-os szarajevói Európa-kupán ugyancsak harmadik helyen végzett. Négy felnőtt magyar bajnoki címe van kategóriájában. Ő is még pályafutása elején jár, sokra viheti a jövőben, de egy kis szerencsével akár már most, a budapesti világbajnokságon is.

Karakas Hedvig (63 kg)

A Honvéd dzsudokája felnőtt világbajnokságon egy ezüstérmet szerzett ezidáig, 2009-ben a rotterdami viadalon, az 57 kilogrammosok között állhatott a dobogóra. Kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, a 2015-ös Európa Játékokon második lett. 2009-ben junior világbajnok volt, s bízik benne, hogy azok után, hogy az év első felét bokaszalag-sérülése miatt ki kellett hagynia, a világbajnokságon odaérhet az érmes helyekre. Szurkolunk neki!

Gercsák Szabina (70 kg)

Bár még csak 21 éves, de máris fantasztikus eredménysort tudhat magáénak Gercsák Szabina, a miskolciak 70 kilogrammos cselgáncsozója. 2016-ban bronzérmes lett az Európa-bajnokságon, kétszeres U23-as kontinensbajnok, kétszeres junior Európa-bajnok és egyszeres junior világbajnok, ifjúsági olimpiai-, világ- és Európa-bajnok. Súlycsoportjában kétszeres magyar bajnok is. Tőle is sokat remélhetünk a világbajnokságon, ugyanakkor kategóriájában nagyon erős mezőny gyűlt össze, vagyis nem lesz egyszerű a feladata.

Erdélyi-Joó Abigél (78 kg)

Kétszeres Európa-bajnok, háromszoros bronzérmes. Universiadét nyert 2013-ban. Hétszeres magyar bajnok. A londoni olimpián ötödik, Rióban hetedik lett. Eddigi utolsó Eb-bronzérmét az idei, varsói megmérettetésen szerezte, egy hasonló világbajnoki eredmény nem lenne meglepetés tőle.

Salánki Evelin (78 kg)

U23-as Európa-bajnoki bronzérmes, 2015-ben megnyerte az orenburgi Európa-kupát, egy évvel később ezüst-, idén pedig bronzérmet szerzett ugyanezen a versenyen. Számára tanulópénz lesz a világbajnokság, a tisztes helytállás is jó eredmény lenne tőle. Ez még nem az ő ideje, 22 éves, vagyis még róla is sokat hallhatunk a jövőben.

Szigetvári Mercédesz (+78 kg)

Az egész magyar csapat legfiatalabb tagja a mindössze 19 éves Szigetvári Mercédesz. 2015-ben bronzérmes lett a Tbilisziben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Ezüstérmes lett a tavalyi és az idei Európa-kupán is, emellett ebben az évben Kaunasban és Pakson is megnyerte a Junior Európa-kupa küzdelmeit. Alighanem róla is sok alkalommal fogunk beszélni a közeljövőben, a vébé neki is belekóstolás lesz a felnőtt mezőnybe.

Kárpáti Emese (+78 kg)

A 21 éves Kárpáti Emese a 2016-os és az idei Európa-kupán is bronzérmes lett súlycsoportjában. Négyszeres felnőtt magyar bajnok (2012, 2013, 2014, 2016), és utánpótláskorában is hat ízben lett a legjobb hazai dzsudoka. Tőle meglepetés lenne, ha mondjuk a legjobb nyolcba be tudná cselgáncsozni magát, de ő is tapasztalatot gyűjthet, amit kamatoztathat majd a jövőben.

Ők tizennyolcan képviselik tehát hazánkat a budapesti világbajnokságon, amelynek eseményeiről a Sportudvaron rendszeresen be fogunk számolni. Olvassatok minket!

Leave a Reply