Nem látszik jól a gólvonal reflektorfényben

Komoly gondok adódtak a gólvonal-technológia alkalmazása terén az angol labdarúgó-bajnokság másodosztályának (Championship) keddi játéknapján. Három pályán sem volt elegendő a reflektorok fényereje a rendszer helyes működéséhez. Az angol liga most az érintett klubokkal együttműködve keres megoldást a problémára, ami legyünk őszinték, elég érdekes, hogy megtörténhetett.

Ettől a szezontól kezdték használni a gólvonal-technológiát az angol labdarúgó másodosztályban, a Championshipben. Kedden hétközi fordulót rendeztek a bajnokságban, így értelemszerűen valamennyi mérkőzésre este került sor, villanyfények mellett. A reflektorok, illetve egész pontosan az általuk kibocsátott fényerő mindenhol elegendőnek bizonyultak a meccsek lejátszásához, azonban három helyszínen ahhoz már elégtelenek voltak, hogy a gólvonalat is megfelelő erővel világítsák meg. Éppen ezért a Barnsley-Nottingham, a Birmingham-Bolton és a Millwall-Ipswich találkozókon kellett eltekinteni a rendszer használatától.

Márpedig a gólvonal-technológia alkalmazásához szükség van egy meghatározott lux fényerőre, amennyiben ez nincs meg, akkor a rendszer százszázalékos pontosságú működése nem garantálható. A Hawk-Eye GLT, a gólvonali szisztémát az angol csapatok számára legyártó cég közleményében kijelentette, a gólvonal-technológiát úgy tesztelték, hogy “természetes fényviszonyok mellett működjön, ezért az éjszakai mérkőzések speciális helyzetet teremtenek.”

Kérdem én, az oké, hogy Angliában a mérkőzések az év ezen szakaszában túlnyomórészt nappali fényviszonyok mellett zajlanak, de a kedves gyártó nem gondolt véletlenül arra, hogy hamarosan itt az ősz és itt a tél, s ekkor már a meccsek nagy része sötétben fog lemenni? Nem gondoltak arra, hogy esti körülmények között is tesztelni kellett volna a rendszert? Azt gondolom, elég nagy hanyagság volt a cég részéről, hogy nem készült fel minden eshetőségre, nem tesztelte a gólvonal-technológiát mindenfajta körülmények között. Ez elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy az eszköz mindig minden körülmények között tökéletesen működhessen. Amennyiben én lennék a gyártó vezetője, minden körülmény közepette kipróbálnám a technológiát, mielőtt azt élesben is bevetnék.

Az angol liga azt közölte, hogy együttműködik az érintett klubokkal a probléma megoldásának megtalálása érdekében, arról viszont egyelőre nem döntöttek, hogy felfüggesztik-e a rendszer alkalmazását a közeljövőben, az esti mérkőzéseken. Mint föntebb is írtam, pár hónapon belül eljönnek a hosszú esték, s ekkor az angol (és az európai) meccsek nagy részét már villanyfény mellett kell lejátszani. Kíváncsian várjuk, hogy addigra sikerül-e megoldást találni a kialakult szituációra, vagy esetleg az angol szövetségnek a gólvonal-technológia szüneteltetése mellett kell döntenie a sorozatos problémák miatt.

Leave a Reply