Egy magyar doktornő a világ legjobb Ironman-versenyzői között

Dr. Cser Beatrix nyerte a svédországi Kalmarban rendezett Ironman-versenyen a 40-44 éves korcsoport küzdelmét, ezzel kvalifikálta magát a Hawaii-on, október 14-én megrendezésre kerülő viadalra. A Svédországban élő szemészorvos három gyermek nevelése és persze munkája mellett érte el a szép eredményt és bízhat benne, hogy idén először eljut a sportág legrangosabbjának tartott amerikai versenyre, amelyre 2015-ben már szerzett indulási jogot, de akkor családi okokból nem tudott részt venni.

Dr. Cser Beatrix révén magyar győzelem született a kalmari Ironman-versenyen a 40-44 éves korcsoportban. A civilben szemészorvos és háromgyermekes családanya 10 óra 14 perc 41 másodperc alatt teljesítette a 3,8 km úszásból, 182 km kerékpározásból és a maratoni távnak megfelelő, tehát picivel több mint 42 km futásból álló erőpróbát. “Fantasztikus verseny volt Kalmarban, hihetetlenül elfáradtam” – idézi Cser Beatrixot az Origo. A magyar hölgy az úszást 1 óra 7 perc, a kerékpározást 5 óra 13 perc, míg a futást 3 óra 47 perc alatt teljesítette. Eredménye azt jelenti, hogy indulási jogot szerzett az október 14-én, a Hawaii-szigetekhez tartozó Big Island-en sorra kerülő klasszikus Ironman-versenyre, amelyet a világ legrangosabb viadalának tartanak szakmai berkekben.

A svédországi Karlskronában élő Cser Beatrix három gyermek édesanyja, éppen ezért nagy dolog, hogy összetudja egyeztetni családi életét, munkáját és sporttevékenységét. Legalábbis a legtöbb esetben. 2015-ben a doktornő egyszer már kijutott az amerikai versenyre, azonban egy órával az indulás előtt tudta meg, hogy egyik gyermekét, Ákost baleset érte, s léprepedéssel kórházba került. Természetesen első a család, így Beatrix nem tudott élni a nagy lehetőséggel. Reméljük, idén semmi sem jön közbe, s a tengerentúlon is megmutathatja, hogy mire képes, és akár ott is elérhet egy nagyon szép eredményt.

A hawaii versenyt, amelyet manapság már az Ironman világbajnokságának is tekinthetünk, 1978-ban rendezték meg először, miután három, a szigeten szolgálatot teljesítő haditengerész fogadást kötött: az addig külön-külön rendezett helyi versenyekből, vagyis a 3860 méteres Waikiki Rough Water Swim nevű úszóversenyből, a 180,2 km-es Radrennen von Oahu kerékpárversenyből és a 42,195 km-es Honolulu Marathonból egy viadalt gyúrnak össze. Az első Ironman-versenyen 15-en indultak, közülük 12-en be is fejezték, a győztesnek 11 óra 46 perc 58 másodpercre volt szüksége a dicsőség eléréséhez. Ma már többszázas nagyságrendben vágnak bele a vasemberek a kalandba.

Azóta Kona városát, a viadal fő helyszínét a triatlon Mekkájának tekintik. Rendkívül nehéz kijutni egy ilyen megmérettetésre sportszakmai és anyagi szempontból egyaránt. Szerencsére nekünk, magyaroknak van mire büszkének lennünk a versenyt illetően. Szinte minden évben szerepeltek honfitársaink a finoman szólva is embert próbáló eseményen, s több, igen szép eredményt tudtak felmutatni. A férfiaknál Kropkó Péter két ízben, 1996-ban és 2000-ben is hetedik lett, előbbi évben 8:34:55-ös, utóbbiban pedig 8:39:17-es idővel végzett. Az abszolút legjobb magyar eredmény viszont egy hölgy, Csomor Erika nevéhez fűződik, a ceglédi születésű sportoló 2008-ban negyedik lett Hawaiion, miután 9 óra 24 perc 49 másodperc alatt ért célba.

Az idei versenyen Cser Beatrix indulása már biztos, de van még arra esély, hogy más magyaroknak is szurkolhassunk október 14-én, a konai Ironman-világbajnokságon. És hogy a végén egy kicsit szemléltessem, hogy mire is vállalkoznak mindazok, akik a világ minden tájáról útra kelnek, hogy elindulhassanak ezen a viadalon, itt egy kisfilm a tavalyi versenyről:

Leave a Reply