Önmagán próbált ki egy doppingprogramot egy amatőr kerékpáros

Bryan Fogel brit amatőr kerékpárversenyző önszántából, saját magán próbált ki egy doppingprogramot, amiben a nagy orosz doppingbotrány főszereplője, Grigorij Rodcsenkov volt a segítségére – számol be róla az Origo. Fogel állítása szerint minden csodálatosan működött, a történetből pedig film készült, amivel talán megmenthetik az Oroszországból megszökött Rodcsenkov életét.

Az amerikai Netflix tévécsatorna mutatta be az Icarus című filmet, ami egy első hallásra egészen hihetetlennek tűnő sztorit dolgozott fel – olvasható az Origo hírportálon megjelent cikkben. Bryan Fogel amatőr kerékpárversenyző gondolt egyet, és föltette magának a kérdést: vajon tényleg annyira hatékonyak a doppingszerek, és tényleg annyira könnyen átverhetőek a vizsgálatok, hogy megéri doppingolni, mert úgysem fog lebukni?

A válasz: igen és igen. A program csúcsaként Fogel elindult az amatőrök Tour de France-ának is nevezett Haute Route nevű viadalon. A három-hét napos versenyeket az Alpokban, a Dolomitokban, a Pireneusokban vagy éppen a Sziklás-hegységben rendezik meg, ijesztően hosszú etapokkal és irdatlan szintkülönbségekkel.

A kaland felütéseként Fogel fölkereste azt a Dan Catlint, aki az Egyesült Államok Antidopping Ügynökségének volt hosszú ideig a vezetője, és aki legalább ötven alkalommal ellenőrizte Lance Armstrongot – eredmény nélkül.

Mindannyian doppingoltak, kivétel nélkül – mondja Catlin a profi kerékpárosokra utalva. – Egy kis tapasztalattal könnyedén ki lehet játszani az ellenőrzéseket. És a szerek sajnos működnek.”

Ezt aztán Bryan Fogel is alátámasztotta, amikor ezt mondta:

“Semmilyen káros mellékhatást nem éreztem. Energikus voltam, még jobban is aludtam, a regeneráció pedig maga volt a csoda.”

Fontos hozzátenni, hogy Fogel a legjobb ellátást kapta, amiről doppingoló sportoló csak álmodhat. A program összeállításában az államilag támogatott orosz doppingbotrány első számú vezetője, a szocsi téli olimpia doppinglaborjának vezetője, Grigorij Rodcsenkov segített.

Ő állította be a szereket, és ugyancsak ő segített az ellenőrzések kijátszásában is. Talán mondani sem kell: amellett, hogy Fogel remekül érezte magát az embert próbáló verseny során, még véletlenül sem bukott le. Fogelben is fölmerült a kérdés, hogy vajon miért segít neki Rodcsenkov, miközben szépen meghúzhatná magát a nyilvánosság elől? A kérdésre a forgatás alatt kapott választ, amikor az egyre dagadó botrányban Rodcsenkov két munkatársa is elhunyt, máig tisztázatlan körülmények között – írja az Origo. “Számára ez volt az egyetlen menekülési út. Biztos vagyok benne, ha nem áll a nyilvánosság elé, és nem válik világszerte ismertté, akkor ma már nem lenne életben” – mondta Fogel, aki a szoros együttműködés után már közel másfél éve nem beszélt az Egyesült Államokban, védő őrizet alatt élő orvossal.

Az alábbiakban látható az Icarus trélere, reméljük, rövidesen nálunk is látható lesz majd ez a film, azt gondolom, sokakat érdekelne a teljes történet:

Leave a Reply