Sorsoltak az Európa Ligában

A Bajnokok Ligája után ma délután az Európa Ligában is megtartották a csoportkör sorsolását. A második számú európai labdarúgó kupasorozat főtábláján is összejött néhány érdekesnek ígérkező csoport, például a mostani kiírás döntőjének otthont adó Olympique Lyon az Evertonnal, az Atalantával és az Apollón Limasszollal került egy négyesbe, de kiegyenlítettnek mondható a G-csoport is, ahol a Viktoria Plzen, a Steaua Bukarest és a Korhut Mihályt is foglalkoztató Hapoel Beer-Sheva feszülhet egymásnak az európai kupaújonc svájci Lugano társaságában. Az Arsenal nem került egyszerű csoportba: a Köln, a BATE Boriszov és a Crvena zvezda ellen kell megküzdeniük az Ágyúsoknak.

A-csoport: Villarreal, Maccabi Tel-Aviv, Asztana, Slavia Praha

Ennek a csoportnak egyértelműen a spanyol Villarreal az esélyese, az izraeli, kazah, cseh trió a másik továbbjutó helyért lehet versenyben, nagy meglepetésnek bizonyulna, ha bármelyikőjük is harcba szállhatna a csoport megnyeréséért.

B-csoport: Dinamo Kijev, Young Boys, Partizan Belgrád, Skenderbeu

Kádár Tamás csapata, a Dinamo Kijev számít csoportja favoritjának, amelyben helyet kapott a Videotont fölényes felcsúti győzelmének köszönhetően kiejtő Partizan Belgrád is. Alapvetően ez is egy kiegyenlített csoport, talán csak az albán Skenderbeu lóg ki a sorból, az ő tavaszi szereplése hatalmas szenzáció lenne.

C-csoport: Braga, Ludogorec, Hoffenheim, Istanbul Basaksehir

Ebben a négyesben nehéz megtippelni a két továbbjutó személyét. A Hoffenheim a Bajnokok Ligája selejtezőjéből érkezett, s minden esélye meg lehet a továbbjutásra. A 2011-ben finalista Braga általában túl szokta élni a csoportfázist a második számú sorozatban, idén azonban bajban lehetnek, hiszen a Hoffenheim mellett a törökök csodacsapata, az ugyancsak a BL-ből érkezett Istanbul Basaksehir tavaszi szereplésére is viszonylag alacsony oddsért lehet fogadni. A Ludogorec az utóbbi években rendre bejutott valamely nemzetközi kupa csoportkörébe, de sok babér nem termett számára. Meglepődnék, ha idén teremne.

D-csoport: Milan, Austria Wien, Rijeka, AEK Athén

Ebben a kvartettben gyakorlatilag mindenki az AC Milant várja az első helyre, s egyelőre nem nagyon látszik, hogy ki lehetne veszélyes a Rossonerire az Európa Liga őszi szakaszában. A másik három klub közül talán az Austria Wien lehet még a befutó a továbbmenetelt jelentő helyek tekintetében, a Rijeka és az AEK Athén játékereje nem túlzottan ismert számomra, számunkra, mindkét csapat mondhatni fekete lóként fog itt szerepelni.

E-csoport: Lyon, Everton, Atalanta, Apollón Limasszol

Talán az idei EL-sorozat legerősebb csoportjáról beszélhetünk. A Lyon elődöntős volt tavasszal, jövő májusban pedig stadionja, az OL Park ad majd otthont a döntőnek, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy a franciák mindent el fognak követni a szép eredmény érdekében. Az Everton könnyedén túljutott a selejtezőkön, s az angol bajnokságban is remekül kezdett, amihez kellett a saját nevelésű sztár, Wayne Rooney visszatérése is. Vele, nomeg a többi kíváló focistával jó sansza lehet a liverpooli klubnak a legjobb 32 közé kerülni. Az Atalanta évtizedek után tér vissza a nemzetközi színpadra. Az olasz csapat nem adta el összes jó játékosát a nyáron, így jó kérdés lesz, hogyan tud helytállni ebben a mezőnyben a Serie A tavalyi negyedikje. A kvartettből a ciprusi kupagyőztes Apollón Limasszol lóg ki, az ő továbbjutásuk komoly szenzáció lenne ebből a négyesből.

F-csoport: Koppenhága, Lokomotiv Moszkva, Sheriff Tiraspol, Zlín

Az utóbbi években a BL és az EL között ingázó Kobenhavn-nak idén éppenséggel a második számú kupa jutott. Viszonylag könnyű csoportot kaptak, hiszen az orosz Loki, a moldáv bajnok és a cseh kupadöntős ellen is esélyesebbnek tűnnek. A második helyre talán a Lokomotiv Moszkva érhet oda, de a Zlínt nem igazán ismerem, így fogalmam sincs, hogy mire lehetnek képesek. A Sherifftől már a főtáblára kerülés is nagy bravúrt jelent, főleg, hogy a Legia Varsón keresztül jutottak a csoportkörbe. Érdekes négyes lesz ez is.

G-csoport: Viktoria Plzen, Steaua Bukarest, Hapoel Beer-Sheva, Lugano

Korhut Mihály izraeli bajnokcsapata, a Hapoel Beer-Sheva nehéznek mondható csoportba kapott besorolást ma délután. A Viktoria Plzen tavaly is főtáblás volt az EL-ben, s igen jó minőséget képvisel. A Steaua az idegenbeli döntetlen után otthon kapott ki 5-1-re a Sportingtól a BL-selejtező visszavágóján, vagyis nem túl szép előjelekkel várhatja a csoportkör szeptember 14-ei rajtját. A Lugano korábban sosem szerepelhetett a nemzetközi porondon, őket is nyugodtan lehet fekete lónak nevezni, hiszen nem sokat tudunk róluk, így nehéz megmondani, mekkora eséllyel mehetnek tovább egy ilyen kvartettből.

H-csoport: Arsenal, BATE Boriszov, Köln, Crvena zvezda

Az Európa Liga legrangosabb, s egyik legesélyesebb indulója az Arsenal, amely közel húsz év után csúszott le a BL-ről. Furcsa lesz az Ágyúsokat a második számú európai küzdelemsorozatban látni. Csoportjukban természetesen favoritnak minősülnek, de lehetnek kellemetlen meccseik a Köln, a BATE Boriszov és a Crvena zvezda ellen is, úgyhogy nem árt felkötniük a gatyát. A másik továbbjutó csapatnak a Kölnt várom innen.

I-csoport: Salzburg, Marseille, Guimaraes, Konyaspor

Ebben a csoportban az Olympique Marseille elsőségével lehet legkevésbé meggazdagodni a fogadóirodáknál, de azért gyorsan tegyük hozzá, a Salzburg szeret az Európa Ligában játszani, a csoportkört több esetben is behúzták az osztrákok, akik akár az amerikai milliárdokkal kitömött OM-re is veszélyesek lehetnek. A portugál Guimaraes és a török Konyaspor várhatóan a becsületért, vagyis a harmadik helyért fog csatázni egymással.

J-csoport: Athletic Bilbao, Hertha, Luhanszk, Östersund

Az I-hez hasonlóan a J-csoportban sem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy pontosan megtippeljük a két továbbjutó kilétét. A Bilbao-Hertha duónak kötelező a továbbjutás, az ukrán Zorja Luhanszk és a svéd kiscsapat, az Östersund pedig legfeljebb a harmadik helyért szállhat harcba.

K-csoport: Lazio, Nice, Zulte Waregem, Vitesse

A K is egy olyan kvartett, amelyben könnyen meg lehet tenni a téteket az első két helyen végző csapatra, hiszen mind a belga Zulte Waregem, mind a holland Vitesse Arnhem továbbjutása nagyjából akkora csoda lenne, mint amekkora az lett volna, ha a Videoton négygólos hátrányból fölállva kiütötte volna a Partizant… Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a Nice tavaly is csoportja favoritjai közé tartozott, végül mégis simán kiesett. Egy ekkora blamát újból nem engedhetnek meg maguknak Balotelliék és úgy érzem, nem is fognak, a Lazioval együtt menetelnek a 32 közé.

L-csoport: Zenit, Real Sociedad, Rosenborg, Vardar Szkopje

Érdekesnek mutatkozik az Európa Liga betűrend szerint utolsó csoportja. A Zenit számít a legnagyobb névnek ebben a négyesben, azonban a csütörtöki selejtezőn csak kétszer tizenöt perces hosszabbításban tudta kiütni a holland Utrechtet, tehát nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A Real Sociedad könnyedén följutott a főtáblára, s igazából az oroszok mellett még a baszk együttes továbbjutására, netán csoportelsőségére tippelnék, azonban a másik két gárda, a norvég Rosenborg és az európai klublabdarúgás első macedón főtáblás csapata, a Vardar Szkopje is nagy halat ejtett a selejtező utolsó körében. Az északiak a tavalyi finalista Ajaxot múlták felül kettős győzelemmel, s ugyanígy tettek a balkániak is a többek között Robin van Persie-vel, Mathieu Valbuenával és Martin Skrtellel fölálló Fenerbahce ellen. Kíváncsian várjuk, mire mehetnek egymással a felek ebben a csoportban.

Az Európa Liga csoportmeccseit szeptember 14-én, szeptember 28-án, október 19-én, november 2-án, november 23-án és december 7-én bonyolítják le. A találkozók legnagyobb része magyar idő szerint 19 órakor és 21:05-kor kezdődik majd, de bizonyos keleti csapatok hazai összecsapásai ennél korábban is startolhatnak, főleg a téli időszámítás idején.

A Sportudvaron mindkét európai kupa, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga eseményeiről is beszámolunk, különös tekintettel leszünk a magyar érdekeltségű csapatok mérkőzéseire, de persze a nagy rangadókra, s egyéb, pikánsnak ígérkező párharcokra is odafigyelünk majd. Olvassatok minket!

Leave a Reply