A BL-sorsolás margójára

Kisorsolták a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportjait csütörtök este. A címvédő Real Madrid többek között a Borussia Dortmunddal és a Tottenham Hotspurrel került egy négyesbe. Halálcsoportnak ígérkezik még ezen felül a Chelsea-Atlético Madrid-Roma trió alkotta kvartett is. Egy csoportban van a Juventus és a Barcelona, a Bayern München és a Paris Saint-Germain, valamint a Napoli és a Manchester City is, vagyis rengeteg érdekes mérkőzésre számíthatunk az ősszel.

Csütörtök este Monacóban elkészítették a Bajnokok Ligája csoportbeosztását, miután előző nap este kialakult a harminckettes főtábla. A sorsolást megelőzően az európai szövetség életműdíjat (hivatalos szóhasználat szerint elnöki díjat) adott át a profi karrierjét idén tavasszal befejező Francesco Tottinak, aki aztán a sorsolásban is besegített. Rajta kívül Andrij Sevcsenko, a 2018-as kijevi finálé nagykövete vett részt a húzásban. A sorsolás szüneteiben, vagyis amikor túl voltunk egy kalapon, kiosztották a tavalyi BL-idény legjobb kapusának, védőjének, középpályásának és csatárának járó elismeréseket. Kapusposzton Gianluigi Buffon, a hátvédeknél Sergio Ramos, a középpályásoknál Luka Modrics, a támadóknál pedig Cristiano Ronaldo kapta a díjat.

Az alábbiakban pár mondatban írok a nyolc csoporttal kapcsolatos benyomásaimról:

A-csoport: Basel, Benfica, CSZKA Moszkva, Manchester United

Első ránézésre és egy mélyebb elemzés után is egyértelműnek tűnik, hogy az Európa Liga-győztes, s ezen a jogon a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülő Manchester United a csoport favoritja, nagy meglepetés lenne, ha nem a Vörös Ördögök végeznének az élen. Persze az utóbbi egy évtizedben láttunk példát arra, hogy az MU egy elsőre könnyűnek vélt kvartettből képtelen volt továbbmenni, de ettől a mostani csapattól igen komoly blama lenne mindez. A második helyre talán a Benfica pályázik a legnagyobb eséllyel, de ha a Basel is jó formába tud lendülni, akkor a svájci bajnok is odaérhet a továbbjutást eredményező pozícióba. A CSZKA Moszkva továbbjutása elég komoly meglepetés lenne, ugyan mostanság rendszeres BL-induló a csapat, de komolyabb eredményt nem igazán ért el a 2005-ös UEFA-kupa-győztes az első számú sorozatban.

A csoport menetrendje:

Szeptember 12. 20:45

Benfica – CSZKA Moszkva

Manchester United – Basel

Szeptember 27. 20:45

Basel – Benfica

CSZKA Moszkva – Manchester United

Október 18. 20:45

CSZKA Moszkva – Basel

Benfica – Manchester United

Október 31. 20:45

Basel – CSZKA Moszkva

Manchester United – Benfica

November 22. 20:45

CSZKA Moszkva – Benfica

Basel – Manchester United

December 5. 20:45

Benfica – Basel

Manchester United – CSZKA Moszkva

B-csoport: Paris Saint-Germain, Bayern München, Anderlecht, Celtic

Ebben a kvartettben még egyértelműbbnek látszanak az esélyek, egyenlő lenne a földön túli csodával, ha nem a PSG-Bayern kettős menne tovább a legjobb tizenhat közé. Kettejük egymás elleni mérkőzései azonban így is szorosnak és Carlo Ancelotti személye miatt pikánsnak is ígérkeznek, hiszen a német rekordbajnok mostani edzője korábban a párizsiak trénereként is dolgozott. Az Anderlecht és a Celtic között a harmadik helyért várható nagy harc, amely Európa Ligás szereplést ér jövő tavaszra.

A csoport menetrendje:

Szeptember 12. 20:45

Bayern München – Anderlecht

Celtic – Paris Saint-Germain

Szeptember 27. 20:45

Paris Saint-Germain – Bayern München

Anderlecht – Celtic

Október 18. 20:45

Anderlecht – Paris Saint-Germain

Bayern München – Celtic

Október 31. 20:45

Paris Saint-Germain – Anderlecht

Celtic – Bayern München

November 22. 20:45

Anderlecht – Bayern München

Paris Saint-Germain – Celtic

December 5. 20:45

Bayern München – Paris Saint-Germain

Celtic – Anderlecht

C-csoport: Atlético Madrid, Chelsea, Karabah, Roma

A Bajnokok Ligája kisebbik halálcsoportjának nevezhetjük a C jelű négyest, hiszen a Chelsea, az Atlético Madrid és az AS Roma nézhet farkasszemet egymással. Elsőre a legtöbben valószínűleg az angol bajnok és a spanyol sztárcsapat továbbjutását tippelik, s való igaz, hogy az átalakuláson áteső Roma nem biztos, hogy lesz olyan erőben, hogy megbirkózzon ezzel a két csapattal. Amennyiben viszont föl tudják venni a kesztyűt a Farkasok, akkor ők is beleszólhatnak a két továbbjutó hely sorsába. Éppen ezért izgalmas küzdelmeket várok ettől a csoporttól, szívem szerint bízom benne, hogy a Roma nem fogja könnyen adni magát. A csoport utolsó helyezettjének kiléte már most biztos, hiszen a fogadóirodáknál hatalmas pénzeket lehetne keresni már azzal is, ha az azeri bajnok Karabah egyáltalán pontot tudna csenni valamely nagynevű riválistól. Esetleg annyi szólhat a BL-újonc együttes mellett, hogy egyik ellenfelének sem lesz sétagalopp az Azerbajdzsánba történő utazás, s emiatt esetleg otthon lehet keresni valója a csapatnak, de azért erre sem látok sok esélyt.

A csoport menetrendje:

Szeptember 12. 20:45

Chelsea – Karabah

Roma – Atlético Madrid

Szeptember 27. 18:00

Karabah – Roma

20:45

Atlético Madrid – Chelsea

Október 18. 18:00

Karabah – Atlético Madrid

20:45

Chelsea – Roma

Október 31. 20:45

Atlético Madrid – Karabah

Roma – Chelsea

November 22. 18:00

Karabah – Chelsea

20:45

Atlético Madrid – Roma

December 5. 20:45

Chelsea – Atlético Madrid

Roma – Karabah

D-csoport: Sporting, Barcelona, Juventus, Olimpiakosz

A D-csoportban is lefutottnak tűnik az első két helyezés kérdése, hiszen csakúgy, mint a B-csoport esetében, itt is nagy szenzáció lenne, ha nem a tavalyi döntős Juventus és a Barcelona párosa végezne a továbbjutó helyeken. A csoportelsőségre a torinóiaknak van több esélyük, hiszen jelen pillanatban nagyobb játékerőt képviselnek, valamint rendezettebb a hátterük, miközben a katalánoknál egyre nyilvánvalóbb konfliktus kezd éleződni a csapat és a klub vezetése között, ami ha nem múlik el ősszel, akkor bizony ki fog hatni a Barcelona játékára. A harmadik helyre a Sportingnak adnék nagyobb sanszot, igaz, a Steaua Bukarest elleni selejtezős párharcuk megmutatta, hogy nem mindig tudnak meggyőző játékkal előrukkolni. Hazai pályán döntetlent értek el a román bajnokkal szemben, idegenben viszont 5-1-re lemosták ellenfelüket, így kerültek a főtáblára. Amennyiben ez a hektikusság fogja jellemezni a portugálok teljesítményét a folytatásban is, akkor akár a tavaszi nemzetközi szereplést is bukhatják a görög bajnokcsapattal szemben.

A csoport menetrendje:

Szeptember 12. 20:45

Barcelona – Juventus

Olimpiakosz – Sporting

Szeptember 27. 20:45

Sporting – Barcelona

Juventus – Olimpiakosz

Október 18. 20:45

Juventus – Sporting

Barcelona – Olimpiakosz

Október 31. 20:45

Sporting – Juventus

Olimpiakosz – Barcelona

November 22. 20:45

Juventus – Barcelona

Sporting – Olimpiakosz

December 5. 20:45

Barcelona – Sporting

Olimpiakosz – Juventus

E-csoport: Sevilla, Maribor, Szpartak Moszkva, Liverpool

Az E is egy olyan négyes, ahol bátran rá lehet tenni sok pénzt a két továbbjutó személyére. A Liverpool és a Sevilla kilóg a csoportból, az orosz és a szlovén bajnok legfeljebb a tavaszi EL-folytatásért szállhat harcba, meglepetést egyikből sem nézek ki jelenleg.

A csoport menetrendje:

Szeptember 13. 20:45

Maribor – Szpartak Moszkva

Liverpool – Sevilla

Szeptember 26. 20:45

Sevilla – Maribor

Szpartak Moszkva – Liverpool

Október 17. 20:45

Szpartak Moszkva – Sevilla

Maribor – Liverpool

November 1. 20:45

Sevilla – Szpartak Moszkva

Liverpool – Maribor

November 21. 18:00

Szpartak Moszkva – Maribor

20:45

Sevilla – Liverpool

December 6. 20:45

Maribor – Sevilla

Liverpool – Szpartak Moszkva

F-csoport: Napoli, Feyenoord, Manchester City, Sahtar Donyeck

A sokadik csoport, ahol azt tudom mondani, hogy meg van a két továbbjutó csapat. A Napoli és a Manchester City között dőlhet el a csoportgyőzelem kérdése, nagy meglepetés lenne, ha akár a Feyenoord, akár a Sahtar Donyeck komoly eséllyel szállna be a továbbjutásért folytatandó harcba.

A csoport menetrendje:

Szeptember 13. 20:45

Feyenoord – Manchester City

Sahtar Donyeck – Napoli

Szeptember 26. 20:45

Napoli – Feyenoord

Manchester City – Sahtar Donyeck

Október 17. 20:45

Manchester City – Napoli

Feyenoord – Sahtar Donyeck

November 1. 20:45

Napoli – Manchester City

Sahtar Donyeck – Feyenoord

November 21. 20:45

Manchester City – Feyenoord

Napoli – Sahtar Donyeck

December 6. 20:45

Feyenoord – Napoli

Sahtar Donyeck – Manchester City

G-csoport: Besiktas, Lipcse, Monaco, Porto

Az idei Bajnokok Ligája legkiegyenlítettebb csoportjának mutatkozik a G-csoport, ahol az összes csapat közel azonos eséllyel pályázhat a továbbjutásra. A Monaco elődöntős volt tavaly, azonban a nyáron jelentősen meggyengült, s úgy tűnik, Kylian Mbappé sem marad a csapattal, márpedig ha ő is eligazol, akkor nem biztos, hogy a francia bajnoknak egyszerű dolga lesz a csoportelsőség megszerzését illetően. A rendszeres BL-résztvevő Porto az utóbbi években nem sok mindent tudott felmutatni a nemzetközi kupában, de ha el tudja kapni a fonalat, akkor okozhat kellemes meglepetést számunkra. A Besiktas tavaly már megmutatta, hogy isztambuli ördögkatlanjában bárki ellen képes győzedelmeskedni, azonban idegenben gyengén teljesített. Idén ennél több kell ahhoz, hogy a török bajnok bekerüljön az első kettőbe. A BL fekete lova a Lipcse. A német bajnokságban tavaly újoncként ezüstérmet szerző csapat játékosainak nincs jelentős európai rutinja, de egy eléggé ütőképes gárdáról van szó, vagyis érdekes kérdés, hogy mire lehet képes Gulácsi Péter együttese.

A csoport menetrendje:

Szeptember 13. 20:45

Lipcse – Monaco

Porto – Besiktas

Szeptember 26. 20:45

Besiktas – Lipcse

Monaco – Porto

Október 17. 20:45

Monaco – Besiktas

Lipcse – Porto

November 1. 20:45

Besiktas – Monaco

Porto – Lipcse

November 21. 18:00

Besiktas – Porto

20:45

Monaco – Lipcse

December 6. 20:45

Lipcse – Besiktas

Porto – Monaco

H-csoport: Borussia Dortmund, Real Madrid, APOEL, Tottenham

A legkiegyenlítettebb csoport után végül, de nem utolsó sorban jöjjön a halálcsoport. A címvédő Real Madridnak a tavaly éppen előtte csoportot nyerő Borussia Dortmund és a Tottenham Hotspur ellen is föl kell vennie a kesztyűt, ami Cristiano Ronaldo ide, Zinedine Zidane oda, nem lesz egyszerű feladat. A királyiaknak már tavaly is beletört a bicskájuk a Dortmundba a csoportkör során, feltehetőleg ezért mindenképp szeretnének visszavágni a sárga-feketéknek. A Tottenham is nagyon erősnek tűnik, de az elmúlt években nem sikerült túljutnia a csoportkörön. Idén jöhet az áttörés, hiszen a Dortmundot simán elkaphatják Harry Kane-ék, a Real Madriddal szemben azonban valószínűleg még az angol válogatott gólzsákjának játéka is kevésnek fog bizonyulni. A csoport tagja még a ciprusi bajnok APOEL Nicosia, amely számára a legnagyobb siker az lehet, hogy látogatást tehet a Santiago Bernabeúban, a Signal Iduna Parkban és a Wembley Stadionban is, amelyek mind az európai labdarúgás rangos stadionjai közé tartoznak. A két továbbjutó személyét tehát nehezen tudnám megjósolni, a Real Madrid biztosan köztük lesz, de a Dortmund-Tottenham páros közel azonos játékerőt képvisel és a keretek minősége között sincsenek jelentős eltérések, úgyhogy ez egy nagy párharc lesz.

A csoport menetrendje:

Szeptember 13. 20:45

Real Madrid – APOEL

Tottenham – Dortmund

Szeptember 26. 20:45

Dortmund – Real Madrid

APOEL – Tottenham

Október 17. 20:45

APOEL – Dortmund

Real Madrid – Tottenham

November 1. 20:45

Dortmund – APOEL

Tottenham – Real Madrid

November 21. 20:45

APOEL – Real Madrid

Dortmund – Tottenham

December 6. 20:45

Real Madrid – Dortmund

Tottenham – APOEL

Leave a Reply