Migránsnak állították be Lukas Podolskit

Egy, a spanyolországi illegális bevándorlással foglalkozó cikket jelentetett meg a Breitbart amerikai szélsőjobboldali hírportál a hétvégén. Az írásban egy fotó is szerepel, amelyről azt állította a szerző, hogy jet-skiző migránsokat ábrázol. Csakhogy a kép valójában Lukas Podolski korábbi német válogatott labdarúgót mutatja, ahogy a vízi sportot űzi a 2014-es brazíliai világbajnokság idején. A Breitbart bocsánatot kért a játékostól, és kicserélte a fényképet.

A 130-szoros német válogatott és a Mannschafttal 2014-ben világbajnokságot nyerő Lukas Podolski Japánban, a Vissel Kobe együttesénél tölti ezt a szezont. A 32 éves, korábban a Bayern Münchent is erősítő támadót kellemetlen meglepetés érte a Breitbart amerikai szélsőjobboldali honlap egyik hírének köszönhetően. Az ultrakonzervatív médium átvette az AFP francia hírügynökségnek a Spanyolországban csoportokba verődve garázdálkodó migránsokról szóló cikkét. A klisében láthatunk egy képet, amelyen a játékos látható széles mosollyal az arcán, amint éppen jet-skin száguldozik a vizen. A cikk szerzője úgy állította be a fotót, hogy egy embercsempész látható rajta, akinek mostanság jól megy a sora, hiszen rengeteg illegális bevándorlót tudott bejuttatni Spanyolországba.

Csakhogy a kép valójában 2014 júliusában készült és az látszik rajta, ahogy a lengyel származású Lukas Podolski a jó időt kihasználva fölpattant egy jet-skire Brazíliában, a világbajnokság idején. A cikk és vele a fénykép gyorsan bejárta a közösségi médiát, természetesen nagy botrányt kavarva.

Képtalálat a következőre: „podolski jet-ski”
Forrás: fourfourtwo.com

A honlapnak bocsánatot kellett kérnie a német válogatott focistától:

“Ez a kép egy jet-skin ülő emberről készült illusztrációként került be az anyagba. A Breitbart London (a los angelesi székhelyű honlap londoni kirendeltsége) ezúton fejezi ki bocsánatkérését Podolski úr felé. Semmilyen olyan elem sincs és nem is lehet, amely Podolski urat egy migránsbanda vagy embercsempész-hálózat tagjaként mutathatná be.”

A médium azonnal lecserélte a hibás fotót egy másikra, de a nagy fölháborodást így sem tudta elkerülni. A közösségi médiában felhasználók tucatjai nyilvánították ki nemtetszésüket és fölháborodásukat a történtek miatt.

Leave a Reply