Jön az első próbatétel a Vidi számára az EL-főtábláért

Azt követően, hogy a Videoton kiütötte a Bordeaux-t az Európa Ligából, most a selejtező utolsó körében, a Partizan Belgrád ellen száll harcba a főtáblára jutásért. A magyar csapat helyzete nem reménytelen, a két együttes nagyjából hasonló játékerőt képvisel, s egy jól sikerülő első mérkőzéssel remek helyzetből fordulhatnának a hazai visszavágóra a fehérváriak.

A nemzetközi kupák selejtezőinek kezdetekor nem sokan gondolták, hogy meg fogja érni az augusztust bármelyik magyar csapat is, ehhez képest a Videoton most már csak karnyújtásnyira van az Európa Liga főtáblájára kerüléstől. A piros-kékeknek a selejtező utolsó fordulójában sem lesz azonban könnyű feladatuk, hiszen a szerb Partizan Belgrád ellen kell megküzdeni a kupaőszért.

A Vidinek nem ismeretlen a második számú európai sorozat főtáblája, hiszen a 2012-13-as szezonban egyszer már sikerült túljutni az összes selejtezős párharcon, akkor az utolsó körben a török Trabzonspor ellen két gólnélküli találkozó után, büntetőkkel harcolta ki a csoportkörös szereplést a fehérvári gárda. Várható, hogy a mostani két mérkőzés is hasonlóan nehéz, ha nem még nehezebb lesz.

A Partizan Belgrád szerb bajnokként július közepén a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében szállt be az európai kupaküzdelmekbe, s könnyedén továbbjutott a Buducsnoszt Podgorica ellen, hiszen otthon 2-0-ra győzött, idegenben pedig 0-0-val zárult a visszavágó. A harmadik fordulóban viszont az Olimpiakosz már nagy falatnak bizonyult: Belgrádban 3-1-re győzött a görög bajnok, Athénban pedig 2-2 lett a végeredmény. A Partizan tehát mehetett az Európa Ligába, azonban nem ez volt az egyetlen rossz a szerbek számára: a Buducsnoszt elleni meccsen nacionalista feliratokat függesztettek ki és sértő rigmusokat skandáltak, az Olimpiakosz ellen pedig petárdákat és műanyag palackokat dobáltak a pályára a huligánok. Ezért az európai szövetség két zárt kapus meccsel sújtotta a belgrádi klubot, így a Videotonnak nem kell ördögkatlanban játszania a ma esti mérkőzésen, főleg úgy nem, hogy a magyar csapatot kétszáz szurkolója buzdíthatja a stadionban.

A Videoton az Európa Liga első körében, tehát már június végén pályára lépett. A máltai Balzan kiverése nem okozott igazán nagy gondot az együttesnek, itthon 2-0, idegenben 3-3 lett a végeredmény. A második körben az észt Kalju sem volt igazi ellenfél: idegenben 3-0-ra nyert a Videoton, hazai pályán pedig 1-1-et ért el. A harmadik fordulóban jött a Girondins Bordeaux elleni párharc. Franciaországban 2-1-re kikapott a Vidi, idehaza viszont 1-0-ra győzött, így idegenben lőtt góllal jutott el a ma esti belgrádi ütközethez.

Mindkét csapat játékosainak lábában több európai meccs van már ezen a nyáron, éppen ezért nehezen megjósolható kettejük párharcának végkimenetele. A Videotonra eddigi mérkőzésein a fegyelmezett védekezés és az ellentámadások kíváló vezetése volt jellemző. A Bordeaux elleni visszavágón szinte végig fölényben játszott a fehérvári legénység. Egy hasonló produkció a Partizan ellen is kifizetődő lehet, főleg annak tükrében, hogy a belgrádiakat nem segíthetik fanatikus szurkolóik ma este a zárt kapus szankció miatt, és valószínű, hogy ez a körülmény nem fog pozitív hatást gyakorolni a játékosokra. Természetesen ez önmagában még nem fogja a Videoton győzelmét eredményezni, de jó eséllyel felé billentheti a mérleg nyelvét.

A Partizan Belgrád hazai környezetben inkább a támadó játék mellett teszi le voksát, akárki is érkezik ellenfélként stadionjába, annak sok esetben a védekezésre kell elsősorban figyelnie. Fiola Attila, a Videoton magyar válogatott védője a Nemzeti Sportnak adott interjúban nem véletlenül nevezte meg azt a legfontosabb célnak, hogy csapata megússza kapott gól nélkül a mai összecsapást. A játékos elmondta, hogy a Partizan legalább akkora játékerőt képvisel, mint a Bordeaux és ugyanolyan jól, ha nem jobban kell teljesítenie a Videotonnak, amennyiben tovább akar jutni a párharcból. Marko Nikolic, a fehérváriak vezetőedzője jól ismeri a mostani ellenfelet, 2013-15 között és a 2016-17-es idényben is a Partizan trénereként dolgozott. Fiola elmondása szerint a szakember két belgrádi labdarúgóra, Uros Djurdjevicsre és Léandre Tawamba Kanára hívta fel a fehérváriak figyelmét, hiszen ők a leggólerősebb labdarúgói a szerb csapatnak, amelynek éppen miattuk a támadósorát tartják a legveszélyesebbnek. “Megmutathatjuk, a védelmünk nem gyengébb, mint az ő támadósoruk” – ezt tartja Fiola Attila a mai mérkőzés legfőbb feladatának.

Ma este 21 órától kezdődik a Partizan Belgrád-Videoton mérkőzés az Európa Liga utolsó selejtezőkörének első találkozójaként, a visszavágót egy hét múlva, Felcsúton rendezik. Bízzunk benne, hogy a Videoton ezúttal sem fog szégyent vallani és legalább egy minimális vereséggel tér haza a szerb fővárosból. Ebben az esetben ugyanis a visszavágón bármi elképzelhető lesz. A Sportudvar péntek reggel összefoglalóval jelentkezik a mérkőzésről, olvassatok minket!

Leave a Reply