Mayweather maradt a király

Floyd Mayweather győzelmét hozta az évszázad, sőt egyesek által az évezred profi ökölvívócsatájának kikiáltott összecsapás. Az ír Conor McGregor tíz meneten keresztül jól tartotta magát, a végére viszont elfáradt, amit amerikai ellenfele teljes mértékben kihasznált. Mayweather technikai KO-val nyert és immáron 50-0 a mérlege, többet viszont valószínűleg nem fogjuk látni bokszolni, most valóban visszavonul.

Előzetesen Floyd Mayweather mellett szólt egészen elképesztő, 49-0-ás mutatója, amiből ráadásul 26 siker KO-val vagy TKO-val született. Conor McGregor a UFC nevű sorozatban megtanult veszíteni és fölállni is, éppen ezért rendkívül szívós harcosnak számít, így őt sem lehetett teljesen leírni.

McGregort eddig csak MMA-ütközetekben láthattunk, bokszban most először próbálta ki magát, így sok kérdés volt a mérkőzést megelőzően: Mayweather kiütéssel nyer? McGregor tud-e fogást találni riválisán? A szakértők úgy vélték, az írnek le kell húznia az amerikait a “saját szintjére”, és a legkevésbé sem szabad bokszolnia. A Ring Magazine 23 szakembert kérdezett meg a meccs végkimeneteléről, s mindannyian Mayweather-győzelmet vártak, 18-an ráadásul KO-val.

A nem túl pozitív előjelek ellenére a bevonulások során McGregor arca egy pillanatra sem rezzent meg. Az ír komolyan elhitte, hogy van keresnivalója vasárnap éjszaka. Amíg a bíró ismertette a szabályokat, az ír MMA-s végig Mayweathert bámulta, aki viszont került mindenféle szemkontaktust.

Az első menetben a várakozásoknak megfelelően McGregor letámadta az amerikai legendát, párszor el is találta. Mayweather 714 nap után verekedett újra, ezért kicsit nehézkesen melegedett bele a meccsbe. McGregornak volt ugyan egy tökéletes felütése, de a menetet így is Mayweather nyerte 10-9-re. Az amerikai sokáig kivárásra játszott, s nem igazán találta az ütőtávot. Jól láthatóan McGregor felmérésével volt elfoglalva, aki eközben agresszívan verte őt.

Az ír nagyon jó lábváltásokkal operált, Mayweather számára kiismerhetetlen volt taktikája. Az a sok önbizalom és sok hit, amit az elmúlt hónapokban belesulykolt az emberekbe, a ringben is visszaköszönt. A harmadik menet már kiegyenlítettebb ökölvívást hozott, mindkét fél eltalálta a másikat. Mayweather előzetesen a negyedik menetre ígérte, hogy lezárja a meccset. Itt már volt több tiszta találata, de ezt a játékrészt sem nyerte egyértelműen. McGregor viszont ekkor elkezdett fáradni.

Az ötödik menetre Mayweather beszállt a mérkőzésbe, a kezdeti kivárás és állapotfelmérés után már keményen támadta McGregort, aki egyre többször hátrálni kényszerült. Testütésekkel gyengítette az írt, aki nyilvánvalóan visszaesett az első menetekhez képest. Mayweather elkezdett bokszolni, jobbegyenesekkel tudott felülkerekedni ellenfelén. Sokak szerint az is csodával ért volna föl, ha McGregor kibírja a hetedik menetig, de ekkor még a győzelemre is eséllyel pályázott. Jól tartotta magát, a 4-5. menetben sokkal fáradtabbnak tűnt, mint a hatodikban. A hetedik menetre viszont McGregornak már igen jelentősen tompultak a reflexei, az amerikai egyre többször behúzott neki. A védekezése viszont annak dacára, hogy MMA-harcosként egy profi ökölvívóval szemben állt ki, egészen jó volt.

A nyolcadik menetben Mayweather már pontokkal vezetett, de McGregor még mindig bírta a strapát. A szakértők azt jósolták, ha kibírja a tizedik menetig, valószínűleg újabb támadásba lendül, minden mindegy alapon.

Nem is kellett addig várni, a kilencedik menetet egy tökéletes ütéssel kezdte. McGregor 26 perce bokszolt ekkor, még a ketrecben sem töltött ennyi időt egy mérkőzésen. Gödörbe is került, Mayweather ismét sorra vitte be neki az ütéseket, az ír alig bírt talpon maradni. Érzékelni lehetett, hogy ha ki is kap, nem az erős ütések miatt, hanem mert fizikailag fárad és közben kapja a pofonokat.

Mayweather bármelyik pillanatban lezárhatta volna a meccset, s mindez a tizedik menetben be is következett: McGregor alig állt már a lábán, és a bíró leléptette. TKO-val győzött Mayweather, akinek ez volt ötvenedik meccsén az ötvenedik sikere, s ebből a 27. KO vagy TKO.

“McGregor kemény versenyző. A szurkolók megkapták, amiért jöttek. Sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Nagyon nagy bajnok vagy McGregor. Az volt a játékterv, hogy ellője az összes puskaporát és a végén zárjuk le a meccset. Megmondtam nektek, hogy menni fogok előre. Alig várom, hogy bekerüljek a hírességek csarnokába. Ez volt az utolsó bunyóm, az biztos.”

– nyilatkozta Mayweather.

“Meg kellett változtatni a stílusomat. Hihetetlen türelmes volt Mayweather. A végén elkezdett remegni a térdem, de arra koncentráltam, hogy ne kerüljek a földre. Szerintem mehetett volna tovább a meccs. Szoros volt, a végén kezdett felülkerekedni. Nem tudom, hogy fogok-e még bokszolni, de nagyon jól éreztem magam. Az biztos, hogy visszamegyek a UFC-be.”

– mondta McGregor.

Floyd Mayweather tehát félszázadik profi mérkőzését is behúzta, ami minden bizonnyal most már tényleg az utolsó volt neki. Eddig is halhatatlan volt, ezek után még inkább az lesz. Conor McGregor pedig bebizonyította, hogy van keresnivalója az ökölvívásban, márpedig ez nagyon kevés MMA-harcosról mondható el. Kíváncsian várhatjuk, fog-e még a jövőben bokszmeccsen szerepelni.

Leave a Reply