Becsődölt a bolt

Nem sikerült célba érnie élete utolsó versenyén Usain Boltnak, a jamaicai 4×100-as váltó befutóemberének a londoni atlétikai világbajnokságon, miután az utolsó métereken megrándult a lába. A számot nagy meglepetésre a házigazda britek nyerték az amerikaiak és a szintén meglepetést okozva harmadik japánok előtt, de a közönség most is Usain Boltot éltette percekig az ellenére is, hogy a jamaicai sprinter sérülése miatt hamar levonult a pályáról.

Nem a jamaicai váltó volt a férfi 4×100 méteres szám esélyese, mivel a csapat tagjai közül egyikőjük sem volt teljesen rendben. Usain Bolt pár nappal ezelőtt nagy meglepetésre csak a harmadik helyen végzett a 100 méteres síkfutásban, ahol két amerikai, a nézők által nem szívlelt Justin Gatlin és Christian Coleman előzte meg. Ők ketten egyaránt tagjai voltak az amerikai váltónak a szombat esti döntőben. Az sem a jamaicaiak felé billentette a mérleg nyelvét, hogy a százon 2011-ben világbajnok Yohan Blake izomsérülések miatt nem volt száz százalékos állapotban.

Az előfutamát megnyerte a jamaicai váltó, összesítésben azonban csak a harmadik idővel jutott be a fináléba. Itt a britek kapták el legjobban a startot, de az amerikai és a jamaicai egység is jól tartotta magát, minden váltás jól sikerült. Usain Bolt befutóemberként, az utolsó száz métert vállalta, amit remekül kezdett el futni, azonban a táv nagyjából felénél, amikor már majdnem az élre állt, a lábához kapott és összeesett. Mivel lábrándulása miatt nem tudott befutni a célba, Jamaica kiesett a küzdelemből, de ami ennél sokkal szomorúbb, hogy minden idők legeredményesebb atlétája méltatlan módon fejezte be pályafutását, senki sem gondolta volna, hogy Usain Bolt egy sérüléssel fog búcsút inteni az atlétikának, amire elsősorban miatta figyelt oda a világ az elmúlt kilenc évben.

Jamaica tehát kiesett, Nagy-Britannia pedig hazai közönség előtt győzött, Nathaneel Mitchell-Blake befutóembernek sikerült lehajráznia a Christian Coleman-nel záró amerikai váltót. A harmadik helyre hatalmas meglepetésre Japán futott be, Kína, Franciaország, Kanada és Törökország lett a további sorrend.

Usain Bolt percekig a földön feküdt a döntőt követően, mire sikerült föltápászkodnia. Ezután egy kis ideig még megtapsolta a közönséget, de nem tett tiszteletkört, érthető okokból. Az már a döntő előtt látható volt, hogy Usain Bolt rendkívül lazán állt hozzá a búcsúsprinthez, szinte mindenkivel mosolygott, még poénkodásra is volt energiája, az eddig megszokottnál nagyobb mértékben. Azt érezhette az ember, hogy Bolt számára majdhogynem tök mindegy az, hogy milyen eredménnyel búcsúzik a profi karriertől, benne volt a levegőben, hogy nem sikerül gond nélkül teljesíteni az utolsó száz métert.

A sportág rengeteget köszönhet Usain Boltnak, aki egy olyan időszakban lett a legnagyobb, amikor az atlétikát doppingbotrányok sora rázta meg, amik miatt nézők sokasága vesztette el érdeklődését a versenyek iránt. Usain Boltnak őket is sikerült visszacsábítania közvetlenségével és nem utolsó sorban fantasztikus versenyzésével. Mindmáig ő a 100, a 200 és a váltóval a 4×100 méter világcsúcstartója, s olyan eredmények fűződnek a nevéhez, amelyeket nehéz lesz a jövőben túlszárnyalni. Nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok, a vb-ken senkinek sincs több aranyérme, mint neki. Most az a kérdés foglalkoztatja a közvéleményt, hogy jöhet-e valaki Usain Bolt helyére, egy olyan atléta, aki hasonlóan nagy sztárrá tud válni, mint amilyen a jamaicai is volt és lesz is.

Sokan úgy gondolják, hogy a vb-n a 400 métert megnyerő és 200-on is remekül szereplő dél-afrikai Wayde van Niekerk kerülhet a legközelebb Usain Bolt eredményeihez a következő egy évtizedben, de ez csak akkor jöhet össze, ha fő száma mellett kétszáz méteren is képes lesz a legjobbá válni. Meglátjuk, mi fog történni ezen a téren, annyi biztos, hogy Usain Bolt befejezte. A lehető legpocsékabb végjáték után, de véget ért egy hihetetlen pályafutás, aminek legnagyobb pillanatait ebben a bejegyzésben gyűjtöttem össze. Zárásként pedig legyen itt a tegnapi döntő, teljes egészében:

Leave a Reply