Márton Anitát az utolsó dobás repítette a dobogóra

Ezüstérmet szerzett súlylökésben Márton Anita a Londonban zajló atlétikai világbajnokság szerdai napján. Az olimpiai bronzérmes versenyző utolsó dobásának köszönhetően került a dobogóra, s ezzel Baji Balázs után a második magyar érmet szállította a brit fővárosban. A nap többi magyarja közül az élete első felnőtt világversenyén rajthoz álló Halász Bence bejutott a férfi kalapácsvetés döntőjébe, Pars Krisztiánnak ugyanez nem jött össze. Az akadályfutó Gyürkés Viktória ugyancsak a selejtezőig jutott.

A Sportudvar részletesen foglalkozott az atlétikai vb magyar esélyeivel, s akkor úgy fogalmaztam, hogy Márton Anitának van a legnagyobb reménye az éremszerzésre. Erre följogosította a riói olimpián elért harmadik helye és az idei fedettpályás Európa-bajnoki cím is. Némileg csodával határos módon, úgy jutottunk el a hölgyek súlylökő számának döntőjéhez, hogy már volt egy érmünk a gátfutó Baji Balázs szenzációs mellbedobásának köszönhetően. Ritkán fordul elő, hogy a magyar csapat egynél több éremmel zárjon egy világbajnokságot, most erre kínálkozott hatalmas lehetőség.

Londonban a vébé kezdete óta először volt igazán brit az időjárás: egész nap zuhogott az eső, ami valamennyi számban, így a súlylökésben is megnehezítette a versenyzők dolgát, hiszen nehezebb megtalálni a megfelelő fogást a vizes golyón. Márton Anita a sportnapilapnak azt mondta, edzőjével, Eperjesi Lászlóval folyamatosan figyelemmel kísérték az időjárás-jelentéseket, s számítottak a szerdai esőzésre.

A szám selejtezőjére még kedd este, száraz körülmények között került sor. Márton Anitának már az első dobással meg lett a 18.30 méteres kvalifikációs szint, hiszen 18,76-ot dobott, ami nem mellesleg pályafutása második legjobb selejtezős eredménye lett. Ez is növelte az elvárásokat a szurkolók szemében Anitával szemben.

Így jutottunk el a másnapi fináléhoz, amelyben 11 riválisa volt a magyar indulónak. Az ötödik sorozatig Anita dobogós helyen állt, ekkor viszont a jamaicai Danniel Thomas-Dodd két centiméterrel túldobta a harmadik helyen álló békéscsabai atlétát. Márton Anita azonban – ahogy Rióban is – most is az utolsó dobásra hagyta a döntést, egy elképesztő, 19.49 méteres kísérlettel nem csak Thomas-Doddot, hanem az olimpiai bajnok amerikai Michelle Cartert is megelőzte. Egyedül a kínai Kung Li-csiao ellen nem volt ellenszere, a távol-keleti versenyző az ötödik sorozatban bemutatott 19.94-es dobással megnyerte a világbajnoki címet, de ami ennél jóval fontosabb: Márton Anita második lett, élete első felnőtt vb-érmét szerezte, miután két éve Pekingben épphogy lemaradt a pódiumról. Látszott Anita utolsó dobásán, hogy minden dühét beleadta, hogy jól sikerüljön. Ez szerencsére össze is jött neki, s ennek meg lett a méltó jutalma.

Anita a döntő után az alábbiakat mondta a Nemzeti Sport tudósítójának:

“Nem mondanám, hogy így terveztem, de úgy látszik, a szokásom továbbra is megmarad, hogy utolsóra lököm a legnagyobbat. Megint egy nagyon kiélezett verseny volt, két centivel szorultam le az utolsó sorozatban a negyedik helyre, de tudtam, hogy meg tudom csinálni, hogy ennél sokkal jobb eredményre vagyok képes. Utolsóra megint a szokásos, nem volt veszítenivalóm.”

A körülmények kapcsán megjegyezte, egyik dobása a vizes golyó miatt nem sikerült jól, mivel megcsúszott kezében az eszköz. Arról is szólt, hogy kívánhatott volna “aranyszínű” érmet is, de most az ezüst volt a realitás, és ez tökéletes számára márcsak azért is, mert le tudta győzni az olimpiai bajnokot.

Márton Anita döntőjét megelőzően két számban is a selejtezőben voltak érdekeltek honfitársaink: a férfiak kalapácsvető számában a Londonban olimpiát nyert Pars Krisztián és az ifjúsági ötkarikás bajnok Halász Bence állt a dobókörbe. Bence az egész kalapácsvető-mezőny legfiatalabbikaként vett részt a kvalifikáción, de mint ahogy a juniorok között, úgy a felnőttek soraiban sem volt megilletődve, játszi könnyedséggel dobta meg a 75 és fél méteres selejtezőszintet. Az esőben mindössze négy embernek sikerült elsőre megdobnia ezt az értéket. A szám favoritjának tartott lengyel Pawel Fajdeknek sem elsőre sikerült bedobnia magát a fináléba, de végül bejutott oda, s amennyiben mentálisan is toppon lesz, a papírformát érvényesítve megszerezheti az aranyérmet.

Sajnos nem jutott döntőbe Pars Krisztián. A szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt ugyanebben a stadionban olimpiát nyert szombathelyi atléta selejtezőcsoporjában csak a 14. helyet tudta megszerezni 74.08 méteres dobásával.

 „Öt éve nagyon jó volt itt a dobókör, de idénre kicserélték, és nagyon fogott, ami szerintem még balesetveszélyes is. Szerencse, hogy esett az eső, mert egy kicsit csúszott. Olyan 78 méter körüli dobást éreztem magamban, nem is értem, miért nem jött ki, kicsit meghúztam a bal mellizmomat. Technikailag szétestem, így tizennegyedik lettem.”

– mondta Pars Krisztián a kvalifikáció után.

A nap negyedik magyar szereplője az élete első felnőttvébéjén induló Gyürkés Viktória volt a női 3000 méteres akadályfutásban. A fiatal futó a negyvenfős mezőnyben 27. lett, de jól láthatóan érezte a futást, mindent kiadott magából.

„A futás minden percét élveztem, az utolsó körben arra gondoltam, hogy mindjárt vége, pedig milyen jó futni itt. Egyéni csúcsot szerettem volna, ami nem sikerült, de akiket lehagytam, jobb idejük volt, mint nekem. Ez volt az első felnőtt-világbajnokságom, ami nagy lépés, a cél a tapasztalatszerzés volt és hogy nemzetközi mezőnyben versenyezzek.”

– nyilatkozta Gyürkés Viktória.

Magyar szempontból tehát így alakult az atlétikai vb szerdai napja: hazánknak négy nappal a zárás előtt egy-egy ezüst- és bronzérme van. A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük a világbajnokság magyar érdekeltségű történéseit. Olvassatok minket!

Leave a Reply